Moderátoři: smith
Systém, který by vyloučil možné manipulace neexistuje, protože vše závisí pouze na konkrétních lidech, na jejich slušnosti a poctivosti.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Evropa1: technicky neni problem napsat software, ve kterem si zadate sve limity on-line, ktere nikdo nevidi,
a pak se prijem limitu uzavre a automaticky se vse zpracuje bez moznosti opakovani nebo dodatecneho zasahu - je to jen otazka pristupu k datum podobne jako u bankovniho software. Podstatne by se tak omezila moznost nekalych zasahu do aukce - a u korespondencni casti by se dokonce vyloucila uplne. Mozna i to je jeden z duvodu, proc zatim podobny system neni nikde zaveden.
numismat@seznam.cz
Je ale zájem po nových a bezpečných technologiích?
Stejně si ale myslím, že by je šlo obejít. Nebo pokud ne, pak by stály neadekvátní finanční prostředky.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Evropa: Poptavka po nových a bezpečných technologiích v tomto pripade evidentne neni, v tom mate pravdu.
Pritom by slo jen o upravu stavajicich systemu na zpracovani limitu, ktera by nebyla tak draha.
Slo by o tyto zmeny:
- Umoznit zadavani limitu on-line a jen timto zpusobem (coz ma uz v provozu rada mensich firem napr. v oboru filatelie, takze zrejme nejde o nic sloziteho a draheho)
Vedlejsi vyhoda: nebylo by treba prepisovat papirove limity - usetreni casu, zamezeni chyb - Zamezeni pristupu k datum ze strany poradatele (trivialni programatorska zalezitost)
- Zamezeni moznosti opakovani zpracovani nebo dodatecneho pridani limitu (opet trivialni)
Financne nejnarocnejsi by byl provoz serveru na prijem limitu, ostatni by zvadl dobry programator za pul dne.
numismat@seznam.cz
numismat napsal/a:
krokodill: Vsichni obcas chybicku udelame...
Taky se mi stalo, ze jsem polozku limitovanou 200 vydrazil za 1200 .. dokonce i ztratu celeho limitniho listku chapu...Vic mi vadi treba podvody s fiktivnimi limity apod.
Jj, jsme jen lidi a chybička se vloudí, ale při pořádání aukcí se potom nesmí pořadatel divit, že taková chyba může vyvolat pochybnosti, zda to byla chyba neúmyslná, či úmyslná. A žádná omluva pořadatele tyto pochybnosti nevyvrátí. Opravdu je snad jediné řešení, aby bylo umožněno zadávat on-line limity se zamezením přístupu k datům před a v průběhu konání aukcí. Jak píše numismat, že by zamezil opakování zpracování nebo dodatečné přidání limitu - s tím nemám problém to umožnit. Sám jsem chtěl asi po pěti minutách dodatečně ještě limit navýšit, abych měl jistotu, že mě nikdo nepřehodí (OT- nakonec to stejně někdo vyhrál pomalu za polovinu mojí limitní částky 🙄 😆 )
No jo, jenže to je zatím neuskutečnitelná vize pro 22. století. Přestárlá populace numismatiků, z poloviny není schopna ani ochotna toto zvládnout, ani nemají doma internet. To by jste z aukce nezákonně polovinu numismatiků vyloučil, a většinou navíc těch "prachatějších".👿 👿 👿
Výše si ale stěžujete na fiktivní limity, což byste sebelepším systémem nevymýtil.
Dále stejně v systému dražby formou dražitele, nezabráníte v určitém okamžiku k nahlédnutí do systému a zároveň i zneužití výše limitů pro vlastní potřeby. Pak celý systém můžete obejít mnoha jinými způsoby. Pokud by byl celý systém v případě konkrétní položky tajný do konce její dražby, opět by Vám tento postup musela garantovat poctivost uživatele a tím se dostáváme opět na začátek, že systém sám o sobě nic nezaručuje.
Evropa1 napsal/a:
...Pokud by byl celý systém v případě konkrétní položky tajný do konce její dražby, opět by Vám tento postup musela garantovat poctivost uživatele a tím se dostáváme opět na začátek, že systém sám o sobě nic nezaručuje.
I to by šlo jednoduše vyřešit, a to tak, že by se data paralelně ukládala na nezávislý server, třeba na ústředí ČNS a po skončení aukce by byla přístupna pro kontrolu...
Se mě zdá, na druhou stranu, že by jste chtěl nakupovat "za hubičku", na úkor prodávajícího.
Uskutečnění vašeho nápadu by asi v konečném důsledku vedlo k tomu, že majitelé pro jistotu napáli volačky na 130 % rozumných cen. A pak nepůjde slušně koupit už vůbec nic. To mě nevadí, koupit do sbírky za 100 % ceny + 500,- navrch, když to chci. Tož posílejte jen limity kteréí skutečně jste ochoten zaplatit, a né nesmysly. To si pak nestěžujte, že jste to vyhrál, když druhý umanutej taky pošle nesmysl.👿 👿 👿
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.