No já nemám snad žádné špatné zkušenosti s možným studiem mincí v NM, i když nyní po stěhování je to asi horší(nezkoušel jsem zatím). Dokonce jsem dostal kdysi i předložené nezpracované věci bez evidenčních čísel, ale zase dvě věci které kdysi v NM jistě byly, nebyly prý nalezeny a to jsem u jednoho měl i číslo z přírůstkové knihy.
Tenzor: Kdo píše jakou vědeckou práci? A komu odmítli přístup? Zákon(nebo prováděcí předpis či další řády apod.) jasně říká tuším co musí a pokud ne, tak kdy a proč(tedy předpokládám podobné postupy jako u archivů, kde jsem si to kdysi dohledával, abych mohl argumentovat jejich předpisy).
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Dracek: osobní zkušenosti v tomto směru mám s MZM (a pokud jde o NM, tak podobnou zprostředkovanou z více zdrojů). Mám rozpracovanou jednu věc o úpadku římského mincovnictví v 3. století.. přímé odmítnutí to nebylo, jen prohlášení ve smyslu, že přístup se zpravidla povoluje jen studentům a vědeckým pracovníkům a krom toho, že do konce roku je sbírka nedostupná všem kvůli nějaké přejímce... a doporučili mi navštívit expozici přístupnou veřejnosti. Díky ochotě jiných pracovníků (tohle bylo od vedoucí) jsem se dostal aspoň ke kartičkám. Jsem zvědavý, jestli se mi podaří získat přístup ke sbírce aspoň tento rok. Jsem ochotný jim za to identifikovat římské mince podle novějších katalogů než je Cohen... i když bych mohl trvat na přístupu ke sbírce bez jakýchkoli nároků z jejich strany. Jenže to co je v zákoně a realita jsou tady dvě odlišné věci, pokud to nevíš, tak jsi asi hodně naivní.
hmm, tak s MZM mám také zajímavé zkušenosti, na můj mail o poskytnutí informací jsem byl nejdříve vyzván k tomu, aby předložil své akademické tituly a pro jakou instituci pracuji, a když jsem odepsal, že jsem soukromý badatel, tak mi řekli, že téma již zpracoval jiný archeolog, který popsal 10 kusů, když já měl v té době zdokumentováno cca 300 nálezů😃 nakonec jiná archeoložka mi přístup umožnila, ale za každý kus, který jsem si potřeboval nafotit, jsem musel platit poplatek!! to jsem jinde nezažil ....
tenzor napsal/a:
...
Jsem ochotný jim za to identifikovat římské mince podle novějších katalogů než je Cohen... i když bych mohl trvat na přístupu ke sbírce bez jakýchkoli nároků z jejich strany. Jenže to co je v zákoně a realita jsou tady dvě odlišné věci, pokud to nevíš, tak jsi asi hodně naivní.
Naopak stav v NM znám myslím celkem slušně a nejsem tedy jak píšeš naivní. Jak to vypadá a "funguje" v MZM reálně nevím, ale přijde mi naopak naivní představa, tebou naznačená "ochota" identifikovat jim sbírkové mince muzea(tedy minimálně bez mnohaleté spolupráce). 😆
Na přístupu sice můžeš trvat, ale v mnoha případěch Ti ho mohou(tuším legálně dle předpisů apod.) odmítnou - např. zpracovanost tohoto sbírkového fondu...
Proto je dobré si dlouhodobě utvářet ve vší slušnosti různé kontakty a pak lze časem i často lecos domluvit, to ale není záležitost několika týdnů. Jistě bych čekal nejednou i vstřícnější přístup, pokud budeš za sebou mít určitou publikační činnost na určité úrovni nebo doporučení od jim dobře známých lidí.
Samozřejmě téměř vždy ale v první řadě záleží, na jakého odpovědného(vedoucího) pracovníka narazíš. 🙂
Kacuro: Pokud si chceš něco v muzeích fotit jako nemuzeální pracovník(či podobné instituce), je ten požedavek na poplatek za kazdou fotku tuším ok dle nějakého jejich nařízení, bohužel...(také jsem si to před několika roky zjišťoval).
🙄
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
No, možná naivní, ale pokud vím, v MZM není žádný odborník na antiku, takže pokud je lepší mít ve sbírce mince identifikované podle 100+ let starých katalogů a ještě s chybami (ano, i z těch kartiček šlo dost poznat), tak je tady něco divného...
napsal/a:
Jistě bych čekal nejednou i vstřícnější přístup, pokud budeš za sebou mít určitou publikační činnost na určité úrovni nebo doporučení od jim dobře známých lidí.
Samozřejmě téměř vždy ale v první řadě záleží, na jakého odpovědného(vedoucího) pracovníka narazíš. 🙂
Problém je v tom, že pokud chci něco kvalitního publikovat, tak jaksi nejdřív potřebuju shromáždit co nejvíc podkladů a mj. získat přístup k těm sbírkám🙂
v jiných českých muzeích jsem nikdy nic neplatil! asi by se divili, kdybych jim pak svou studii chtěl také prodat, ale já vůl ji poskytuji zadarmo, protože mi jde o vědu ...
to ale znamená, že je něco špatně, v+tšina muzeí jsou státní instituce a všichni mají mít rovný přístup k informacím, ale zde to vypadá, že všichni jsme si rovní, ale s někým jsme si rovnější, což nemá s demokratickými principy nic společného !!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.