Moderátoři: smith
Podle mne dost rozdil, je to lepsi. A na mobil je to slusny vysledek.
Samozrejme nelze cekat zazraky, ale napr. pri posuzovani rubnich znamenek apod. je fotka z 2MPx k nicemu, 5MPx by mel stacit.
Nez nekdo v nepochopeni zacne psat, ze je to jinak, dovolim si vysvetlit:
snimky a) a b) ukazuji tutez oblast tak, jak vypada pri 100% zvetseni v pripade 5MPx fotky (a)) a 2MPx fotky (b))
snimky c) a d) zobrazuji stejnou detailni oblast z obou fotek tak, aby zabirala stejnou plochu. zvetseno je zamerne nad unosnou mez, aby se ukazala pixelizace. v pripade snimku c) je to zvetsene 5x, v pripade d) pak je pak zvetseno vice nez 10x.
Znam lidi, kteri odprisahnou, ze mezi c) a d) nevidi rozdil (napr. moje mamka). Pokud rozdil nevidite, je treba zahodit levne bryle z Tesca a naprosto vazne je na case navstivit ocare. Otevre se vam novy, doslova nevidany svet.
Obrázky:
Tenzor
"...Zakladni duvod je ten, ze samotny pocet megapixelu o vysledne kvalite fotky nerika naprosto nic..."
přesně. Schválně jsem si nechal vyvolat (nikoliv vytisknout!) fotky z mého digikompaktíku rv. 2006 (7MPx) na A4. V pohodě to stačí. Kvalita fotky (a foťáku) je převážně úplně jinde, než v rozlišení.
Filozof, Tenzor: formuloval bych to spise takto:
vyssi rozliseni je urcite lepsi, ale musi k tomu byt zachovany ve srovnatelne kvalite i ostatni parametry (jak opticke, tak digitalni). bezne tomu tak hrube neni, takze kvalita digitalnich fotek u dnesnich fotaku nizsi a stredni tridy je dnes mnohdy horsi, nez kvalita fotek z fotaku stredni a vyssi tridy vyrobenych pred nekolika (dokonce i vic nez deseti!!!) lety. najdou se vyjimky, ale v tech nizkych cenovych hladinach to plati snad vsude (a tech fotaku je mezi lidmi absolutni vetsina).
na strane druhe - na obycejne veci je to jedno, nasim jsem dal digital co stal neco pres tisicovku a staci to. stejne s tim jejich focenim a celkove se zachazenim s digitalni technikou nema smysl pro ne (a obecne pro velkou cast starsi populace obecne - bez urazky) vymyslet a kupovat neco lepsiho. kor kdyz clovek ani nevi, jestli si na to zvyknou.
TomL: asi tak, rozumnej zaver.
Voloda16: dik, ale ver tomu, ze hodne lidi si tohle nemysli ani zdaleka.
u mince pri foceni pri makru pocet ostricich bodu podle mne uz moc roli nehraje (naopak si myslim, ze situaci komplikuje). to hraje roli v prirode (napr.), kdy zabiram predmety blizko i daleko (a chci vse ostre) a pokud takova situace nastava a fotak tyto body zameri, uzpusobi velikost clony tak, aby hloubka ostrosti obsahla zamerene body.
ja pri foceni minci naopak preferuji co nejvetsi clonu a jeden bod (ostrim na stred a minci mam ve stredu zaberu). nehledam v tom nic sloziteho. proste vyfotim co chci.
uspech pri foceni minci je podle mne skryty z 80 % v pouziti dobreho svetla a pripraveni si objektu a sceny a pochopeni zakladu foceni, cca jen 10-15 % je o limitech techniky a 5-10 % je o tom, kdo foti.
lide, kteri si mysli, ze je zachrani kvalitni technika a pritom si nenastuduji ostatni, maji proto pri foceni minci mensi sance na uspech. dnesni fotaky udelaji "fotografa" z kazdeho, Prazky hrad nebo Karlstejn zvladne i s obycejnym strepem kazdej. vyfotit brouka v trave uz bude horsi🙂
Koupil jsem si tuším předloni foťák na doporučení známého, když jsem ho jasně upozorňoval na to, že s ním budu chtít fotit i mince. Foťák za nějakých 11-12 tisíc a mince se s ním fotit nedají. Jiný kolega v práci, co hodně fotí přírodu (i ty brouky) se mi smál, když jsem mu to říkal, tak jsem mu ho půjčil a také s ním nebyl schopný minci pořádně nafotit ... Další foťák budu kupovat až tak za dalších 8 let, tak mám po tu dobu smůlu😞
no ja nevim. mel jsem v ruce kdejake fotaky a casto to byly otresne strepy. podotykam, ze nejsem ani to, co by se dalo oznacit za amaterskeho fotografa. vzdycky jsem ale z fotaku vyzdimal alespon neco, co stalo za to. nize vysledek po 5 minutach (neprehanim) zkouseni. Foceno totalnim vyskrabkem Nikon Coolpix L29, ktery jsem si koupil proto, abych mel neco na prochazky apod. a pritom abych neutracel.
nize fotka bez uprav (korekci na bilou jsem se nezatezoval, takze to pls neresme - foceno pri umelem svetle). Druha fotka - orez na plochu mince. Treti fotka - nezatizeno zmensovanim sberatele, tedy detail pri 100% zvetseni (je videt, ze fotak je opravdu nekvalitni, je patrny vysoky sum). Velikosti fotek: prvni 4608x3456, vyrez 1556x1528 a detail ma 475x466 (sberatel orezava na sirku 475 pixelu).
koho by to zajimalo nebo by neveril, zde je origos fotka.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.