Enem aby ... 🙄

Vážení přátel,
tak jsme popovídali, rozebrali symboly, ale přece je nutno se k tématu trochu vrátit.
Hvězdy:
Zde například USA Bronzová a stříbrná hvězda jako symbol statečnosti vojáka
Svastika:
Např. plukovní odznaky polské armády, nebo a to bych chtěl zdůraznit Finsko, dále jsem Vám sem vložil obrázek lotyšského leteckého odznaku, tu svastiku zde máme také v závěsu. Ono asi bude dobré, pokud by nám pan kolega napsal, které dekorace s hvězdou jej zajímají, zda celý svět ( to asi ne) nebo jen bývalé Československo??
Odznak bych mohl nabídnout ve výměně za Srbsko, Černou Horu či RU.😋
Obrázky:
Ladislavaliev@atlas.cz

ZDRAVÍM.
Náhodou som zablúdil na túto tému a chcem k tomu prispieť mojou malou skúsenosťou. Ako človeku, ktorý sa zaujíma o históriu a zberateľstvo má v krvi, sa občas dostane do rúk nejaký ten zaujímavý exemplár. Či sú to známi, kamaráti alebo rodina, vždy mi niekto z nich doniesol nejakú mincu, medailu, odznak alebo aj podľa nich taký .... starý šrot alebo haraburdy..... A nech mi žiadny zberateľ, napr. numizmatik netvrdí, že zbiera zásadne mince a ak mu niekto známy, donesie starý odznak či starú medailu, tak to odmietne pretože sa tomu nevenuje! Ak sa v tejto oblasti pohybuje dlhšie, tie zberateľské pudy sa jednoducho ozvú. Pretože vie zhruba oceniť hodnotu takého daru ak je to ponúkané dokonca zadarmo. A určite vie, že na hociktorej burze to vymení za mincu či bankovku, alebo to predá a kúpi vecičku, ktorá ho zaujíma. Ja som dostal minulý rok od známeho tip na jeden blízky kovošrot. Áno počujete dobre, Kovošrot !!! Tak som tam zašiel a jéje...., oči mi zažiarili. V ošumelej unimobunke, ktorá slúžila ako kancelária a všetko ostatné na stene viseli špinavé odznaky, medaily, malé mosadzné ozdobné kovania a veľa, veľa iných predmetov z kovu. Aspoň, že ten zamastený chlapík mal cit pre tie drobné cetky a tými vecami, ktoré mu ľudia nanosili si ozdoboval unimobunku.
Tak sa stalo, že tam občas zájdem i teraz a stále si človek za 1 - 2 eurá urobí radosť. Tak pripájam foto jedného z mojích úlovkov a to je RAD PRÁCE z bývalej ČSSR. Viselo to tam špinavé od oleja a prachu, bez stužky, ale za 1,5 eura sme si plácli. Odvtedy som tam vyhrabal celkom zaujímavé kúsky a menil ich na burzách napr: za mince. Doma som to trochu očistil čistidlom na striebro a začalo sa to podobať na vyznamenanie. Má to svoje šrámy a i tá červená farba tej hviezdy stmavla. Bohužiaľ ten červený polyester, čo sa použil na vyplnenie cípov nebol veľmi dobrá voľba a .... súdruhovia to už vtedy začali flákať. Kam sa hrabali na Karnet & Kyselý. To vyznamenanie skončilo tak ako socík. Zapadlo prachom a špinou. Je to škoda, pretože za socializmom mi nie je ľúto ani náhodou, ale tieto exponáty sú svedectvom
doby, čiže aj našej histórie a mali by ostať zachované v pôvodnej kráse, či už v rukách zberateľov alebo v múzeách. Predsa len aj vtedy, robotník ak obdržal toto vysoké štátne vyznamenanie, tiež za nim bolo kus driny a navyše ak sa nemýlim bola k tomu udelená i finančná čiastka 50 000 Kčs, čo bol v tom období slušný obnos. Naše deti by mohli mať aj také informácie aby vedeli ako fungoval obyčajný život vtedy i keď je pravdou, že myšlienkami dialektického materializmu či nedajbože mrxizmu - leninizmu ich kŕmiť nikdy nebudem !!! Záverom chcem dodať, že navštevujte aj kovošroty nielen burzy.
Občas sa dá i takto robiť zberateľstvo.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.