Moderátoři: Archypov, facctory, smith

babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 20:56

ja si myslim ze sa to neda dokazat pri tom stahovani narodov hore dole...

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 21:02

ja si zase myslím že sa tu nikto s nikým neháda - ja som maďar ale nestotožnujem sa vždy s názormi maďarských autorov - podľa mňa najreálnejšie názory má István Nemere, ktorému v Maďarsku nadávajú že nepíše "pro-maďarsky" - škoda že jeho diela vyšli zatiaľ iba v maďarčine - každému by som ich doporučil.... jeho asi najvýznamnejšie veta pre ostatných maďarských historikov je táto: "karpatsá kotlina nebola bezľudná a neobývaná keď sme si ju podmanili (akože starý maďari)" - takže ešte raz ja sa tu s nikým nehádam a myslím si že ani nikto iný - mi tu len debatujeme - každý má na to iný názor a to je v poriadku.

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 21:05

Raz som sa stretol s jedným pánom v Martine - v Turčianskom Svätom Martine (Túróc Szent Márton) - ktorý zbieral uhorské mince - pýtal som sa ho že prečo zbiera práve uhorské mince? Povedal, preto, lebo uhorský/maďarský králi boli králmi aj jeho predkov...takže myslím si že nie je tu priestor na hádky ale na konštruktývnu debatu áno

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 21:06

To pzberatel: Hádam sa tu môžeme vyjadrovať k téme, nie? Hunt a Poznan a historické súvislosti patria do tohto obdobia, tak si nemyslím, že by sa stalo až tak veľa, ale OK, chcem už končiť, len ešte zareagujem na numizmatikagal.
To numizmatikagal: Nemyslím si že by Dvořák bol tendenčný, ale OK, dajme tomu. Ale aj Lukačka je tendenčný? Myslím, že k danej téme má toho naštudovaného viac, ako Váš "zahraničný autor". Ak myslíte Svatá říše římská národa německého od Francisa Rappa, tak to hádam nemyslíte vážne, toto nie je vedecké dielo, ale populárne. Je to dané aj tým, že hádam sa nebude nemecký autor zaoberať všetkými stredovekými listinami iných národov, to je skôr doména domácich autorov. Zhrnuté, nesúhlasím s Vami, ale majme každý vlastný názor, už mlčím.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 21:06

no ja som na pol slovak a pol poliak :-)

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 21:08

pod adamovy a eve sme všetci rodina

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 21:08

chcel som napísať po a nie pod

egomc

Uživatel

Zaregistrován:
6. 8. 2008

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 22:22

Povedzme si na rovinu: Pri troch nájdených minciach všetky tvrdenia; či už pre, alebo proti; budú vždy skôr zbožným želaním autora tvrdenia než reálnym faktom. Čisto hypoteticky: Aký osud by mal denár LANCEA REGIS, keby sa v roku 1968 nenašlo v Nagyharsány tých 44 ks?🙂

ego

l_m_2009

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2011

Vytvořeno:
7. 3. 2012, 00:31

Ak má niekto k dispozícii lepšie fotky denárov SPHANUS REX / PRESLAVVA CIV, ako sú vložené v tomto vlákne v príspevku #11, mohol by ich sem pridať, prosím? Nech je všetkým jasné, o ktorých minciach sa tu hovorí. Zdá sa mi totiž, že niektorí sa zmieňujú o voze a iní o koze.

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
7. 3. 2012, 07:25

Myslim si ze lepsie fotky nie su. Ja si nemyslim ze si to mylime! presslava.... Je jedna minca a Lancea Regis je druha. U Lancea regis je uz takmer iste ze sa jedna o mincu Sv. Stefana... Ide asi o akusi pamatnu mincu. Momentalne je tychto minci viac ako 100... Vacsina v madarskom narodnom muzeu ale je uz zopar aj v sukromnych zbierkach...minuly rok sa tato minca objavila aj na aukcii.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.