Dobrý den, vážení kolegové, je škoda, že se toto téma přerušilo v době, kdy to vypadalo, že bychom mohli navázat na tak dobrou diskuzi, jakou jsme zde měli předtím. Nevadí, pokusím se ho po deseti dnech od posledního příspěvku obnovit a navázat na původní diskuzi - na tu část o Švýcarských francích. Půjdu nejdříve k současné emisi: znám se s jednou výtvarnou odbornicí, která vystudovala dějiny umění a celkově se pohybuje v oboru a na danou věc má velmi profesionální názor a právě s tou jsem provedení švýcarských franků (souč.emise) konzultoval a to samozřejmě i při srovnání s jinými bankovkami ať už současnými, tak staršími. O této diskuzi věděla, neboť jsem j9 o ní řekl a pokusím se vám reprodukovat zjednodušeně její názor: V tom, která bankovka je hezčí a která ošklivější se nikdo nemůže se všemi shodnout - to závisí na názoru každého jednotlivce. Mně konkrétně (té odbornici) se současné švýc.franky líbí, prptože jsou originální (jak již jsem zmiňoval) , bankovky na výšku se jentak nevidí a protože nejsou dělané klasickou perokresbou, ale pointilismem. Méně se mi líbí předchozí emise, která nemá moc rytin a celkově je méně umělecky povedená. K poslednímu příspěvku (když jsem jí ho řekl, smála se mu, myslím ten od Dracka).
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Jak to tak byva tak s odbornikem ktery ten obor vystudoval se vetsinou bezny clovek neshodne.To co je pro odbornika krasny obraz je pro me nepochopitelna matlanina to co je pro filmoveho kritika priserny film je pro me povedena podivana.A pokud tedy srovnam Svycary s Faerskyma ostrovama byt to ze me bude delat umeleckeho analfabeta proste se mi libi vic Faerske ostrovy a je mi celkem jedno jakou cestou jsou delane to prenecham jinym....😉
Ty faerské ostrovy jsou nádherné, ale mně se prostěš více líbí současné švýcarské franky, ale shodneme se zřejmě v tom, že se na tom nemůžeme nikdy shodnout. Jakou technikou jsou dělané atd. mi je také celkem jedno a řeším to, jak se mi líbí nebo nelíbí a prostě hodnotím z mého subjektivního hlediska současné švýcarské franky jako nejlepší bankovky, které jsem kdy viděl z celého světa a že jich nebylo málo (málokterá série z Evropy po roce 1902 se mi vyhla, z Asie AMeriky, Afriky a Austrálie jsem jich také viděl dost a např.JAR má nádherné bankovky, i když jsou spíše podobné faerským než těm švýcarským).
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Jo na ebay je již minimálně měsíc nyní za ceny kolem 10-15dolarů...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Ale je🙂
http://www.teszvesz.hu/ a nebo http://www.vatera.hu/
Jinak cena 100 mil BPengo v N je cca 250 - 300 kc
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.