Aby se ucpala v razidle jedna litera a sousední byly přitom zřetelné je velmi nepravděpodobné. Pokud se dívám na detail tak si dovolím tvrdit že "rozplizlé" obrysy druhého X jsou tam viditelné, současně je vidět poškození obrazu a vodorovné linie nad "chybějícím" X. Minci nemám v ruce ale dle fotografií to na mne dělá dojem poškození na minci, asi nějakým úderem.
Premyslel jsem o tom, ale bylo by to videt. Ale ted jsem koukal na to pod svetelnou lupou a kdyz posvitim z urciteho uhlu tak tam zbytky X jsou fakt videt. Vzhledem k tomu, ze na mincei je dochovane postribreni, tak se to muselo stat pri razbe, takze bych rekl, ze je to opravdu nejak ucpane ci poskozene razidlo. Ty zbytky po X jsou nepravidelne hrbolky, jsou tam nejvice videt patky. Ale fakt jen trochu, ale jdou.
Je potreba si uvedomit, ze XI antoninian mel dvojnasobnou hodnotu oproti normalnimu a v dnesni dobe diky vzacnosti pro sberatele minimalne petinasobnou, takze tu byla a je silna motivace delat z XXI znacek XI😉
Antickych minci s "vynechanymi" pismeny jsem uz par videl, ale netvrdim, ze to nutne musi byt ucpanym razidlem.
Ad starozitnosti, vzhledem k rozvinutemu padelatelskemu trhu a cenam (u takove veci tipuju petimistnou castku) je nakupovani takovych veci na eBayi misto na aukci u renomovane firmy se zkusenostmi (napr. Hirsch) docela silne koledovani si o maler (kdyz pominu ten, co hrozi vyvozem bez povoleni, prece jen se to sleduje vic nez mince).
Tohle bylo v popisu s tim, ze jsou k tomu i papiry ci posudky. Desticka byla vydrazena za 1350 eur. Vim, ze podobne desticky z konce rima a hlavne byzance se daji koupit do 200 eur, ale samozrejme neda se to uplne srovnavat - jsou to 2+ staleti rozdil a na tech pozdnich uz jsou motivy krestanske.
V posledni dobe jsem videl na ebayi moc hezkych veci (minci) a celkem chapu, proc to tam lidi davaji - cena casto prevysuje cenu v aukci. To pozoruji v poslednim roce a pul. Lidi hrozne blbnou.
ale nekdy je to zajimave - treba vcera sla na ebayi tetradrachma:
http://www.ebay.de/itm/LANZ-Mysien-Kyzikos-Kore-Soteria-Thunfisch-Muschel-Loewe-Tetradrachme-HL417-/301650649989?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p2047675.l2557&nma=true&si=PJDH%2Fg36JNZc5%2BahqU4z%2Bi%2Bodwc%3D&orig_cvip=true&rt=nc
tahle tetradrachma byla nedavno v anglicke aukci s volackou 2000 liber, ale nikdo ji nekoupil. Divim se, ze ten clovek zariskoval a dal to pres Lanze na ebay. Ta volacka je dvojnasobna. Asi potreboval rychle penize..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.