Moderátoři: Archypov, facctory, smith

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
8. 7. 2016, 23:05

Velka prosba , nenašiel by sa tu niekto kto by mi poslal HUszara v pdf? Alebo odporučil kde ho stiahnuť . Prepačte za trufalu prosbu.

Ak ešte Huszára nemáš,tak ti radím pdf-nepdf kniha je kniha a hoci je to reprint ja som s ním naozaj spokojný(za tú cenu) pozri sa na bazoš.sk -napíš Huszár a uvidíš.

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
14. 7. 2016, 23:15

Ani som doteraz nevedel a mám vo svojej zbierke svadobný denár Ladislava IV. Kto taký má,nech vie,že je naňom vyrazený Ladislav IV. so svojou nastávajúcou Izabelou z Anjou ktorú si bral v roku 1277 a reverz doplňa drak.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
15. 7. 2016, 13:56

Tiež som už s týmto výkladom stretol, ale keďže to bolo v popise aukcie na aukru, tak som tomu nepripisoval väčšiu váhu. Máš túto informáciu z nejakého relevantného zdroja?

Mimochodom, zaujíma ma, ako si dopadol so svojou hypotézou ohľadom denára Huszár 69, čo si tu dávnejšie prezentoval.

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
15. 7. 2016, 15:57

Na Pustom hrade nad Zvolenom v stredovekej cisterne na vodu našli pri vykopávkach všeličo,okrem toho aj dva denáre - jeden z toho bol H-390 a myslím,že vedúci výskumu (na meno si nespomeniem) ho presne takto označil aj s vysvetlením. S tou hypotézou ohľadne H-69 ostávam presvedčený naďalej o vyobrazení koruny,ale myslím,že pravda,k tej sa treba dopracovávať pomaly a isto.Pomohol by väčší záujem ľudí-mládeže-zberateľov o numizmatiku, o Uhorsko,dejiny,o prvých povedzme 150 rokov uhorského kráľovstva.Veď sa len pozri ako to tu spí a popritom obdobie arpádovcov je plné otázok - aj to údelné vojvodstvo - Nitianske kniežactvo. Alebo sigly! To mňa inak najviac zaujíma! Teraz mi ani okolnosti veľmi nedovoľujú úplne sa sústrediť nato čo by som chcel,ale pracovať natom ako zistiť viac určite budem. Čochvíľa sem pridám mincu, po ktorej som išiel dlhšie a náramne sa teším keď príde - je sv. Ladislav I. Huszár 21- rozvinieme dáku debatu,mám veľa otázok.

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
15. 7. 2016, 16:06

Ján Beljak - vedie archeologický vyskum na Pustom hrade

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
15. 7. 2016, 20:23

Ohľadom tej koruny sa musím priznať, že mňa si presvedčil, preto si to doteraz pamätám. Inak, nejaké zaujímavé sigly sa ku mne tiež dostali, aj na H-21 😉 . Niektorí numizmatici považujú túto razbu za Ladislavovu kniežaciu a o to je to zaujímavejšie. Tak som zvedavý a počkám, čo sem dáš.
Teraz to tu spí aj kvôli dovolenkám, tak je to každý rok. Ale v pohode, nejaká zaujímavá debata by bodla.
Pridávam obolus k tvojmu denáru...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
15. 7. 2016, 20:48

Ani som doteraz nevedel a mám vo svojej zbierke svadobný denár Ladislava IV. Kto taký má,nech vie,že je naňom vyrazený Ladislav IV. so svojou nastávajúcou Izabelou z Anjou ktorú si bral v roku 1277 a reverz doplňa drak.

Marilo sa mi, že som o tom čítal aj v odbornej literatúre a nakoniec som to aj našiel. Tento motív takto vysvetľuje aj p.Hunka v článku Výzdoba na uhorských minciach 11. - 15. stor. ako odraz duchovnej kultúry vtedajšej spoločnosti (Numizmatika, 15/1997)

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
15. 7. 2016, 23:21

No, tak já sem přidám můj denárek. Není sice tak ostrej, ale co se dá dělat. 😉

Láďa je asi ten napravo? Jinak nevěsta asi byla šmrncovní, co?

Obrázky:

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
15. 7. 2016, 23:55

Vravíš kniežacia razba? Keby som mal naplno povedať,čo si zatiaľ myslím,tak by som povedal,že razby Bela DVX , Bela REX,Ladislavs REX a možno aj ďalšie? spolu majú súvis.
Mimochodom koľko váži ten obolus H 391 a aký má priemer? Môj denár váži 0,57 gramu a má 12mm.

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
16. 7. 2016, 21:15

pavelgregor napsal/a:

No, tak já sem přidám můj denárek. Není sice tak ostrej, ale co se dá dělat. 😉

Láďa je asi ten napravo? Jinak nevěsta asi byla šmrncovní, co?

Aj ja dúfam,že napravo,lebo ak nie tak to by ho za takú nevestu bolo treba i poľutovať.
Skúsim ja zajtra urobiť nejaké lepšie makro na tom mojom denáry a kukneme sa neveste i ženíchovi na zúbky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.