Moderátoři: smith, Koniáš

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#221 - 4. 2. 2015, 23:21

Filozof: otázka je, co myslíš špičkovým čajem, jestli nějakou raritní specialitu, tak k té se obyčejný smrtelník tady nedostane vůbec, jestli jen velmi dobrý čaj vysoké kvality v ceně blížící se 10 000 Kč za kilo, tak myslím, že ho koupíš i v Amaně (a levněji než třeba v Cestě Čaje, byť tam mají těch kvalitních čajů větší výběr).
Ale jinak v pohodě, to že jsi paranoidní neznamená že po tobě nejdou🙂

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#222 - 5. 2. 2015, 09:16

kacuro
No jo, tak o oolonzích přehled fakt nemám. To mám jen jako doplněk pouze vím, že preferuji lehčí - dokonce až baozhongy.

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#223 - 5. 2. 2015, 09:29

tenzor
Dobrých čajoven je asi 40 nebo kolik - a je jasné, že každá je jiná. U nás je ta úplně první v Čechách. (Nebo druhá po Praze - to teď nevím). A zjevně je kvalitnější, než ta o které mluvíš. A důležitá věc - voda - není daná čajovnou. Brno je proslulé špatnou vodou, u nás je naštěstí výborná. Pak není divu...
No a třeba se vymění personál - oni moc neplatí - tak to jistě hraje velkou roli. U nás zatím vždy (23 let) v pohodě.

Ad špičkové čaje.
Záleží co myslíš tím: "raritní specialitka". Třeba onen divoký čajovník se jistě dá označit za prvotřídní raritu a stál určitě výrazně pod 1000 Kč. A koupit se dal normálně. Stejně jako napříkald špičkové japonské čaje, kterých je třeba produkce 6 kg na rok, z čehož je 1 kg speciálně pro nás (třeba světové vítěze). To už považuji za dost raritu.
Pokud se dají špičkové DJ koupit v "Cestě čaje" nebo v "Amaně", byla by to pro mne dobrá zpráva. Jen jaksi nevím, jak to ověřit. Ale díky za tip.
(Poznámku o paranoie nechápu, ale asi proto, že jsem promě paranoidního ještě dementní.)

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#224 - 5. 2. 2015, 09:39

Filozof: pokud nemusis caj drazit, tak neni dostatecna rarita😉
Schvalne mrkni na nabidku Amany, par caju, ktere bych osobne oznacil za spickove, tam je. V Ceste caje jich bude vice, ale tam je lepsi zajit osobne.
Poznamka s paranoiou bylo jen takove stouchnuti ohledne podezreni ze ma kacuro na Amanu nejake vazby... omlouvam se🙂

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#225 - 5. 2. 2015, 09:47

Jasně, "raritní" čaje jsou něco, co má našinec při velkém štěstí možnost ochutnat tak jednou, možná dvakrát v životě, o nich se nemá cenu vůbec bavit.

Před několika lety jsem se stal také tímto šťastlivcem, když jeden můj kamarád (velký fanda do čajů, o čajích přednáší, dělá degustace atd.) dostal od jiného kamaráda vzorek (pár gramů) takového vzácného čaje. Ten jeho kamarád byl v Japonsku a žil zde u jedné rodiny, která se pěstováním čaje zabývala několik generací. On od nich dostal pár desítek gramů listí ze starého čajovníku, který je pokladem této rodiny a z něhož vyprodukují ročně právě jen těch několik málo kilogramů čaje.

Abych řekl pravdu, čaj to byl skutečně dobrý, ale je to už tak dávno, že si jeho chuť ani nevybavuji, a proto tato zkušenost není pro mě až tak důležitá. Teď popíjím bohyni Kuan Yin a je mi také dobře, navíc si její chuť můžu užít opakovaně, což má pro mě větší význam, než zkušenost se vzácným japoncem😃 Bohužel v čajování existuje také pěkná snobárna, stejně jako v numismatice i jiných odvětvích lidské činnosti ...

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#226 - 5. 2. 2015, 09:57

Mne vždy k objednávke pošlú aj nejakú vzorku na ochutnanie. Teraz mi poslali Vietnam Green, predpokladám, že je to úplne bežný čaj. Ochutnal som ho až po určitom čase, skepticky...no a padol som na prdel...mňam, zrovna to srkám 😃

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#227 - 5. 2. 2015, 10:06

To dělá právě Amana, že podle výše objednávky můžeš dostat buď slevu nebo si sám zvolit vzorky čaje. Toho při každé objednávce využívám a objednávám si právě vzorky těch nejdražších čajů😃

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#228 - 5. 2. 2015, 13:38

Taky to tak delam🙂 Bohuzel v Ceste caje se vetsinou snazi vnutit poukazku do cajovny s casove dost omezenou platnosti a az kdyz zrovna zadne nemaji, davaji vzorek zdarma.

Nasel jsem celkem dobre stranky.. dobre z hlediska rozsahu popsanych caju. S jednotlivymi tvrzeni se da polemizovat, treba to ze Oboci dlouheho veku snese vice nalevu nez Bila pivonka mne rozesmalo a kdyz jsme u toho, netusim jak se autorovi povedlo ten Pai Mu Tan prelouhovat do tak oranzove barvy, sice tam ma bordel umozneny mizernym vnitrnim sitkem konvicky, ale to ma tak u vseho.
U nize zobrazeneho caje, ktery prave piju, se mi taky prave podarilo vyvratit jedno tvrzeni - pry nizka trvanlivost. Ke svemu prekvapeni jsem zjistil, ze i po sedmi letech (mel jsem ho zabordeleny v jedne skrince) se nejen da pit, ale je skoro tak dobry jako v dobe, kdy jsem ho kupoval. Chutove velmi prijemny, narozdil od beznych vietnamu, ktere jsou spis na nakopnuti, docela jemny.
Jestli to nebude tim, ze cim kvalitnejsi caj, tim vetsi je i trvanlivost (obecne, uplne u vseho to platit samozrejme nebude).

http://www.tea-earth.net/tea/green/shantea.html

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#229 - 5. 2. 2015, 13:49

Ano, jsem zaregistrovaný na tom jeho fóru, ale už jsem tam asi půl roku nebyl. On ten týpek totiž nemá rád, když máš na věc jiný názor a rád se do nekonečna pře, dokud nemá poslední slovo. Párkrát jsem se tam s ním chytil, až mi jiní uživatelé psali SZ, abych se na něj vykašlal, že takový zkrátka je a že nemá cenu s ním diskutovat. Proto prý i spoustu čajařů odradil, aby se na tom fóru dál prezentovali ...

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#230 - 5. 2. 2015, 21:25

tenzor
No čaje teda fakt nedražím :-)
Amana osobně - hm... to je totéž, co s těma mincema - bohužel...
A na jejich obchod jsem kouknul, ale výběr z toho hlavního téměř nula a jediné 2 čaje, které vypadají dle fotky aspoň trochu lepší jsou FF 2013!!
To opravdu nevypadá na ani průměrný obchod. :-(

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.