Moderátoři: smith
Zaregistrován
18. 11. 2009
tak jsem to zkoušel s 15 mega a hra se světlem je mna palici. Pro dosažení kvalitní fotky je potřeba i malinko naklonit foťák kvůli odlesku a to už mírně deformuje minci. Ale mít na to nervy, tak jo,Dobrý.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Decka, decka... to tu stale objevujete objevene, zkousite dokola veci uz vynalezene, ale ze by nekdo zagooglil napr., to ne? Nasledujici materialy jsou sice v neprilis privetivem jazyce pro vetsinu z nas, ale myslim, ze obrazova dokumentace je natolik bohata, ze pochopi kazdej...
http://leteckaposta.cz/804979370
http://leteckaposta.cz/667218811
co se tyce uprav fotek ve fotoshopu a spol. - jiste ano, ale nema to zachranit spatnou fotku... tj. spravna fotka uz zadne zasadni upravy nepotrebuje. podobny miniatelierek si zvladne udelat kazdej... dokonce sem vicemene totez kdysi velmi zjednodusene (a pisu to sem uz asi po ste) [prezentoval i na svem web(http://www.richtera.cz/numismatics/loadframe.html?interest_17.html)...
strucne receno: mince se MUSI fotit kolmo k plose (deformace je spatne, jeji uprava sice technicky lze, ale muze zpusobit problem, hlavne ma-li se stat fotografie studijnim materialem), osvetleni volim dle typu mince a dle toho co chci (rozptylene nebo smerove svetlo). kazdopadne je potreba provadet korekci bile. pro zamezeni stinu pod minci davat mensi sloupecek, podklad by mel byt uz mimo zonu ostrosti (fotit na podklad se vzorem je nesvar). fotit s objektivem co NEJDAL od mince (zamezeni sfericke deformace) a ne na doraz (tj. mince by nemela zaujimat celou plochu fotografie - z toho plyne vyhoda pro majitele fotaku s velkym rozlisenim). ROZHODNE NE denni svetlo, pak mate kazdou fotku jinou, podle denni a rocni doby a pocasi...
by me zajimalo, kolikrat to jeste nevydrzim a budu to sem zase psat😉 - pritom si staci precist obcas par starsich prispevku...
takze tolik k bastleni a hura k foceni alepson na zacatecnicke urovni (pac profik ja nejsem)...
Zaregistrován
12. 1. 2010
Sevci: ano, kompakty od Canonu maji dobre makro, i kdyz 10x zoom je docela dost, sam jsem fotil veskere mince necim podobnym a jedine, co se jim dalo vytknout byla az prilisna ostrost (detaily kterych by si clovek jinak nevsiml). Nicmene ted mam zrcadlovku a nez zkouset fotit z pul metru a spolehat na automaticke ostreni nebo si koupit makroobjektiv za 5 tisic, tak radsi beru ten mikroskop..
Zaregistrován
12. 1. 2010
oliver: k sfericke deformaci - taky jsem se toho bal, ale denary jsem fotil vetsinou tak ze 4 cm (presneji se da ostrit) a neprojevovala se🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
ocima je nepostrehnutelna, ale vyfot si ze stejne vzdalenosti milimetrovy papir a pak jej proloz mrizkou a uvidis. zalezi samozrejme na optice a zvetseni, ta deformace se u kazdeho bude lisit
Zaregistrován
12. 1. 2010
A jeste vyhode vetsiho rozliseni .. fotak stejne tridy bude mit zhruba stejne velky snimac -> vice Mpixelu = horsi kvalita. Podobne vetsi rozsah zoomu = horsi objektiv. Posledni dobou je modou nabizet fotaky s vyssim rozlisenim a vetsim zoomem, ale nikdo nerekne vyse uvedene.
Pri foceni minci kompaktem IMHO staci jakykoli s dobrou optikou a makrem.
Zaregistrován
31. 7. 2007
Jen jsem psal že ten foťák má 10x zoom...ty fotky foceny bez zoomu jen makrem.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Tak mi to dnes přišlo a zkusil jsem taky pár fotek.. první dojmy:
- je to maličké a lehké, tj. bude to dobře přenosné
- vyvažování barev si nastavuje skvělým způsobem (mnohem lepším než třeba foťák v mém HTC HD🙂 ), výsledkem jsou reálné barvy zaostřeného objektu a kontrastní pozadí
- dobré ruční ostření
- dobré zachycení detailů při max. zvětšení
- 2 úrovně ostření, na "normální" zvětšení a na vysoké pro focení detailů
- i když píšou o kompatibilitě s Macem, ovladač (v podstatě univerzální na web kameru) jsem si musel od 3rd party stáhnout sám.. dosti neseriózní
- na focení čehokoli jiného než drobných mincí (průměr tak nad 12 mm) je potřeba vypodložit a hodně velké mince jako třeba sestercius (což ale pořád není strop🙂 ) je potřeba fotit už tak z 10 cm
- většinou jsou mince mírně přesvětlené a intenzita osvětlení nejde regulovat (možná na Win přes SW), navíc je světlo několikabodové, což může být někdy rušivé
- i když to má snímat 1280x960 (píšou že x1024 ale to mi přijde jako nesmysl), výsledné okno je 1600x1200, možná je to ale špatným SW, které jsem si stáhnul.. v každém případě to zvětšuje a dopočítává a výsledek na snímku je pixelizace
Shrnul bych to tak, že je to pořád spíš hračka než profesionální nástroj, ale oproti kompaktu je to daleko levnější a fotky uděláte snáz (zvlášť ztracené případy, které nezvládají práci s makrem). Při max. zvětšení jde vyfotit takové detaily, že by to nejspíš žádný kompakt nezvládl.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Pár ukázek:
Obrázky:
Zaregistrován
18. 11. 2009
super, gratuluji, dobrá koupě. !!!!
Nádhera !!!!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.