Moderátoři: smith

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
3. 6. 2012, 10:45

Od. 40 let 15. století ztrácely slezské haléře rychle na hodnotě, takže jich nakonec bylo bráno 18 - 21 na pražský groš. U těch osvětimských se dá špatná kvalita vysvětlit ještě tím, že byly především v oběhu v sousedním Polsku. Nebyl by to první případ, kdy byly ve Slezsku raženy nekvalitní mince pro export. Současné denáry polského krále Vladislava Varnenčíka měly ryzost sotva dva loty (12,5%) a nemyslím si, že by osvětimské haléře měly vyšší ryzost.
Jinými slovy, dávám Tenzorovi za pravdu 😁

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
3. 6. 2012, 11:35

s ohledem na to, co jsem mohl videt a drzet v ruce ja (byt je to vic nez malo) naprosto souhlasim...

a jeste poznamka, nemusi se ale nutne tykat prave osvetimskych razeb (resim ted neco podobneho)

co je treba si uvedomit (a to si moc lidi si neuvedomuje), tak nizsi ryzosti lze dosahnout i tak, ze vezmu cistou med a pokovim ji stribrem. ona ta vrstva nemusi byt nijak moc silna, aby dosahla nekolika vahovych procent. tudiz formalne se nemusi skutecne jednat o podvod, ale o technologickou alternativu (byt nestastnou co se tyce oteru a tim rapidni ztraty ceny). ovsem do jake miry zvladnutelnou, zvladnutou a zda vubec oficialne pouzivanou v tomto smyslu v danem obdobi si neodvazim hodnotit. casto se ukazuje, ze mame tendence schopnosti nasich predku podcenovat... pro padeletele i drobnych nominalu to ale technologicky problem nebyl ani v dobach mnohem drivejsich...

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
3. 6. 2012, 12:12

Nektere rimske mince majici na povrchu castecne stribrny vzhled (i kdyz se nejedna o postribreni v pravem slova smyslu, ale o vylepseni povrchove vrstvy vytvorenim oxidu medi a jejich odstranenim) mely ryzost pouhych 1.5%🙂
Poreformni antoniniany a pozdeji follis za Diokleciana vypadaly jako stribrne mince (nektere se i takto dochovaly, i kdyz se v te dobe separovalo stribro z techto minci prostym i neprostym lidem ve velkem mire) a ryzost byla 4.5%. Nutno dodat ze pri tehdejsim kurzu stribru k medi 100:1 kazde procento hodne hybalo s realnou cenou mince.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
3. 6. 2012, 12:31

Pokud to chcete rozebírat dále, bylo by asi dobré se přesunout do správného tématu a nezahlcovat to zde...🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
3. 6. 2012, 13:17

Jako obvykle máš pravdu (a jako obvykle je tvá reakce negativní🙂 ).
Na naši obranu dodávám, že mimo téma byl už dotaz, ani jsem si nevšiml, že jsme v Chlubírně.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
3. 6. 2012, 13:33

upozornění bylo šlušné a až po nějaké době, kdy to přešlo i od chybně umístěného původního dotazu k antice...
(jinak povaha reakce je vždy úměrná důvodu či obsahu 😉 )

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
3. 6. 2012, 13:58

No a ty jako moderátor to rovnou někam přesunout nemůžeš?

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
4. 6. 2012, 00:34

.... občas se dá i na aukru natrefit na zajímavou věc ... vzácný goldgulden trevírského arcibiskupa Wernera z mincovny Koblenz, ve variantě s andělem držícím štít .... :-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
4. 6. 2012, 00:55

To kekule: gratuluji !!! Asi to opravdu bude vzácnost, protože jsem ho zatím nikde nenašel - ani v aukci ani v kroměřížské sbírce ...

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
4. 6. 2012, 01:12

No a ty jako moderátor to rovnou někam přesunout nemůžeš?

Co vím tak mohu přesunout jen vždy celé téma komplet a nebo mazat jednotlivé příspěvky, nic víc... 😐

Kekule: moc pěkný kousek, s andělem ho neznám... 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.