Moderátoři: smith
Od. 40 let 15. století ztrácely slezské haléře rychle na hodnotě, takže jich nakonec bylo bráno 18 - 21 na pražský groš. U těch osvětimských se dá špatná kvalita vysvětlit ještě tím, že byly především v oběhu v sousedním Polsku. Nebyl by to první případ, kdy byly ve Slezsku raženy nekvalitní mince pro export. Současné denáry polského krále Vladislava Varnenčíka měly ryzost sotva dva loty (12,5%) a nemyslím si, že by osvětimské haléře měly vyšší ryzost.
Jinými slovy, dávám Tenzorovi za pravdu 😁
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
s ohledem na to, co jsem mohl videt a drzet v ruce ja (byt je to vic nez malo) naprosto souhlasim...
a jeste poznamka, nemusi se ale nutne tykat prave osvetimskych razeb (resim ted neco podobneho)
co je treba si uvedomit (a to si moc lidi si neuvedomuje), tak nizsi ryzosti lze dosahnout i tak, ze vezmu cistou med a pokovim ji stribrem. ona ta vrstva nemusi byt nijak moc silna, aby dosahla nekolika vahovych procent. tudiz formalne se nemusi skutecne jednat o podvod, ale o technologickou alternativu (byt nestastnou co se tyce oteru a tim rapidni ztraty ceny). ovsem do jake miry zvladnutelnou, zvladnutou a zda vubec oficialne pouzivanou v tomto smyslu v danem obdobi si neodvazim hodnotit. casto se ukazuje, ze mame tendence schopnosti nasich predku podcenovat... pro padeletele i drobnych nominalu to ale technologicky problem nebyl ani v dobach mnohem drivejsich...
Nektere rimske mince majici na povrchu castecne stribrny vzhled (i kdyz se nejedna o postribreni v pravem slova smyslu, ale o vylepseni povrchove vrstvy vytvorenim oxidu medi a jejich odstranenim) mely ryzost pouhych 1.5%🙂
Poreformni antoniniany a pozdeji follis za Diokleciana vypadaly jako stribrne mince (nektere se i takto dochovaly, i kdyz se v te dobe separovalo stribro z techto minci prostym i neprostym lidem ve velkem mire) a ryzost byla 4.5%. Nutno dodat ze pri tehdejsim kurzu stribru k medi 100:1 kazde procento hodne hybalo s realnou cenou mince.
Pokud to chcete rozebírat dále, bylo by asi dobré se přesunout do správného tématu a nezahlcovat to zde...🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
upozornění bylo šlušné a až po nějaké době, kdy to přešlo i od chybně umístěného původního dotazu k antice...
(jinak povaha reakce je vždy úměrná důvodu či obsahu 😉 )
Co vím tak mohu přesunout jen vždy celé téma komplet a nebo mazat jednotlivé příspěvky, nic víc... 😐
Kekule: moc pěkný kousek, s andělem ho neznám... 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.