Moderátoři: smith
"Mladší" a "starší" typ tady nejde dost dobře uplatnit. Tyto groše byly raženy od roku 1505 nejpozději do roku 1511 a jsou známy exempláře s letopočtem 1505, tedy z prvního roku ražby. Další datovaný exemplář nese rok 1507. Je zajímavé, že byly poměrně rozšířené. Asi dva roky zpátky mi napsal jeden detektorář, že tuto minci našel v jižních Čechách nedaleko Českých Budějovic.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
myšlen byl groš b.l. s mírnou změnou tvarů písma v opisu nebo pak ty zmíněné s letopočtem...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
no, takovy tolarek jako je vyse by mi urcite take nevadil, mam jen krizovy na ukazku a urcite v horsim stavu, ale kdo se ma o tyhle veci neustale s nekym prehazovat?
Stejne tak i nase grosovina. Mam tu dva soucasniky prazskych grosu Ferdinanda I. Takze vedle prazskeho a slezskeho grose si ted budu moci ulozit jeden prusky a jeden gdansky gros (sice zadne luxusni stavy, ale citelne to je a na ukazku bohate staci). Pri te cene mi trosku vrta hlavou, zda jsou vubec prave. Vzdyt za jeden prazsky gros Ferdinanda I. v horsim stavu bych techto grosu mel hned nekolik. Celkem nepomer.
Kazdopadne z nich mam radost, hlavne z toho Gdanskeho (moc krasne mesto), takze proto je vkladam do chlubirny (+poznamku, ze i numismatika jde delat levne 😁 😁 😁 - tedy za predpokladu, ze jsem nekoupil nejaka falza 😆 )
Obrázky:
jj, je to dobre, jak oba pisete, jeste se budu po nejakem divat. na rocniky to sice sbirat nebudu, ale nejaky typove odlisny mne jeste urcite neurazi🙂
Zde je urceni toho gdanskeho. Duvod, proc to sem davam je ten odkaz - je to pomerne sikovne udelany jednodochy katalog na polske mince od r. 1506, takze kdo nezna, muze si dat do zalozek. Vyhledava se pohodlne dle roku a nominalu🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.