Tak časový odstup je vždycky dobrý, už jenom proto aby sis přesně určil okruh svého zájmu - podle vkusu i podle financí🙂
Studium literatury ti každej tady schválí a taky si určitě zpětně projdi katalogy aukcí (v tvém případě určitě i zahraničních).
Není na škodu zjistit jestli se někdo v ČR vědecky nebo hlavně sběratelsky o toto téma nezajímá...
Usilovně studuji a každý den jsem o něco chytřejší.🙂
Zrovna sleduji aukce na eBay. Jak tady byla řeč o těch stříbrných byzantských mincích, jsme objevil aukci (viz obrázek). Vzhledem ke stavu neuveřitelná cena. I když se jedná o posledního byzatnstkého císaře, kdy celá říše byla omezena jen na samotné město, a císařové byli totálně beze zdrojů. Ražba mincí byla tedy asi naprosto ojedinělá, proto asi jsou tyto mince tak vzácné.
Obrázky:
Tenzore, nespletl jsi se ?
Já mám totiž zafixované, že mince Konstantína XI jsou naopak vzácné a drahé. Ale také se v tom nějak moc neorientuji. Jenom jsem kdysi narazil na informaci, že jeho ražby dlouho nikdo neznal a poprvé byli identifikovany až někdy v r. 1974 a později to bylo potvrzeno rozborem nějakých depotů. Přitom se z dobových pramenů dávno vědělo, že stříbrné mince razil (nechal např. mincovat stříbrné církevní nádoby).
Stačí kouknout na acsearch.info. Tam se ty dosažené ceny pohybují v rozmezí 18 000 až 80 000 USD. Pravda, může to být extrém, a jinde se mohlo prodávat výrazně levněji, ale 150 EUR mi přeci jenom nějak nesedí.
Možná mi něco uniká, proto se ptám.
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.