Zaregistrován
12. 1. 2010
Filozof: otázka je, co myslíš špičkovým čajem, jestli nějakou raritní specialitu, tak k té se obyčejný smrtelník tady nedostane vůbec, jestli jen velmi dobrý čaj vysoké kvality v ceně blížící se 10 000 Kč za kilo, tak myslím, že ho koupíš i v Amaně (a levněji než třeba v Cestě Čaje, byť tam mají těch kvalitních čajů větší výběr).
Ale jinak v pohodě, to že jsi paranoidní neznamená že po tobě nejdou🙂
Zaregistrován
19. 1. 2015
kacuro
No jo, tak o oolonzích přehled fakt nemám. To mám jen jako doplněk pouze vím, že preferuji lehčí - dokonce až baozhongy.
Zaregistrován
19. 1. 2015
tenzor
Dobrých čajoven je asi 40 nebo kolik - a je jasné, že každá je jiná. U nás je ta úplně první v Čechách. (Nebo druhá po Praze - to teď nevím). A zjevně je kvalitnější, než ta o které mluvíš. A důležitá věc - voda - není daná čajovnou. Brno je proslulé špatnou vodou, u nás je naštěstí výborná. Pak není divu...
No a třeba se vymění personál - oni moc neplatí - tak to jistě hraje velkou roli. U nás zatím vždy (23 let) v pohodě.
Ad špičkové čaje.
Záleží co myslíš tím: "raritní specialitka". Třeba onen divoký čajovník se jistě dá označit za prvotřídní raritu a stál určitě výrazně pod 1000 Kč. A koupit se dal normálně. Stejně jako napříkald špičkové japonské čaje, kterých je třeba produkce 6 kg na rok, z čehož je 1 kg speciálně pro nás (třeba světové vítěze). To už považuji za dost raritu.
Pokud se dají špičkové DJ koupit v "Cestě čaje" nebo v "Amaně", byla by to pro mne dobrá zpráva. Jen jaksi nevím, jak to ověřit. Ale díky za tip.
(Poznámku o paranoie nechápu, ale asi proto, že jsem promě paranoidního ještě dementní.)
Zaregistrován
12. 1. 2010
Filozof: pokud nemusis caj drazit, tak neni dostatecna rarita😉
Schvalne mrkni na nabidku Amany, par caju, ktere bych osobne oznacil za spickove, tam je. V Ceste caje jich bude vice, ale tam je lepsi zajit osobne.
Poznamka s paranoiou bylo jen takove stouchnuti ohledne podezreni ze ma kacuro na Amanu nejake vazby... omlouvam se🙂
Zaregistrován
7. 10. 2006
Jasně, "raritní" čaje jsou něco, co má našinec při velkém štěstí možnost ochutnat tak jednou, možná dvakrát v životě, o nich se nemá cenu vůbec bavit.
Před několika lety jsem se stal také tímto šťastlivcem, když jeden můj kamarád (velký fanda do čajů, o čajích přednáší, dělá degustace atd.) dostal od jiného kamaráda vzorek (pár gramů) takového vzácného čaje. Ten jeho kamarád byl v Japonsku a žil zde u jedné rodiny, která se pěstováním čaje zabývala několik generací. On od nich dostal pár desítek gramů listí ze starého čajovníku, který je pokladem této rodiny a z něhož vyprodukují ročně právě jen těch několik málo kilogramů čaje.
Abych řekl pravdu, čaj to byl skutečně dobrý, ale je to už tak dávno, že si jeho chuť ani nevybavuji, a proto tato zkušenost není pro mě až tak důležitá. Teď popíjím bohyni Kuan Yin a je mi také dobře, navíc si její chuť můžu užít opakovaně, což má pro mě větší význam, než zkušenost se vzácným japoncem😃 Bohužel v čajování existuje také pěkná snobárna, stejně jako v numismatice i jiných odvětvích lidské činnosti ...
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mne vždy k objednávke pošlú aj nejakú vzorku na ochutnanie. Teraz mi poslali Vietnam Green, predpokladám, že je to úplne bežný čaj. Ochutnal som ho až po určitom čase, skepticky...no a padol som na prdel...mňam, zrovna to srkám 😃
Zaregistrován
7. 10. 2006
To dělá právě Amana, že podle výše objednávky můžeš dostat buď slevu nebo si sám zvolit vzorky čaje. Toho při každé objednávce využívám a objednávám si právě vzorky těch nejdražších čajů😃
Zaregistrován
12. 1. 2010
Taky to tak delam🙂 Bohuzel v Ceste caje se vetsinou snazi vnutit poukazku do cajovny s casove dost omezenou platnosti a az kdyz zrovna zadne nemaji, davaji vzorek zdarma.
Nasel jsem celkem dobre stranky.. dobre z hlediska rozsahu popsanych caju. S jednotlivymi tvrzeni se da polemizovat, treba to ze Oboci dlouheho veku snese vice nalevu nez Bila pivonka mne rozesmalo a kdyz jsme u toho, netusim jak se autorovi povedlo ten Pai Mu Tan prelouhovat do tak oranzove barvy, sice tam ma bordel umozneny mizernym vnitrnim sitkem konvicky, ale to ma tak u vseho.
U nize zobrazeneho caje, ktery prave piju, se mi taky prave podarilo vyvratit jedno tvrzeni - pry nizka trvanlivost. Ke svemu prekvapeni jsem zjistil, ze i po sedmi letech (mel jsem ho zabordeleny v jedne skrince) se nejen da pit, ale je skoro tak dobry jako v dobe, kdy jsem ho kupoval. Chutove velmi prijemny, narozdil od beznych vietnamu, ktere jsou spis na nakopnuti, docela jemny.
Jestli to nebude tim, ze cim kvalitnejsi caj, tim vetsi je i trvanlivost (obecne, uplne u vseho to platit samozrejme nebude).
Zaregistrován
7. 10. 2006
Ano, jsem zaregistrovaný na tom jeho fóru, ale už jsem tam asi půl roku nebyl. On ten týpek totiž nemá rád, když máš na věc jiný názor a rád se do nekonečna pře, dokud nemá poslední slovo. Párkrát jsem se tam s ním chytil, až mi jiní uživatelé psali SZ, abych se na něj vykašlal, že takový zkrátka je a že nemá cenu s ním diskutovat. Proto prý i spoustu čajařů odradil, aby se na tom fóru dál prezentovali ...
Zaregistrován
19. 1. 2015
tenzor
No čaje teda fakt nedražím :-)
Amana osobně - hm... to je totéž, co s těma mincema - bohužel...
A na jejich obchod jsem kouknul, ale výběr z toho hlavního téměř nula a jediné 2 čaje, které vypadají dle fotky aspoň trochu lepší jsou FF 2013!!
To opravdu nevypadá na ani průměrný obchod. :-(
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.