Misak: pozor, nekteri numismatici mince z techto serii (krome tohoto typu existuji jeste dalsi, jednu sem nekdy dam, pokud si vzpomenu🙂 ) oznacuji za posledni provincni razbu nebo posledni autonomni razbu. Jinde se to uvadi jako mestska nebo pametni razba. V kazdem pripade se neda rict, ze jde o oficialni cisarskou razbu, protoze postrada nejen portret panovnika ale i jakoukoli titulaturu.
martinvangelis: Constantius II. - CONCORDIA MILITVM - moc pěkné, o také se vždycky strhne mela
Mithridates: pěkné, za poslední dva týdny už třetí kus co vidím!, jeden byl na aukci v Brně 22.3.2014, pravost je myslím v pořádku
Tovy: ta pohanská ražbička je pěkňoučká, vidím to po 20 letech prvně. Mám podobnou s bohyní Isis a ty byly raženy údajně za Juliana II. a jsou tak dávány do souvislostí s pohanskou reakcí v letech 361-363. Datace tvého kusu do doby Daiovy (+313) mi není známa. Musím se poučit.
Jinak jsem pořídil jeden miniradiatus Tetrika a Neronův sesterc DECVRSIO, čímž jsem se finančně zcela znemožnil :-)
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
norris45: pro Galliena mám slabost. Nevím, zda jsi si toho všiml, ale na 5.hodině na líci je za perlovcem jakýsi znak, který tam nemá co dělat, zkus to prozkoumat, vypadá to jako písmeno. Možná se jedná o dvouráz, nebo snad o přeražbu jiné mince, také otisk po pravé straně mince na líci vypadá zajímavě. On totiž celý střižek je tak nějak gallienovský, tj. rozuměj ledabyle úpadkový. Krása!
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Tovy: k té pohanské ražbě - podobná byla dražena 22.3.2014 u firmy Roma Numismatics Ltd, 7. aukce, je tam uvedena jako "Persecution Issue", tj. v souvislosti s posledním pronásledováním křesťanů, kterýžto císařský edikt na západě již sluchu nedošel, ale Daia se ho jal krutě realizovat (vřele k tomuto tématu doporučuji J.Češka, Zánik antického světa - skutečně radost číst knihu autora, který neopisuje, ale naopak dobře ví o čem píše a rozboří vám mnohá zažitá kliší do omrzení opakovaná "opisovači")
Je pravda ze ten Gallien tam ma patrne otisk dalsi razby.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.