Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#2821 - 14. 8. 2018, 19:03

https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/pecetidla_post_-422361

Nevím jestli vám to pomůže,jen pro info pečetidla jsou vnitřní a vnější.
Dokonce jsou publikace,jsou keramické, kovové ,dřevo.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#2822 - 14. 8. 2018, 19:50

Nevím vic konkretniho jsem nenašel, všechno verze nami uvedené jsou možne a další možná přibudou, zajímal by mě celkový tvar, že všech úhlů.

Všem zarputilym, se omlouvám za přílišný rozvoj mych myšlenek či názoru,chcete li na toto téma.
Děkuji

milan.heczko@yahoo.com

denar

Uživatel

Zaregistrován
6. 2. 2008

#2823 - 14. 8. 2018, 20:17

Myslim, že s falšováním mincí to nemá nic společného. Počkejme na článek nebo vice informací

Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2824 - 14. 8. 2018, 22:10

Mně to na formu k odlévání v žádném případě nepřijde. Taková forma by musela mít hlavně uvnitř vytvořený obraz mince, ne na povrchu. Navíc by tam musel být nátokový systém. Mám k dispozici fotky ve velkém rozlišení a ani podle nich to na formu nepasuje.

Na jedné z těch fotek je celý ten obraz vystouplý z okolní plochy, to by se klasickou ražbou dalo těžko udělat. Kdybych razidlem vybil do hlíny obraz, byly by hladké plochy na razidle zahloubené a písmo, perlovec i koruna by byly vystouplé. To co vidím na fotkách by mohlo vzniknout buď snížením okolní plochy kolem obtisku tak, aby mi zbyl vystouplý relief jakoby mince, nebo kdybych v ploše té desky nechal vystouplé kolečko průměru mince a do něj vybyl raznicí obraz mince.

Je záhodno zde zhodnotit, že písmo opisu té licní strany má tvar liter na PG Jana Lucemburského. Koruna na líci je nečitelná, rubní strana na fotkách není. Podle písma se to shoduje s origo groši JL. Měřítko chybí, takže není zjevné, zda to má rozměry PG. Určit, o který typ se jedná je problematické, nejde pořádně vidět rozdělovací znaménka. Za jménem panovníka je na jednom z těch otisků zřetelná plná tečka, za DEI to na jednom otisku vypadá jako křížek, nebo spíše trojlístek, který je u druhého otisku trochu vidět i za REX. To by odpovídalo typu Cast. 30, který Honza uvádí za nejistý, respektive 32/33, kde není jisté, zda je tam tečka nebo kroužek.

Na otázku proč by to někdo dělal neumím odpovědět. Kdyby se to našlo v Kutné Hoře, tak by se mohlo spekulovat o tom, že si v mincovně někdo něco zkoušel. K dalším hypotézám je málo informací. Jak napsal Oliver, až článek vyjde a dozvíme se další informace, můžeme diskutovat dál. Každopádně je to jistě zajímavost.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#2825 - 14. 8. 2018, 23:14

Pánové ještě mě napadlo, s jistou nadsázkou něco jako středověké razítko, předmět pro označování něčeho.
Podrobnější popis uživatela Kacuro,mě k teto trochu šilene teorii,nějak zavedl.

Možná se objeví i názor staniho,ten vždy nějak překvapí.🙂

milan.heczko@yahoo.com

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#2826 - 14. 8. 2018, 23:35
Mně to na formu k odlévání v žádném případě nepřijde. Taková forma by musela mít hlavně uvnitř vytvořený obraz mince, ne na povrchu. Navíc by tam musel být nátokový systém. Mám k dispozici fotky ve velkém rozlišení a ani podle nich to na formu nepasuje. Na jedné z těch fotek je celý ten obraz vystouplý z okolní plochy, to by se klasickou ražbou dalo těžko udělat. Kdybych razidlem vybil do hlíny obraz, byly by hladké plochy na razidle zahloubené a písmo, perlovec i koruna by byly vystouplé. To co vidím na fotkách by mohlo vzniknout buď snížením okolní plochy kolem obtisku tak, aby mi zbyl vystouplý relief jakoby mince, nebo kdybych v ploše té desky nechal vystouplé kolečko průměru mince a do něj vybyl raznicí obraz mince. Je záhodno zde zhodnotit, že písmo opisu té licní strany má tvar liter na PG Jana Lucemburského. Koruna na líci je nečitelná, rubní strana na fotkách není. Podle písma se to shoduje s origo groši JL. Měřítko chybí, takže není zjevné, zda to má rozměry PG. Určit, o který typ se jedná je problematické, nejde pořádně vidět rozdělovací znaménka. Za jménem panovníka je na jednom z těch otisků zřetelná plná tečka, za DEI to na jednom otisku vypadá jako křížek, nebo spíše trojlístek, který je u druhého otisku trochu vidět i za REX. To by odpovídalo typu Cast. 30, který Honza uvádí za nejistý, respektive 32/33, kde není jisté, zda je tam tečka nebo kroužek. ...

A nemohlo to vzniknout tak, že do formy byla zatlačena mince (pr. groš JL) mírně pod úroveň okolní plochy a poté vyjmuta. Potom byla forma vyplněna hmotou do určené výšky nad plochu formy a vypálena. Po vyjmutí z formy (případně po rozbití formy) by tak vznikl kus s vystouplým obrazem pr. groše.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#2827 - 15. 8. 2018, 00:11

Ještě bych uvedl že účel výroby se mi zdá spíše dekorativní, dlaždice nebo něco podobného. Škoda že nejsou bližší údaje o rozměrech.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2828 - 15. 8. 2018, 05:44

Kučera: to by stejně nedávalo smysl. Při odlévání mincí je nutné vytvořit vnitřní negativní plastický obraz předmětu, který chci odlévat. K tomu potřebuji dvě desky, do nichž vytvořím otisk každé strany. Pak musím vytvořit nátokovou soustavu, kudy budu nalévat roztavený kov. Desky dám k sobě, zaaretuji proti posunu a můžu začít odlévat. Tady je ale plastika mince z vnější strany, tudíž to nemohla být forma.

Zabýval jsem se odléváním do ztracené formy i klasické formy při své studii o držadlech ocílky. Byl jsem tenkrát i u člověka, který odlévání provádí, delá např. i repliky archeologických nálezů pro výstavní účely. Nechal jsem si od něj vysvětlit a ukázat, jak příprava formy a její použití probíhá. Toto tomu neodpovídá.

Jinak jsem včera zapomněl napsat, že na jednom tom otisku je patrný i dvojráz, takže pořád to vypadá na jakousi "ražbu" do hlíny.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#2829 - 15. 8. 2018, 06:37

Ale já neuvažoval o formě pro odlévání mince ale o výrobě např. dlaždice. Asi jsem to nevhodně popsal, uvedu příklad jak bych si v dnešní době vyrobil sádrový odlitek.
Rámeček jednotné výšky vyplním po okraj plastelinou, plochu podle okrajů rámečku uhladím. Do této uhlazené plochy vtlačím minci a opět ji vyjmu. Vznikne tak negativní otisk. Mírně vytlačený obvod kolem otisku mince uhladím opět do roviny. Poté přiložím další rámeček o výšce budoucího sádrového odlitku na plastelinovou formu, polohu zafixuji a zaliji ho sádrou. Vznikne tak objekt obdobného vzhledu jako artefakt který zde řešíme.
Popsal jsem pouze možný princip výroby, použité materiály pro formu i výrobek byly odlišné, odlišný mohl být i výrobní postup s ohledem na tehdy použité materiály.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2830 - 15. 8. 2018, 08:20

Ve stredoveku vypadaly kachle uplne jinak, nemyslim, ze by se jednalo o tento typ artefaktu.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.