Moderátoři: smith
To neni opet moc prava. Pokud se clovek rozhodne sbirat Recko, tak je mnoho krasnych minci, ktere se daji sehnat do 1000kc, klidne i do 500..jen clovek musi byt v pravy cas na pravem miste nebo vyuzit zajimave nabidky. Nemluvim zde o vetsich nominalech a zlatu popr. nekterych stribrnych minci.
A poznamka na zaver. Myslim ze 99% minci ve CHLVBIRNE je opravdu na chlubeni a je zalozeno pro lidi co maji radost z noveho prirustku, i kdyz neni dokonale vyrazenej a neleskne se jako psi koule. Lidi co sbiraji antiku tady na sberateli tak jsou super a rozhodne bych nerad, aby je nekdo odrazoval nejakyma histerickyma nesmyslama, jen aby musel onen clovek zase vyvolavat konflikty.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Neco z meho Recka, ktere i kdyz nejsou uplne dokonaly, tak jsou podle me rozhodne vhodne do sbirky...a ani jedna me nestala vic jak 600 kc...nektere i pod 500.
Obrázky:
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
presne na takove mince se zamerim, tech 500-1000 se mi jevi jako rozumna castka, za kterou se da poridit paradni mince.
Nicmene zelvu Aeginy si proste budu muset poridit v nejlepsi mozne kvalite (drive jsem zelvy sbiral kamenne a mam i plysovou :-)
Libi se mi i Byzantske mince a ty nejsou tak popularni a cenove dost dostupne (neni jejich mala popularita zpusobena tim, ze je malo razeb stribrnych)
kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz
Tak s takymto rozpoctom by som ja nad zbieranim Grekov ani nezacal uvazovat. Za uvadzane sumy si kupis maximalne bezne bronzy a zo striebornych so stastim nejaky naozaj drobny nominal. Pozri napriklad decembrovu Aureu. Co je tam z greckych minci v tejto hodnote?
Na tu Aeginu si priprav radovo vyssiu sumu. Najst korytnacku, ktora neuplavala z plochy a pritom ma slusne viditelne detaily, je narocne.
Jo a pokial ide o tie byzantske mince, tak si myslim, ze nie su popularne hlavne preto, lebo su z umeleckeho hladiska vyslovene seredne. Na to z akych kulturnych korenov vyrastla byzantska risa je az zarazajuce, aki "umelci" tam ryli razidla.
Misak33:
Nejde o žádní hysterický nesmysl a konflikt tu zmiňuješ(z toho děláš) jen Ty. Také nikoho od ničeho neodrazuji a každý ať si sbírá co chce(tedy co se mu líbí, baví ho či co peněženka dovolí…).
Specialně u starořeckých ražeb ale prostě platí to(ať už se mi to bude líbit či nikoliv), někdo sbírá tyto ražby jako dokolalé antické umění pro jejich krásu(jako sochy, keramiku apod.) a tam musí být ražba minimálně v silně nadprůměrné kvalitě kde vynikne její krása v plné míře např. centrované ražby včetně detailů ozdob, portrétů…a ceny jsou také dle toho relativně vysoké (podobných ražeb je vždy zlomek z dochovaného počtu mincí). Toto platí pro mince rozhodně bez ohledu na kov použitý k ražbě(a lze někdy aplikovat i pro jiná období).
Jiná skupina sběratelů/hromaditelů tyto starořecké ražby sbírá spíše jako historické artefakty s vazbami na bohaté dějiny a spokojí se pravidelně s průměrnou či velmi často podprůměrnou kvalitou z různých důvodů(napoprvé se mu líbí, baví ho toto období či co peněženka dovolí…nebo velmi často z neznalosti reality).
Nikde jsem také nepsal žádné pravidlo co smí/patří a nesmí/nepatří do chlubírny, pravdou ale je že mince patřící do první popisované kategorie by byl asi problém tam většinou najít(to je bohužel také realita).
P.S. I já mám ve své sbírce určité oblasti mincí z různých důvodů nejednou ražby patřící do druhé nastíněné kategorie, to mi však nebrání mít z mincí i jejich historických vazeb radost, ale ani se na mince dívat bez pokroucení reality(tedy bez růžových brýlí a nadhodnocování toho co mám). 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Tak to bych se divil, kdyz ten stater 2581 skonci radove vys, opravdu za nej nekdo da 30000,-?
kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz
Tak za nejakou peknou tetradrachmu, i v dolarech (kanadskych, americkych ci australskych) to bude hodne nizka castka, ale nez se odvazim na takovou koupi, tak do te doby neco nasetrim :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.