Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

caesar

Uživatel

Zaregistrován:
3. 3. 2009

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 18:42

To Evropa1

Aj u nás dražia zahraničný dražitelia a taktiež my a zúčastňujeme zahraničných aukcií, ale ja som nehovoril o pár percentách našej zberateľskej populácie. Hovoril som o väčšine zberateľskej obce, kde to nie je ešte tak zakorenené ako v zahraničí.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 18:59

To caesar.
Musíme si sběratele rozdělit a potom zjistíme, že ti, kteří opravdu chtějí a mají zájem o vytvoření kvalitní sbírky, tak nakupují částečně v nejrůznějších podobách v zahraničí a nejedná se o pár procent, ale o většinu. Já jsem normální sběratel střední třídy, který si může občas něco lepšího koupit a nemá na špičkové věci. Když budu sledovat sběratele stejných možností, tak naprostá většina bere trh jako mezinárodní a využívá ho. Samozřejmě nemůžeme se v tomto případě bavit o sběratelích, kteří na svého koníčka nemají peníze, ale to snad z polemiky výše vyplynulo, protože pokud mě bude chybět vstupenka v podobě finanční částky, pak se zde mohu pouze koukat. Zde prostě levný materiál pro začátečníky nevedou. Ale pro sběratele, kteří disponují nějakými možnostmi, pro ně je účast na mezinárodním trhu nutností.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 19:16

Evropa1 napsal: "Ale pro sběratele, kteří disponují nějakými možnostmi, pro ně je účast na mezinárodním trhu nutností" a já si dovolím tuto větu doplnit, že ne jenom pro sběratele, ale i pro zdatné obchodníky, neboli překupníky, je účast na mezinárodních aukcí velmi přínosná 😃
http://www.mcsearch.info/record.html?id=522414
http://aukro.cz/f-j-zlatnik-strelecky-liberec-1870-pekny-i1897909605.html

caesar

Uživatel

Zaregistrován:
3. 3. 2009

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 19:23

U nás by som skôr povedal že práve ta stredná vrstva zberateľov je proporcionálne menšia ako v zahraničí a vo veľkej miere sa skôr obmedzuje na formu investičného zberateľstva. Vo väčšej miere hovorím skôr o presvedčených zberateľoch a nie začiatočníkov, ktorý u nás sú skôr v nižšej vrstve. Ale mám dojem že od pôvodnej témy - nenadchnutie ponukou f. aurea - sme poriadne odbočili.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 22:14

Konecne jsem mel dnes cas si prohlednout sbirku antickych minci Dr.Polaka ktera jde v prosinci do drazby. Prestoze nejsem pravoverny sberatel antiky jako celku ale zajimaji me hlavne mince obdobi rimske republiky, tak z tohoto pohledu patri soubor k tomu nejzajimavejsimu co u nas v posledni dobe bylo k videni a za sebe musim rict ze o nekolik polozek se take pokusim.
Co se tyce drazeni minci v zahranicnich aukcich tak jen jeste malou poznamku. I kdyz sam se jich take zucastnuji a to bud osobne nebo zasilanim limitu neni to vzdy bez urciteho rizika. Zahranicni aukce probihaji ve velke vetsine v bezne pracovni dny a tak alespon v mem pripade nelze byt vzdy na aukci osobne pritomen a vydrazeny kus si prevzit osobne. A tak je to nekdy i napeti zda vydrazena a zaplacena mince dorazi v poradku zvlaste kdyz tyto zasilky jsou casto zasilany jako bezne a z uvedeni odesilatele se da tusit o co se v zasilce muze jednat.

xjert01

Uživatel

Zaregistrován:
17. 8. 2010

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 22:36

Kucera: Zatim jsem ze zahranicnich aukci (nepocitam ebay) vydrazil pouze parkrat - ale pokazde bylo mozne dohodnout zpusob prepravy - a uprimne - pokud by prodejce nebyl ochoten se na zpusobu prepravy/pojisteni domluvit tak bych zvazoval odstoupeni od obchodu...

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 22:57

xjert: podobne veci byvaji definovane ve smluvnich podminkach, nikdo nikoho nenuti drazit/kupovat, pokud se mu nelibi, takze odstoupeni od obchodu by asi tezko bylo mozne. Jedine v pripade nakupu na internetovem obchodu v EU, je moznost do 14 dni po doruceni zbozi vratit, klidne bez udani duvodu. Ale pokud vim, aukce maji jina pravidla.

xjert01

Uživatel

Zaregistrován:
17. 8. 2010

Vytvořeno:
5. 11. 2011, 23:24

tenzor: co se tyka presneho druhu prepravy tak to obyvkle v "terms of sale" nebyva detailne specifikovano - minimalne u nemeckych aukcnich domu, kde jsem doposud kupoval. Co se tyka pripadneho nezaplaceni/ neprevzeti tak je obvykle stanoveno, ze danou polozku aukcni dum zaradi do pristi aukce s tim, ze eventualni rozdil v cene bude puvodnim vydrazitelem uhrazen - jak by toto fungovalo v praxi je otazka.

"Auction items legally remain the property of the seller until the respective payment is effected in full. Should payment or acceptance of the awarded item be refused, such item will not be delivered. Instead, the purchaser shall forfeit all right and title in and to such item..."

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
6. 11. 2011, 08:30

To Kučera.
Souhlasím, že proti ztrátě nebude nikdo imunní a občas se to stát může, ale jde to zařídit i jinak. Velké mezinárodní aukce navštěvuje mnoho našich obchodníků a sběratelů a proto je možné je za malou úplatu zainteresovat. Má to i tu výhodu, že si mohou mince prohlédnout a nebudeme kupovat, o čem nebudeme nic bližšího vědět.
Někdy to je i naopak. Pokud sběratel draží v některých aukcích častěji, aukcionář se neobtěžuje s posíláním vyůčtování a pošle minci hned. K placení dochází až dodatečně. I on riskuje, ale v těchto případech již existuje nějaká důvěra, i když se tito konkrétní lidé nikdy nesetkali.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Meander

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2011

Vytvořeno:
7. 11. 2011, 20:02

Podla mna je decembrova Aurea v oblasti antiky na prekvapivo dobrej urovni a to hlavne u greckych minci (len ma prekvapuju velmi nizke vyvolavacky u niektorych poloziek). Otazka je, ci sa vobec ma sancu niekedy vyrovnat najlepsim svajciarskym alebo nemeckym aukciam, kedze zberatelia s este kvalitnejsou zbierkou by ju s velkou pravdepodobnostou predavali v zahranici.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.