Zaregistrován
7. 10. 2006
počátky mincovnictví v českých zemích v 10. století a denáry Boleslava I., Boleslava II. a Boleslava III.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Je to takový chudáček poničený ale mám ho rád, představuju si že ho měl kníže Boleslav v ruce.😉
C 32
Boleslav I.
Typ Bavorsko – švábský mladší, nejvíce byl zastoupen v nálezu Choustník. Tento nález zakoupil a publikoval numizmatik a obchodník Karel Chaura. Tyto denáry pak prodával ve svém obchodě.
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
pro srovnání přidávám pár denárů Cach 32 ze starších aukcí (metrologii neznám)
Obrázky:
Zaregistrován
16. 2. 2008
Boleslav II. 967 – 999
C 123
Anglosaský typ, mincmistr Omeriz
váha 1,265 velikost 2,2 mm
Obrázky:
Zaregistrován
17. 8. 2010
Jo to byly jeste casy...:)
Zaregistrován
7. 10. 2006
dovolím si sem skopírovat diskuzi týkající se manželek Boleslavů z vlákna o zahraničních mincích denárového období a navrhuji o tom diskutovat dále zde:
jan322 napsal/a:
Tajemná Adivea (pokud tedy vůbec existovala) měla být dcerou anglického krále Eduarda I. a manželkou Boleslava II., nicméně v této teorii leccos nepasuje, protože české denáry tohoto typu jsou až záležitostí 80./90. let 10. století, rozhodně nebyly raženy dříve.
Ono je ale i jiné a vcelku jednoduché vysvětlení k převzetí ikonografie - obchodní kontakty. Jen tak namátkou si vzpomínám, že Aethelredův denár + nějaké zlomky byly zastoupeny v nálezu z Kelče.
Já na tohle období ale rozhodně nejsem žádná kapacita, takže diskuzi přenechám povolanějším😃
krokodill napsal/a:
Prý to nebude Anglie, ale nejspíš Francie...
turtleoverhead napsal/a:
Nebude co? Nerozumím Tvé poznámce 🙄
jv64 napsal/a:
Máš na mysli jinou ženu, která je na českých denárech, tedy Emmu. Tam byla dříve jedna teorie, že byla angického původu, ale pravděpodobný je pozdější názor, že byla vdovou po burgundském králi.
jv64 napsal/a:
V Künkerově aukci, která proběhla před pár dny, byl opravdu famózní soubor karolinských a dalších západních raně středověkých ražeb.
Mezi nimi byla pod pol. 2316 mince, která byla klíčem k rozluštění záhady královny Emmy. Mince burgundského krále Lothara společně s manželkou, která má v opise úplně stejný nápis jako pozdější český Emmin denár :
https://www.kuenker.de/Auktion_suche.Kuenker?qas_suche=2316
Bohužel ve stavu nic moc, na webu už jsem našel jen malý obrázek.
Ale stejně je to poprvé, co jsem viděl tuto věc v aukci.
Emma byla zřejmě druhou manželkou Boleslava II. a jejím syny měli být Jaromír a Oldřich.
jv64 napsal/a:
1) Denáry s (ne úplně jistým) jménem ADIVA nebo ADIVEA jsou pokud vím dva, byzantizující Cach 86, což je ražba z druhé poloviny 80.let 10.stol. a Cach 135, což je naopak mince až z druhé poloviny 90.let 10.stol. Ani jedna ovšem není tzv. edelredského typu.
2) České denáry edelredského typu jsou zcela jistě až z počátku 90.let 10.století (přestože ještě v knize Z.Petráně se píše něco jiného). Přes jejich masových výskyt v nálezech neexistuje jediný domácí ani zahraniční nález uložený před r.991, kde by byly zastoupené. Záhadou je, že napodobují nejstarší typ anglických Edelredových mincí, který se v té době již nerazil ! Vedl jsem o tom několik kuloárových debat, ale zatím neznám vysvětlení. K tomu se přidává skutečnost, že na přelomu 80. a 90.let ztratil Přemyslovský stát Krakovsko ve prospěch Měška I., takže západo-východní obchodní magistrála, ze které mělo dle koncepce historiků pramenit bohatství českých Boleslavů se tím vymkla z jejcih kontroly.
3) K Edelredovým anglickým denárům (opravdu krásné mince, všechny typy), jsem si utvořil obrázek, že to musel být opravdu mocný král, když toho tolik razil. Te´d už si tím ale nejsem až tak jistý, protože na jeho masové ražbě měla asi klíčový podíl povinnost odvádět Dánům tribut. Jestli máte toto téma někdo nastudované, můžete mě opravit nebo upřesnit.
Zaregistrován
7. 10. 2006
na jednom fóru, kde se diskutuje o středověku, razí jeden účastník teorii, že denár ENMA REGINA nenechala razit Emma, ale že se jedná o řezenskou ražbu. dovolím si zde ocitovat jeho teorii:
"Mám zcela odlišný názor na mincovní obrazy a řadu čtení opisů. Tím také na datování, dokonce i osoby. Tvrdím, že žádná Biagota neexistovala,že Emma regina je pitomost, protože je tam ENMA a to nemá nic společného s kněžnou Hemmou, manželkou Boleslava II atd. Podobně neexistovala Adiva, či Adivea, protože jde jen o chybné čtení opisu. Jediná z nich opravdu byla Emma, správně Hemma, ale ta nikdy nerazila mince. A její ztotožnění s vdovou po Lotharu II je zcela nesprávná konstrukce. Protože ani denáry Lotharovy s tímto opisem nejsou Emma, ale ENMA regina. Já tvrdím, že je to latinská zkratka Eclaesia nostra mater Regina - což je diecéze Regensburk. V obou případech. Latiník by NIKDY nenapsal transkripci jména Emma jako ENMA, ale HEMMA, jak píše ostatně Kosmas.
Renomovaní historici ( nejmenovaní ) klidně napíšou ten opis rovnou jako EMMA, někteří jako ENMA, ale vzápětí to čtou jako Emma, manželka Boleslava II."
Zaregistrován
16. 2. 2008
kacuro napsal/a:
... Latiník by NIKDY nenapsal transkripci jména Emma jako ENMA, ale HEMMA, jak píše ostatně Kosmas...
Trošku bych polemizoval s touto větou, u toho čurbesu který se vyskytuje v opisech na nejstarších denárech lze těžko mluvit o tom co by Latiník napsal či nikoli.
Některé připomínají spíše domácí úkol propadlíka z pomocné školy.🙄
I když jinak je ta teorie zajímavá.
Zaregistrován
7. 10. 2006
no on ten pán totiž mimo jiné razí ještě jednu teorii, a sice to, že něco takového jako korumpované opisy neexistuje, že se tehdy na procesu výroby denárů podíleli jen vzdělaní lidé, kteří uměli dobře latinsky a ti by těžko připustili koruptely v opisech. podle něj jsou všechny "zkomolené" opisy zkratky, které mají svůj význam. Sem řadí i diskutovaný denár s opisem Eclaesia Nostra MAter REGINA.
Zaregistrován
7. 10. 2006
většina těch korumpovaných opisů jsou podle něj hlavně zkratky církevních hesel
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.