Tak zacinam mit nejasne podezreni, ze mam mezery ve vzdelani a ze by ten znamy mohl mit pravdu... mrkl jsem se na svou pulmaiorinu Constantia II a rozmery jsou podobne, ale tloustka je tak 1 mm.. maiorinu nemam, ale vzhledem k tomu ze maiorina mela jen o 20% vetsi hmotnost (dvojnasobek hodnoty delalo hlavne 1% stribra navic) a 10% vetsi prumer, tak nemohla byt o nic tlustsi. Takze pokud by existovaly razby maiorin o techto rozmerech a mozna i s vetsi vahou nez obvykle, tak by skutecne slo o razby na tlustem strizku a pravdepodobne by byly vzacne. Je ale otazka, jestli se takove mince skutecne razily a jestli je to skutecne nekde popsane nebo jde proste jen o zmetek. Mrknu do literatury. Kazdopadne vaha aspon na desetiny gramu by pomohla.
korunka: ty mas celkem jasne pulmaiorinu (delta), akorat nejak moc tezkou a malou, tj. tlustou. Takze ty mince tlusteho strizku by se musely vztahovat na oba nominaly.
Kdyz budu predpokladat, ze Tovyho mince je idealni valec z medi o vysce 2 mm a prumeru 21.5 mm, tak mi vyjde, ze by mela vazit 6.5 gramu. Coz je opravdu hodne (1/4 vahy navic), ale zase musim pocitat s tim, ze ne vse je med, cast je patina, ktera je lehci a osobne si myslim ze pres 6 gramu vazit nebude.
Prumerna mince tohoto typu (RIC VIII Cyzicus 92) bude mit tloustku 1.4 mm. Opet teoreticky, s patinou to bude spis tak 1.5 mm. V porovnani s temi 2 mm je to opravdu o poznani min, ale je otazka, jestli byl nejaky zamer, razit o neco mensi a pritom tlustsi mince v malem nakladu. (Kdyz budu vychazet z dolniho prumeru 22 mm, tak uz bude tloustka pres 1.5 mm) Osobne si myslim ze ne a ze jsou to proste "zmetky". Ostatne, mam treba 2 asy Hadriana (tedy mince z dob, kdy se na vahu apod. jeste docela dbalo) v horsim stavu, jeden ma prumer 26x27.5 mm a tloustku jen 1.5 mm, druhy 23x24 a tloustku 3 mm, kdyz beru v uvahu jen zakladnu a ne portret, ktery je jeste dost vystouply. A zatimco prvni ma podvahu, druhy je naopak tezsi. Mam to pokladat za raritu, kdyz normalni as by mel byt mnohem tenci a vetsi? Tezko..
Jo, ty mince, já na ně zapomněl. Začnu odzadu, protože celé to nestihnu, za 10 minut potřebuju vypadnout🙂
Constans - objevuje se tu docela často.. v tomto stavu cena tak 7 500 ? Ceny tu nejsou o moc nižší než v zahraničí, stejně jako u dalších byzantských (a nejen byzantských) solidů. Dokonce jsem viděl případy, kdy někdo za minci s vadami zaplatí víc, než za kolik by šla v zahraničí. A je pak směšné poslouchat argumenty člověka, který si myslí, že 8000 je dobrá cena, protože u Raucha by dal 10 000 a vůbec nebere v úvahu, že má o třídu horší stav (což je u těchto často dobře zachovalých zlaťáčků hned). Já jdu většinou do trochu horších stavů, protože to beru spíš jako investici do zlata (což při 10, max. 20% nad cenou zlata není špatné), které má navíc svou historickou hodnotu. U dobrých stavů mám strach, že bych nepoznal padělky, které už mohou být dost kvalitní.
Caligula - no těžko říct, co na to říct🙂 Revers divně poničený, portrét taky nic moc, aspoň opisy jsou dobře vidět. Ve sbírkovém stavu se tato mince už pomalu nedá do 5 000 sehnat, i když je celkem běžná, v tomhle ale asi nebude mít vyšší hodnotu než cca 2 000.
Caramba, to jsem se zase zakecal! Pokračování příště🙂
A bylo by super, kdyby se vyjádřili i ostatní, ale asi mají ještě víc práce😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.