Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
a jak uz jsem rikal, chci se pochlubit sice obycejnou veci, ale u mne se dostala na poradi az ted. zaroven je to jedina vec, kterou jsem ted v e-aukcich ukoristil (a nemyslim si, ze draze), jinde moje limity byly bohuzel nekompromisne prekonany😞
takze konecne dalsi prispevek do evropske grosoviny:
gros (grosso), Bulharsko, Ivan Alexandr se synem Michailem (1331-1355), 1,41 g, 19,0x20,4 mm, Mušmov. 7504, Kluge 1383
je to samozrejme bezna vec, mala mince, pro nas spis pulgros, ale nejak jsem se neodvazil to kupovat z ciziny, prijde mi, ze z tohoto regionu by mohlo byt dost falz, takze jsem si rekl, ze pres aureu by clovek mohl mit vetsi jistotu a prip. snazsi moznost reklamace v pripade, ze by to nebylo ok. ale zda se mi v pohode. mate nekdo s temito razbami vetsi zkusenosti? za prip. upresneni (urceni, mincovna, obdobi) taktez predem dik.
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
s bližším určením grossa nepomohu, ale pěkná ukázka grošoviny z jihovýchodu Evropy
a rovněž pěkná novoročenka
K tak řečenému Dalimilovi - zajímavé já si ho jako mnicha nepředstavuji.
Jeho skutečná identita (i stav) neznámou je a asi i zůstane, ale jsa zřejmě ovlivněn, kdysi čtenými, historickými romány L. Vaňkové, si osobu Dalimila představuji jinak, než jako starého mnicha. Ale jsem si samozřejmě vědom, že tato má subjektivní asociace je ovlivněna fikcí autorky. Nicméně objektivněji k jeho osobě: jsou i názory, že dle chyb v chronologii biskupů i dle minimálního ohlasu církve na toto dílo Dalimil kněz být nemusel. I to skutečně patrné hájení zájmů šlechty nemusí svědčit zrovna pro to, že to byl círevní hodnostář. Jsou i názory, že to mohl být rytíž johanitského řádu.
Obecně (a s tím se asi sám nejlépe ztotožním) mohl být klerikem nižšího postavení se šlechtickým původem, nebo šlechtic s duchovním vzděláním (nikoliv už praxí).
http://www.e-stredovek.cz/kniznica.php?info=37-Dalimil
http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2006031401
Hlavně jak již jsme psal novoročenka i její téma jsou pěkné.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Díky za pochvalu novoročenky, ta vždy potěší. 🙂
Vyobrazení bylo ponecháno zcela na autorovi a po konzultacích byla zvolena hlavním motivem bohatě zdobemá historická knižní vazba. Vzhledem k nejasnosti podoby i původu Dalimila, nebylo zvoleno např. vyobrazení mnicha apod.
Snahou našich novoročenek je mimo jiné připomenout známá i méně známá výročí a osobnosti našich dějin, coz se snad dle mého názoru daří dodržovat. Opět jsme jich nerazili mnoho, u „nejběžnější“ mosazné varianty byl náklad pouhých 59 kusů. Letošní ročník je již v třináctým v nepřerušené řadě od stejného autora i stejných technických parametrů.
Add Oliver: Bulharsko je na tuto ražbu v pěkném stavu a u nás se neukazuje rozhodně běžně. 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
7. 10. 2006
Podle mě to Johanitský rytíř být nemohl, protože by se to nějak projevilo v kronice. Např. v kapitole 80 popisuje příchod dominikánů do Čech, ale o příchodu johanitů nepíše ani slovo. Chyby v chronologii biskupů nejsou nikterak zásadní, protože autor sám připouští, že pro starší dějiny využíval Kosmovu kroniku a několik dalších kronik, takže prostě to jen špatně opsal. Jakýkoliv kronikář, který popisuje dávné události se dopouští chyb, stejně tak Kosmas nechal Boleslava I. zemřít dříve, aby jeho zásluhy se založením svatojiřského kláštera získal Boleslav II., jehož vyzdvihoval a takových chyb najdeme i v jiných kronikách a letopisech desítky. Takový Vincencius popisoval svou dobu, ale jelikož tak činil zpětně, posunul některé události do konce do jiného roku. Proto je nutno zkoumat tyto narativní prameny kriticky a všechny údaje v nich analyzovat, případně porovnávat s údaji v jiných pramenech ...
Zaregistrován
4. 2. 2014
Tak se po delší době mohu konečně pochlubit novým přírůstkem do sbírky. :-)
J.
Obrázky:
Recta Tveri
Zaregistrován
4. 10. 2010
Moc hezká lombardsko-benátská korunovační medaile, gratuluji k přírustku.
Hlavnímu rytci milánské mincovny (Luigi Manfredini) se celkem povedla.
Jestli se nemýlím tak v Nár.muzeu je z Au (69,5g) a v čase korunovace (1838) byla rozdávána přítomným diplomatům.
Zaregistrován
4. 2. 2014
Děkuji. Udělala mi radost. Skutečně je to ona. Manfredini měl cit pro detail a výsledek je více než pozoruhodný. Jen bych se chtěl zeptat. Tato metoda černění, se používala na bronzové i stříbrné verze medailí?
Recta Tveri
Zaregistrován
30. 7. 2012
pouze na měděných
Zaregistrován
4. 2. 2014
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.