Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 17:35

Za sběratelské předměty, které nejsou určené k dalšímu prodeji se platí 15% DPH. Nedávno jsem řešil reklamaci, když mi na známky koupené ve Švýcarsku na celnici vyměřili 21%DPH.

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
19. 1. 2021, 19:18

Švýcarsko není v EU a nikdy nebylo, proto se logicky musí platit clo a DPH, jelikož se jedná z pohledu EU o tzv. třetí zemi. Anglie byla součástí EU, proto jste nikdy žádné clo ani DPH neplatil. Z Anglie se clo a DPH také zatím platit nebude, protože se Anglie a EU dohodly, že Anglie zůstane, když to zjednoduším, součástí evropské celní unie. Za pár let to může být ovšem jinak, ale zatím co se týká Anglie, tak zůstává vše při starém.

No nevím. Na stránkách celní správy se uvádí toto:

"Při dovozu zboží ze Spojeného království na území EU bude vybírána daň z přidané hodnoty (DPH)."

Forpus

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2014

Vytvořeno:
19. 1. 2021, 19:53

Británie vystoupila z EU 31.1.2020 - přechodné období trvalo do 31.12.2020 a do té doby zásilky z GB neprocházely celním řízením. Teď už by tedy měly. Jak to fuguje nebo nefunguje v praxi, to je věc druhá. Každopádně raději počítat s možností, že mně zájem celníků nemine.

Jinak sběratelské předměny (netuším jestli všechno, je to dost široký pojem a je potřeba to v tabulkách konkretizovat. Roli může hrát i stáří předmětu a pod) jsou při dovozu z třetích zemí od cla osvobozeny a platí se první snížená sazba DPH, tedy 15% z ceny předmětu včetně poštovného.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.