Moderátoři: smith
Zaregistrován
6. 11. 2008
Také si právě říkám, kolik stovek kilo stříbra bylo potřeba k ražbě 1550kusů Ag medailí o 28cm velikosti...
medaile ale jinak bohužel žádná sláva
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
7. 10. 2006
A jo pardon, jsem přehlédl, že je z Ag. Takže bych s ní neudělal žabky, ale střelil bych jí ve zlatnictví za cenu kovu, protože větší cenu ten "hnus" snad ani nemůže mít😃
Zaregistrován
7. 10. 2006
Vždycky, když vidím to dnešní moderní pseudo-umění, tak si vzpomenu na příběh, který mi kdysi vyprávěl můj bývalý kolega v práci. Ten se přiženil do rodiny, kde je v příbuzenstvu nějaký akademický malíř. Jednou mu prý na nějaké rodinné akci řekl, zda by neměl nějaký levnější obraz, který se mu nepovedl (doslova řekl "který zkurvl") no a pan akademický malíř se hrozně rozčílil, že on je přeci AKADEMICKÝ malíř, že on nikdy žádný obraz "nezkurí" 😆 😁
Zaregistrován
27. 12. 2010
Zaregistrován
30. 5. 2009
Jasně že 28 mm :-) Upsal jsem se
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
Plakety sice moc nemusím, ale tento sv.Václav se mi líbil, tak jsem si ho v září koupil 🙂
Obrázky:
Zaregistrován
7. 4. 2008
Docela pěkný penízek.
1/3 tolaru 1676 - Johann Friedrich (vévoda Brunswick-Lüneburg-Calenberg)
Motiv ostrůvku s palmou a loděmi - na větších mincích se stejným motivem bývají na skaliscích ještě lebky, aspoň to tak vypadá, takže v kombinaci s tím nápisem Ex duris gloria - Z utrpení vzniká sláva - to chápu tak, že úspěchy jsou dlážděny dřinou a smrtí.
Jestli je tam ale souvislost s nějakou konkrétní historickou událostí, to jsem nenašel. Kdyby někdo věděl víc, tak dejte vědět - budu rád. 😉
Obrázky:
Zaregistrován
21. 11. 2011
Lodicky ja rad🙂
Zaregistrován
27. 12. 2009
Udělal jsem si malou radost. Dinár se jménem srbského krále Alexandra I. Obrenoviće. Byl ražen sice ve vysokém nákladu (tento jediný ročník), ale takto zachovalých kusů je málo. 😉
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
Jeden přírůstek z tohoto týdne co potěšil…
Pražská cínová medaile na blahoslavení Jana Nepomuckého.
Proces blahoslavení(beatifikace) byl zahájen v roce 1720(1719), někdy bývá toho datum chybně uváděno pro blahoslavení či dokonce svatořečení. Na reversu je kromě papeže vyobrazena i císařovna M.T. s korunovaným českám lvem vpravo.
Zajímavé je také uvedení jména a znaku papeže Klementa XI. na medaili, ač tento již nestačil blahoslavení podepsat a 19.března 1721 zemřel. Dekret o blahoslavení tedy podepsal až po zvolení jeho nástupce papež Innocenc XIII. dne 31.května 1721. Rok 1721 je na medaili uveden chronogramem v opisu.
Samotné svatořečení(kanonisace) J.N. pak proběhla až v roce 1729.
Cín 49mm, Přibil č.560, Don.4650
Původní dobová ražba(poměrně vzácná), existují běžnější pozdější doražby!!!
🙂
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.