Moderátoři: smith

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#31 - 9. 4. 2014, 13:12

Má to ale i svou výhodu, když si na album zvrhne kafe, není to taková škoda😃 😉

MJforever

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2014

#32 - 9. 4. 2014, 19:58
MJforever napsal/a: ... U oběhových bankovek navíc nehrozí srážka s padělkem. ...

Bavíme se o bankovkách s nižší hodnotou.

MJforever

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2014

#33 - 9. 4. 2014, 20:14
celou doby ti odpovidame akorat jsi to nepochopil ! Vsichni jsme meli stejnej zacatek tak jako Ty , taky jsem mel radsi obehovi, uvidis sam po par letech a myslim si ze to priznas stejne jako Ja., a opo letech vetsina ty spatny stavy prodava a kupuje unc stavy

Většina🙂 Ale už je to legrační... Myslím, že jsem to pochopil obstojně, je zde trend, který nijak nezpochybňuji a tím jsou UNC bankovky. Já uvedl desítky argumentů proč sbírat oběhovky, ale žádný nebyl vyvrácen, jen se stále upozorňuje na tento trend a zkušenosti jiných. Napsal jsem třeba - mám rád historii bankovek, bankovky co něco zažily... Protiargument by byl např. - oběhové bankovky jsou mnohem častěji padělané než UNC, i když kupuješ bankovky za 30 kč, nejspíš koupíš bankovku, která ve skutečnosti neprošla válkou, ale jen úspěšnou padělatelskou dílnou😁 Uvedu tedy další příklad, jsou dvě bankovky, které se běžně prodávají za 1000 kč. Jedna je z roku 1875 a je ve stavu 2 nebo 3. Druhá je z roku 1950 a je v UNC. Která z nich má větší hodnotu? 😆

MJforever

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2014

#34 - 9. 4. 2014, 20:15
MJforever napsal/a: Jak praví známé moudro, co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého a už vůbec ne pro třetího. Stále se tu bavíme o tom co je špatné, že UNC stav je jediný... ...

Jasně že bych si vybral UNC, pak bych jí prodal a koupil si za tu samou cenu bankovku o sto let starší, jen v horším stavu.

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován
30. 3. 2008

#35 - 9. 4. 2014, 20:45
Většina🙂 Ale už je to legrační... Myslím, že jsem to pochopil obstojně, je zde trend, který nijak nezpochybňuji a tím jsou UNC bankovky. Já uvedl desítky argumentů proč sbírat oběhovky, ale žádný nebyl vyvrácen, jen se stále upozorňuje na tento trend a zkušenosti jiných. Napsal jsem třeba - mám rád historii bankovek, bankovky co něco zažily... Protiargument by byl např. - oběhové bankovky jsou mnohem častěji padělané než UNC, i když kupuješ bankovky za 30 kč, nejspíš koupíš bankovku, která ve skutečnosti neprošla válkou, ale jen úspěšnou padělatelskou dílnou😁 Uvedu tedy další příklad, jsou dvě bankovky, které se běžně prodávají za 1000 kč. Jedna je z roku 1875 a je ve stavu 2 nebo 3. Druhá je z roku 1950 a je v UNC. Která z nich má větší hodnotu? 😆

Lekce č. 1: Hodnota nebo vzácnost bankovek nezávisí na stáří, ale na počtu dochovaných exemplářů a jejich stavu
Lekce č.2: předpokládám, že bys byl rád, aby se ti tvá sbírka časem zhodnotila nebo za ní minimálně získal nákupní cenu + inflaci a právě to od oběhových stavů nelze čekat. UNC prodáš vždy, u čtyřky až na vyjímky budeš rád, že se jí vůbec zbavíš

mike-p74

Uživatel

Zaregistrován
12. 2. 2011

#36 - 9. 4. 2014, 20:54

a to jsou rady do budoucna , viz vyše , prispevek od Šenfiho

numpszi

Moderátor

Zaregistrován
16. 8. 2008

#37 - 9. 4. 2014, 22:33

Bankovky z 1848-49 (teraz som fotil), stav 2 a slabsie, najvzacnejsia ma mozno hodnotu 10 EUR. Stare su, ale aj tak len "smetie"...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MJforever

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2014

#38 - 9. 4. 2014, 22:47
Lekce č. 1: Hodnota nebo vzácnost bankovek nezávisí na stáří, ale na počtu dochovaných exemplářů a jejich stavu Lekce č.2: předpokládám, že bys byl rád, aby se ti tvá sbírka časem zhodnotila nebo za ní minimálně získal nákupní cenu + inflaci a právě to od oběhových stavů nelze čekat. UNC prodáš vždy, u čtyřky až na vyjímky budeš rád, že se jí vůbec zbavíš

Děkuji za lekce + pádné argumenty. Jasně, že nezáleží na stáří, ale na stavu, počtu exemplárů i momentální poptávce atd. "Vtip" je v tom, že bankovka, která se běžně prodává za 1000 kč má vždy hodnotu cca 1000 kč, stejně jako kilo peří je stejně těžké jako kilo železa. Kdyby se mi má sbírka zhodnotila, to bych byl velice rád, ale ještě raději bych sbíral něco co mě baví. Kdybych hledal čistě jen investici, zajímal bych se spíš o zlaté mince, nebo investiční zlato, popř. bych si užil dovolenou, na kterou žádná inflace nevyzraje. Čtyřky jsou i na mě moc, těm se snad vyhnu. A UNC stav je určitě pro investici praktičtější než oběhovka. Ale i o oběhovky se lidi na aukru přetahují. Rád bych investoval co nejlépe, ale takové sběratelství by mě pak nebavilo. Kupuji jen to co se mi líbí a dělá mi to radost🙂

MJforever

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2014

#39 - 9. 4. 2014, 23:13

Často ovšem předraženě, tady je problém v tom, že nesbírám dlouho. Stane se mi, že co vyhraju na aukru třeba za 40, se druhý týden vydraží za 14 (to se mi ovšem stává i při nákupu UNC, kterých mám ve sbárce cca 75%). Proto jsem chtěl touto cestou najít někoho, kdo oběhovky z let 1900 - 1914 už nechce, ví jaká je jejich skutečná hodnota a za tu je ochoten bankovky nabídnout. Pak cenu porovnám s tím za jakou se běžně draží na ebay nebo aukru a zátěže ho rád zbavím. Ostatně to bylo cílem mého příspěvku, za případné nabídky díky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.