Moderátoři: smith, Koniáš

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#51 - 20. 11. 2014, 15:53
Chlapi čajoznalci, měl bych na Vás dotaz : Jak dlouho vydrží kvalitní čínský čaj bez výrazné degradace a jak ho vhodně skladovat ? Příbuzný mi přivezl z Číny jasmínový čaj (kupováno v Kantonu). Přesný název neznám, ale podle netu jde asi o typ "dračí oči" (Dragon ball Jasmine tea, něco jako Tai Mu Long Zhu). Z rodiny si ho kromě mne nikdo neoblíbil. I mne jako milovníkovi kávy chvíli trvalo než jsem mu přišel na chuť. Piji ho však jenom příležitostně a stačí mi tak 5-6 kuliček na 400 ml . Nějakou dobu to tedy potrvá, než ho spotřebuji. Zatím to mám jak to přivezl (v uzavíratelném igelitovém pytlíku a ten v takové vzduchotěsné plechovce). Nepatří to celé do lednice ? Nebo jinak - jak čaje skladujete vy ? Obrázky: ...

Zalezi (a to velmi) na druhu caje a jeho kvalite, dale samozrejme na podminkach skladovani. Vetsina caju by ale mela v beznych podminkach vydrzet aspon dva roky.
Draci oci je vyborny caj, na chut jsem mu prisel okamzite. Rozdil oproti obycejnym sortam jasminoveho caje je obrovsky.
5 kulicek na 400 ml je hrozne malo, plna chut nemuze vyniknout.
Ano, mel by byt skladovany v chladu, i kdyz ne v lednici (udajne prilis nizka teplota) ale v specialnim chladicim boxu. Ve slusnych cajovnach ho maji, ale u konzumentu neco takoveho asi tezko hledat🙂 A kdyz ho vypiju behem par tydnu, tak je to stejne jedno.. 😁

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#52 - 20. 11. 2014, 15:56
Dračí oči mám moc rád😃 Je to velice výtečný čaj, vhodný na popíjení v zhongu, kde snese i hodně nálevů. Obecně platí skladovat čaj v suchu a temnu, bez přítomnosti vzduchu. My máme čaje v tmavých prachovnicích, kde je všechno splněno, kromě toho, že jak zde čaj ubývá, tak je tam prostor pro vzduch. No ale nám čaj nikdy nevydrží déle než půl roku. Zelené čaje by se měly určitě vypít do roka, jinak právě degradují. To se týká i ostatních čajů, kromě těch, které se archivují. S archivací čaje nemám zkušenosti, neb na to nemám prostory ani podmínky, takže když si kupuji PuErh, připlatím si už za nějaký starší ročník ... Takže pokud to máš v pytlíku se zipem a té plechovce, tak by to mělo být OK, ale doporučuji do jara vypít. Jinak ale 4-5 kuliček na 400 milíků je docela málo ne? To musí být jak voda. Kupoval jsem jasmínové Dračí oči také z té Amany teď v poslední objednávce čajů. Kuliček dávám určitě mnohem více, aby měl čaj plnější chuť. Ale spočítané to nemám, používám při dávkování čaje takovou dřevěnou lopatku, takže asi tak půl lopatky na 250ml.

Mne vydrzi 50 gramu tak na 7-8 pracovnich smen😞 Jeste ze 4 nalevy nejsou zadny problem..
Ale rozhodne si myslim ze nema smysl setrit. Ta plna chut a nadherna vune za to stoji.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#53 - 20. 11. 2014, 15:59
Dneska jsem si drobet rovnal čaje a v jednom koutku našel zapadlou japonskou Matchu. Bohužel, pokud si pamatuji, musí být nejméně nějakých 12 let stará. Byla dobře zabalená, takže není plesnivá, ani jinou vizuální závadu jsem na ní neshledal, takže o víkend nejspíš seberu odvahu a uděláme si ji😃😃

Pak poreferuj, ale z vlastnich zkusenosti si bohuzel troufam odhadnout, ze se bude chut blizit senu 😃

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#54 - 20. 11. 2014, 16:03
A Číňani ještě nepřišli na to jak to ošidit? Nějaké levné náhražky pro pitomce z Evropy?😉

Ale jiste ze ano. Jmenuje se to sackovy caj 😉
A samozrejme, i u slavnych caju se delaji velice spatne sorty, ktere se ve velkem vyvazi do Evropy protoze v Cine by to nepil nikdo.. jde to ale poznat nejen podle ceny, ale i podle prvniho pohledu a privoneni.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#55 - 20. 11. 2014, 16:55

My, chudí lidi, jsme rádi i za pytlíkový čaj. Teda pokud to není značka Lidl (nebo tak něco), to už jsou rozemletý cigánovy ponožky. Totéž se používá (dle vůně) do instantního kafe, jak to nepiju.😉
Ale kam se ztratil ten sypaný zelený z Jemče (zelený, ne černý, černý je fakt humus, ale furt ještě aspoň čaj smetený z podlahy), dobrý čaj pro velmi chudého středoevropana, to by mne zajímalo.

A šidit by se to dalo různě, třeba vyhnat práškama. To prý s úspěchem používají na zeleninu. A do mlíka taky (to asi odkoukali od Angličanů z doby před 120 lety). A do Evropy posílají hračky plné jedů. Nejspíš proto, aby tu uvolnili pro sebe životní prostor.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#56 - 20. 11. 2014, 17:35

Lidl nabizi nejen levne veci, ale casto i velmi kvalitni a pritom v porovnani s jinymi obchody lacine zbozi (francouzske syry, nemecke sunky a madarske klobasy kupuju jedine v Lidlu🙂 ). Ale to je off topic.
Pytlikovy caj je dnes odpadni produkt a nezalezi na tom jestli to vyrabi znama firma, to znamena jen vyssi cenu. Kdyz si pak srovnam, ze to vychazi draz nez treba sypany Ahmad Ceylon, coz je sice "nejaky" cejlon nevalne kvality, ale podle chuti opravdu ze Sri Lanky, tak se musim smat. Ostatne dokonce kdyz si vezmu vetsinu levnejsich kvalitnich sypanych caju, tak mi vyjde cena nalevu u zeleneho caje na nejake 2-3 koruny, u "znackovych" se to blizi 2 Kc na sacek, cili cenovy rozdil nepatrny a chutova asi jako kdyz budu srovnavat u vina krabicak a vydareny pozdni sber.
Takze poznamka o chudych lidech mozna neni moc na miste😉

Sidit se da vsechno mozne, ale tady se obavam, ze by to byl problem udelat tak, aby neslo poznat, ze neco nehraje dokonce uz pred uvarenim caje. Jinak konkurence je velka...

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#57 - 20. 11. 2014, 17:55

Přesně tak, nějaký menší producent čaje, který žije celý rok z jediné sklizně čaje, v lepším případě z vícero sklizní, si musí dávat setsakra pozor, aby byl čaj deklarované kvality, jinak ztratí svého odběratele. Když to pak neprodá nějakému dobrému zákazníkovi, bude to muset dát za hubičku obchodníkovi, který to smíchá s jinými podobnými čaji ...

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#58 - 20. 11. 2014, 18:26

suhlasim Lidl ma dobre resp. najlepsie rybie konzervy, syry, vody...

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#59 - 20. 11. 2014, 18:53
suhlasim Lidl ma dobre resp. najlepsie rybie konzervy, syry, vody...

Vody? To jako ústní?
Francouzské sýry ale nejsou "značka Lidl" a navíc jich mají stejně jen pár. Ostatní sýry jsou v podstatě ty samé co jinde. Rybí konzervy nedokážu porovnat.
Ovšem tuhle jsem si koupil cosi co bylo deklarováno jako kokosová či marcipánová tyčinka a to bylo tak opravdu tak hnusný jako ty jejich velkokapacitní chlívy co to v nich prodávají (a mám na ně spadýno, pár jsem jich rozpočtoval - kapitolka sama pro sebe a zároveň ukázka toho, že podvodné soutěže a úplatky nejsou jen ve státním aparátu). Možná ještě hnusnější.

Jasně nejhorší nápodoba čaje byla pod značkou Mana. Jednou se to omylem koupilo. To už ty fusekle byly i 3× vyvařený. Ve stejné vodě.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#60 - 20. 11. 2014, 18:57

ustne vody urcitie nie mam na mysli bezne na pitie - mineralky...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.