šlo mi jen čistě logicky o to, že když je mince označena půlbrakteátem, přitom je velikostně téměř totožná s malým brakteátem, ovšem cenově malý brakteát značně převyšuje, zda jde tedy pouhým okem rozeznat o jaký druh se jedná abych nekoupil to co nechci, nepsal jsem konkrétně k žádné minci, pouze se snažím vzdělávat... Je pravda, že Cach některé mince již označuje přímo pojmem půlbrakteát, ale bohužel se mi např. cach 991 a 992 do ruky nedostaly abych je mohl porovnat a z fotek toho moc nepoznám.

OK. Podívej se na první příspěvek p.Kučery, kde se praví to podstatné "mince obrazově takřka (!) totožná".
Aby se rozlišil půlbrakteát od brakteátu a opravdu mohly fungovat v oběhu jako dva různé nominály, musely být opravdu obrazově rozdílné, nejen velikostně. To třeba na Moravě platilo již v předchozím období, viz denár a půldenár 884/855 nebo 888/889.
U brakteátu a půlbrakteátu Cach 991/922 (dle Cacha) je to rolzišení v tom, že panovník má na větším nominálu ruce zakončené nějakými věžičkami (?), na druhém jsou jen kuličky. Plus další méně výrazné rozdíly.
Proč jsem napsal, že výše uvedené platí skoro doslova - právě u brakteátů se razily různé emise u jednoho "typu", které se mohly velikostně lišit a byly zde taky použity větší počty razidel. Takže některé Cachovo rozlišení brakteát x půlbrakteát nemusí být úplně perfektní, poznání se dále vyvíjí.
Jsou na to ale jiní odborníci, není to úplně moje doba.

a nejlepší je si to ukázat na příkladu. V tomto případě jde konkrétně o český střední brakteát a jeho polovina, tedy půlbrakteát. Jde o to, že nejenom ta mince musí mít menší průměr, ale i obraz musí být poměrně menší a tedy často ochuzen o detaily, které se tam díky velikosti plochy nemohou logicky vlézt. Váha a průměr mince často k posouzení, o jaký nominál jde, nestačí.
Obrázky:
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.