Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
4. 4. 2010, 17:20

btw - šenfi, proč myslíš, že to není třeba koláž přímo od Kulhánka? Nebo reklamní matroš STC nebo ČNB (kteří jsou pravděpodobně vlastníky autorských práv; nemyslím si, že by někdo komerčně použil toto bez respektování aut. práv).
Sám jsem měl zálusk u kolegy z MFČR mlsně koukal na Kulhánkovu koláž - kresba tužkou - obličeje osobností z jednotlivých bankovek nicméně nakreslené znovu (jiné výrazy či obličeje z druhé strany), vše na jednom obrázku. Byl to asi tisk (neměl jsem čas to moc studovat a bylo to zasklené), nicméně signováno. Dle info to patřilo do inventáře kanceláře ;-)

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
4. 4. 2010, 17:23

A co se týče práce Kulhánka - jako líbí se mi moc, ale Komenského mám stejně radši tradičního (jak ho udělal Brunovský na 20/88), tenhle mi vždycky přišel, jak když má tuberu (ty propadlý oči, vychrtlej, lícní kosti venku); dtto podoba Masarky a Přemysla O. II. a Anežky. Božka, Emma, Karel a František jsou proti tomu udělaný mnohem líp.

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
4. 4. 2010, 19:03

acme << nevim kdo to dělal, ale vypadá to hrozně (to o těch autorských právech psal král a císař Marceltónu, já tyhle věci moc neprožívám)😃

Jinak ty tváře z bankovek jsem taky viděl, jednu takovou podobnou kresbu prodávali v ústeckým infocentru 😉 Tak asi toho kreslil víc 😕
Komenský vypadá divně, to máš pravdu, dokonce se mi ani moc nelíbí Karel IV. - oproti ostatním vyobrazením bych ho bez textu nepoznal.

A jak se ti zamlouvají Kulhánkovy normální práce. Mě se celkem líbí jeho studie obličejů, rukou apod., ale jakmile kreslí cokoliv jinýho, třeba nějaký ty smotaný těla, nahatý ženský ....... tak to už mi příjde takový moc zasmušilý

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
4. 4. 2010, 22:24

Kulhánka (historicky) jsem poprvé zaznamenal asi v knize Válka s mloky ( http://www.podzemni-antikvariat.cz/detail/beletrie-ceska/capek-karel-valka-s-mloky ). Tam mě vlastně zaujala Kulhánkova hravost a imaginace (mlok je vlastně otisk prstu s dokreslenou hlavičkou a končetinama); zde jsou hodně patrné ty motivy, co se mi celkem líbí (a co Ty píšeš, že Tebe moc neoslovují). Takže Kulhánka spíš beru právě pro kresby fantaskní, než když kreslí nějakou osobnost, protože pak mi právě ty lidi připadaj jak "tuberáci" (viz právě Komenský)

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
5. 4. 2010, 00:11

tak to mě fakt nic neříká 😃
já když jako malej viděl třeba jeho ilustrace ke knihám Vesmír a Člověk (myšleno ty původní od Mladý fronty z cca 80 tých let), tak se ve mě mísily pocity odporu a děsu. Obvzlášť třeba ta ilustrace nahých lidí na zadní obálce Člověka je fakt nechutná 😕

Naopak se mi líbí třeba tyhle kresby 😉 Třeba ta babička je úžasná, v reálu na papíře to vypadá neskutečně, takže na to můžeš koukat celý hodiny a stejně se to neomrzí.

Obrázek vložený uživatelem

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
5. 4. 2010, 10:42

On měl Kulhánek nedávno výstavu (na Smetanově nábřeží, myslim; jezdil jsem kolem toho tramvají sedmnáctkou).

BTW - tohle je obdobná kresba toho, co jsem měl na mysli (ta bankovková koláž)

http://www.gallery.cz/cgi-bin/gallery/hynekol/aps.sh?VSS_SERV=GAL000001&galpre=1056&language=cz

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
5. 4. 2010, 10:54

mimochodem - měla v emisi 1993 existovat i desetikoruna (hnědá se Svatoplukem) - ještě mám schovanej výstřižek z novin, kde o tom informují, ale to byla asi poslední zmínka. docela by mě zajímalo, jestli měl na to Kulhánek taky návrh, nebo jestli to začal kreslit až když už bylo rozhodnuto, že se začne od dvacky

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
5. 4. 2010, 11:14

takovou podobnou prodávali v Ústí, akorát tam bylo míň osobností a trochu jiná kompozice.
O tý desetikoruně jsem taky slyšel, ale ten článek neviděl (v tý době jsem chodil do školky ... no, možná, že ani to ne). Nevíš jestli Svatopluk byl navrhovanej ještě pro federaci nebo jenom už pro samostatný Čechy?
Přeci jen je to taková mezinárodní osobnost a Slováci si často Velkou Moravu přivlastňují.

btw. nedávno vydala pošta novou známu s Karlem IV., na který vypadá podobně jako tady, škoda, že ho i podobně nevytvořil na stovce, pak by se mi líbila mnohem víc 😉

MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

Vytvořeno:
5. 4. 2010, 15:40

acme << nevim kdo to dělal, ale vypadá to hrozně (to o těch autorských právech psal král a císař Marceltónu, já tyhle věci moc neprožívám)😃 Jinak ty tváře z bankovek jsem taky viděl, jednu takovou podobnou kresbu prodávali v ústeckým infocentru 😉 Tak asi toho kreslil víc 😕 Komenský vypadá divně, to máš pravdu, dokonce se mi ani moc nelíbí Karel IV. - oproti ostatním vyobrazením bych ho bez textu nepoznal. ...

O autorských právech jsem mluvil (psal) proto, že Šenfi napsal toto: ,,co se ti na tý hnusný koláži líbí ?
Kdyby to Kulhánek viděl, tak by si určitě odplivnul ".
Tzn. když napsal ,,kdyby to Kulhánek viděl", tak se zřejmě domníval, že to Kulhánek ještě neviděl.
A logicky - co neviděl, to nemohl odsouhlasit.
Takže jsem vycházel čistě ze Šenfiho tvrzení.
P.S. (Pro anx) stále bych byl rád za odpověď.
Předem děkuji.

Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

Vytvořeno:
5. 4. 2010, 15:43

Jinak co se týče Kulhánkových kreseb, ty se mi docela líbí, evidentně v tom budu mít podobný styl se Šenfim (až na tu koláž, kde jsme se neshodli), protože třeba právě takovéto kresby se mi líbí také.
Jinak ta osoba na té první kresbě, ta má stejně dělané oči (= stejně propadlé, když Vám tak přijdou), jako Komenský na 200 Kč.
O té desetikoruně jsem kdysi něco zaslechl, ale nebyly to důvěryhodné zdroje, tak jsem tomu moc nevěřil.
Jinak kdo na ní měl být mi tehdy ani neřekl, takže to vím až nyní.

Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.