Zaregistrován
7. 10. 2006
Japonce mám rád, ale tam jsou drahé kolikrát i ty obyčejnější čaje.
Zaregistrován
17. 3. 2014
A přesně ten jsem si objednal. Už ho mám doma, ale ještě jsem neměl odvahu ho načnout. Snad dneska.
Zaregistrován
11. 3. 2009
Chlapi čajoznalci, měl bych na Vás dotaz :
Jak dlouho vydrží kvalitní čínský čaj bez výrazné degradace a jak ho vhodně skladovat ?
Příbuzný mi přivezl z Číny jasmínový čaj (kupováno v Kantonu). Přesný název neznám, ale podle netu jde asi o typ "dračí oči" (Dragon ball Jasmine tea, něco jako Tai Mu Long Zhu). Z rodiny si ho kromě mne nikdo neoblíbil. I mne jako milovníkovi kávy chvíli trvalo než jsem mu přišel na chuť. Piji ho však jenom příležitostně a stačí mi tak 5-6 kuliček na 400 ml . Nějakou dobu to tedy potrvá, než ho spotřebuji. Zatím to mám jak to přivezl (v uzavíratelném igelitovém pytlíku a ten v takové vzduchotěsné plechovce). Nepatří to celé do lednice ? Nebo jinak - jak čaje skladujete vy ?
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
7. 10. 2006
Dračí oči mám moc rád😃 Je to velice výtečný čaj, vhodný na popíjení v zhongu, kde snese i hodně nálevů. Obecně platí skladovat čaj v suchu a temnu, bez přítomnosti vzduchu. My máme čaje v tmavých prachovnicích, kde je všechno splněno, kromě toho, že jak zde čaj ubývá, tak je tam prostor pro vzduch. No ale nám čaj nikdy nevydrží déle než půl roku. Zelené čaje by se měly určitě vypít do roka, jinak právě degradují. To se týká i ostatních čajů, kromě těch, které se archivují. S archivací čaje nemám zkušenosti, neb na to nemám prostory ani podmínky, takže když si kupuji PuErh, připlatím si už za nějaký starší ročník ... Takže pokud to máš v pytlíku se zipem a té plechovce, tak by to mělo být OK, ale doporučuji do jara vypít.
Jinak ale 4-5 kuliček na 400 milíků je docela málo ne? To musí být jak voda. Kupoval jsem jasmínové Dračí oči také z té Amany teď v poslední objednávce čajů. Kuliček dávám určitě mnohem více, aby měl čaj plnější chuť. Ale spočítané to nemám, používám při dávkování čaje takovou dřevěnou lopatku, takže asi tak půl lopatky na 250ml.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ja tu mám z nejakej čajovne Japan Bancha a celkom chutí, akurát mi to slabo otvára oči. Takže keď ho dopijem, zmením model. Za to ráno zvyknem buchnúť maté a do obeda som 😲
Zaregistrován
7. 10. 2006
Tak si ho nedělej tak silný😃
My teď popíjíme zelený jasmínový Zhe She Jian (ptačí jazýček). Je to mňamka.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Dneska jsem si drobet rovnal čaje a v jednom koutku našel zapadlou japonskou Matchu. Bohužel, pokud si pamatuji, musí být nejméně nějakých 12 let stará. Byla dobře zabalená, takže není plesnivá, ani jinou vizuální závadu jsem na ní neshledal, takže o víkend nejspíš seberu odvahu a uděláme si ji😃😃
Zaregistrován
12. 6. 2012
A Číňani ještě nepřišli na to jak to ošidit? Nějaké levné náhražky pro pitomce z Evropy?😉
Zaregistrován
7. 10. 2006
Většina lepších prodejců čajů jezdí do zemí, odkud berou čaje, navštěvují přímo jednotlivé pěstitele a nakupují přímo u nich. Takže tam by se to nemělo stát, protože pokud by dodávka byla špatná, přišel by pěstitel o svého odběratele. Navíc spotřebitel by to měl poznat. Nevím, jakým způsobem by se mohl čaj šidit, každý čaj má svůj specifický způsob zpracování, který se projevuje ve tvaru úpravy listu, vůně, chuti atd. Nekvalitní čaj lze tedy poznat podle těchto atributů.
Problém je samozřejmě brát čaj od někoho, kdo nakupuje ve velkém od anonymních pěstitelů. Proto moc nedoporučuji nakupovat u malých prodejců, v různých krámcích se zdravou výživou atd. Tam je původ čaje nejistý vždy.
Zaregistrován
7. 10. 2006
A to je i důvod, proč bych se vyvaroval nakupovat čaj někde na ebay a pod, i když to třeba může vyjít levněji. Otázkou je ale ta kvalita čaje. Prodejce to může brát ve velkém od nějakého obchodníka, což ovšem není pěstitel, takže kdo ví, jestli nemíchá čaje různých pěstitelů apod.
Já to letos zkusil přes aliexpress.com, kdy jsem si čaj objednal přímo u čínských obchodníků a výsledek byl slabší. Ten archivní PE je sice dobrý, pak jsem si ale koupil dva různé Tie Kuan Yin, oba měly označení kvality AAA, což je nejvyšší kvalita, ale jeden z nich byl horší, daly se z něj udělat tak 3-4 dobré nálevy, pak už to byla voda. Ten druhý jsem ještě neotevřel, tak nemohu referovat.
Takže raději si připlatím ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.