Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#11 26. 6. 2025, 01:24

A nyní, něco jiného. Teda skoro. Dopisnice s malými čtverečky:

Nejprve 15 filira:

První dvě jsou překvapivě totožné. Možná je dobré vidět, jak to vypadá, když jsou dvě nějakým omylem stejné.🙂 Povšimněte si aložení jednotlivých bloků. V dolním velkém bloku je za 17. čtverečkem výrazná mezera. Svislý blok je z malých bločků, které jsou, hlavně v horní půli odskákané. "O" v "KRALJEVSTVO" je úzké. Obě žlutý papír.

Třetí a čtvrtá mají jinak poskládané bloky, kupříkladu tam není ona mezera a svislý blok je odskákaný jinak. "O" v "KRALJEVSTVO" je široké. Třetí byla odeslána 23. února 1920 z Ogulinu (odesílatel byl ovšem z Josipdolu - to zaujalo, neb česky to je Josefův /D/důl, ale není to ten u Jablonce nad Nisou, je to 6 km JV od Ogulinu) do Záhřebu. Čtvrtá je odeslána z Bělehradu, datována v textu je 30.VII.1921 do (nenápaditě) Záhřebu. Nemám k tomu katalog, nebo něco, ale asi už po platnosti. Zajímavostí je, že známka byla přelepena. Odesílatel, obchodník se známkami, ju nejdřív nalepil vedle natištěné hodnoty, ale než mu přischla, nalepil ju vedle. Eventuelně nejprve nalepil vedle nižší hodnotu (k dofrankování), pak mu to ale došlo, tak ji sundal a nalepil správnou. Skutečnost se nedozvíme, ale vedle známky jsou zkrátka stopy lepu. Třetí je na zeleném papíru, čtvrtá na žlutém.

Další už mají hodnotu 60 filira. Mám tři a všechny jsou stejné (aspoň se tak tváří):

Pátá vypadá jako "vzorný přetisk" v nejlepší kvalitě. Za povšimnutí u tohoto přetisku stojí, že "SHS" je z jiných písmenek (bezpatkových) čímž se výrazně odlišuje od předchozích hodnot. Šestá je odeslána, předpokládám, ze Samoboru, datovaná (v textu) je 27.8.1920, z razítka to fakt nevyčtu, a je opět odeslána do Záhřebu. Obě jsou na žlutém papíru.

Sedmá je názornou ukázkou toho, že ne vždycky se přetisk povedl.😉 Tato dopisnice je na zeleném papíru.

Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 26. 6. 2025, 01:29
Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#12 28. 6. 2025, 00:53

Dnes (konečně) opustíme čtverečky a dáme si ornament. Přetištěn byl s hodnotou 15 filira. A jsou to poslední celiny v maďarské měně. (Aspoň co mám.)

Mám tři, vše je jeden typ (víc jich asi není), jen první je na žlutém a další dvě na zeleném papíru a na všech se podepsalo stáří.

První je odeslaná 4. 7. 1920 (ale v textu je jasná "5"!) z Torontálszécsány (to mi dalo práci to dohledat, na razítku to je z poloviny těžce čitelný, když to člověk nezná), dnes známější pod jménem Сечањ / Sečanj ve Vojvodině, kousek od rumunských hranic. Odesláno do Banja Lúky (konečně taky někam jinam než do Záhřebu😉 ).

Druhá je poslaná 9. 7. 1920 z Pancsovy (v textu 5. VII., odesílatel Stefan Brunet už měl telefon s číslem 107 !) do Versecz (dnes maďarsky Versec, srbsky to je Вршац / Vršac). Tahle má, jak vidíte, i příchozí razítko, ale datum, přes ty kudrlinky, asi taky 9.

Třetí, to se mi fakt nepodařilo přeluštit. Na razítku je něco jako (?)?ÁCSUJ?AK a datum už vůbec, v textu to vypadá na 20.1.1921. Jak napsal adresu krasopisně inkoustem, text je tužkou takovým polokurentem. "JAN 20" teda na razítku je. Logika věci pak napovídá rok 1921.

Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 28. 6. 2025, 00:58
Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#13 28. 6. 2025, 15:17
Dnes (konečně) opustíme čtverečky a dáme si ornament. Přetištěn byl s hodnotou 15 filira. A jsou to poslední celiny v maďarské měně. (Aspoň co mám.) Mám tři, vše je jeden typ (víc jich asi není), jen první je na žlutém a další dvě na zeleném papíru a na všech se podepsalo stáří. První je odeslaná 4. 7. 1920 (ale v textu je jasná "5"!) z Torontálszécsány (to mi dalo práci to dohledat, na razítku to je z poloviny těžce čitelný, když to člověk nezná), dnes známější pod jménem Сечањ / Sečanj ve Vojvodině, kousek od rumunských hranic. Odesláno do Banja Lúky (konečně taky někam jinam než do Záhřebu😉 ). ...

Bácsújlak = Báčko Novo Selo

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#14 28. 6. 2025, 23:32
Bácsújlak = Báčko Novo Selo

Dobrý!😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.