Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#11 25. 9. 2011, 11:12

SirDaniel: Můžeš sem dát foto mince, o kterou se jedná, když už jsi to téma založil ? Případně s rozměry. Tady Ti ji každý v pohodě určí. Ať se nevede diskuze jen tak naprázdno.

Profilový obrázek
SirDaniel

Uživatel

Zaregistrován:
28. 8. 2009

#12 25. 9. 2011, 12:19

šlo mi jen čistě logicky o to, že když je mince označena půlbrakteátem, přitom je velikostně téměř totožná s malým brakteátem, ovšem cenově malý brakteát značně převyšuje, zda jde tedy pouhým okem rozeznat o jaký druh se jedná abych nekoupil to co nechci, nepsal jsem konkrétně k žádné minci, pouze se snažím vzdělávat... Je pravda, že Cach některé mince již označuje přímo pojmem půlbrakteát, ale bohužel se mi např. cach 991 a 992 do ruky nedostaly abych je mohl porovnat a z fotek toho moc nepoznám.

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#13 25. 9. 2011, 12:42

OK. Podívej se na první příspěvek p.Kučery, kde se praví to podstatné "mince obrazově takřka (!) totožná".
Aby se rozlišil půlbrakteát od brakteátu a opravdu mohly fungovat v oběhu jako dva různé nominály, musely být opravdu obrazově rozdílné, nejen velikostně. To třeba na Moravě platilo již v předchozím období, viz denár a půldenár 884/855 nebo 888/889.
U brakteátu a půlbrakteátu Cach 991/922 (dle Cacha) je to rolzišení v tom, že panovník má na větším nominálu ruce zakončené nějakými věžičkami (?), na druhém jsou jen kuličky. Plus další méně výrazné rozdíly.
Proč jsem napsal, že výše uvedené platí skoro doslova - právě u brakteátů se razily různé emise u jednoho "typu", které se mohly velikostně lišit a byly zde taky použity větší počty razidel. Takže některé Cachovo rozlišení brakteát x půlbrakteát nemusí být úplně perfektní, poznání se dále vyvíjí.
Jsou na to ale jiní odborníci, není to úplně moje doba.

Profilový obrázek
SirDaniel

Uživatel

Zaregistrován:
28. 8. 2009

#14 25. 9. 2011, 20:08

Díky za vysvětlení chlapi.

Profilový obrázek
denar

Uživatel

Zaregistrován:
6. 2. 2008

#15 25. 9. 2011, 22:17

a nejlepší je si to ukázat na příkladu. V tomto případě jde konkrétně o český střední brakteát a jeho polovina, tedy půlbrakteát. Jde o to, že nejenom ta mince musí mít menší průměr, ale i obraz musí být poměrně menší a tedy často ochuzen o detaily, které se tam díky velikosti plochy nemohou logicky vlézt. Váha a průměr mince často k posouzení, o jaký nominál jde, nestačí.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.