Moderátoři: smith

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#21 - 18. 12. 2010, 10:39
Nekecá. Mne na Bratislavských zberateľských dňoch jeden nemenovaný pán ponúkal 1 dukát zo súkromnej razby. Vraj je to veľmi cenná minca, pretože je ich len 10 kusov na celom svete. 😃 A viete prečo ich je len 10 ? Pretože ten pán už nemal peniaze na viac zlata. 😁 (fakt to je skutočný dôvod) A takých vykukov je všade dosť...

Pri 10 kusech se mu to muselo prodrazit, i kdyz je fakt, ze pokud byly zlate, tak samotny material stal hodne.
V kazdem pripade jde o normalni postup, jak vyrobit raritu, at uz jde o razbu CNB nebo kohokoliv jineho - vyrazit neco v nizkem poctu a presvedcit sberatele, ze to musi mit 😁

Tomako

Moderátor

Zaregistrován
22. 7. 2007

#22 - 18. 12. 2010, 17:14
Za lepidlo na miních může naprosto idiotská emisní politika San Marina, které tuším od roku 2007 do svých sad euro mincí tyto mince lepí, aby byly všechny rovně a nehýbaly se👿 Takže takhle je v sadě přilepena i stříbrná pěti eurovka. Vždy jde o 4 nebo 8 malých bodů lepidla, přesně rozměřených, na všech mincích, ve všech sadách (alespoň, co jsem viděl), takže se určitě nejedná o nějakou náhodu, kdy lepidlo vyteklo do mincí.... Jinak ostatním díky, zkusím použít ten aceton z drogerie, snad to bude vyhovující, ten laboratorní se mi nikde sehnat nepodařilo, v lékárně to nemají.

no kouknul sem na sady co tu mam a mas pravdu,ale lepsi nez kdyz sou tam mince vzhuru nohama...... ne ze bych to zkousel ale ony jdou mince ze sady vyndat aniz by se znicil obal??

Martin H

Uživatel

Zaregistrován
20. 3. 2010

#23 - 18. 12. 2010, 19:57
no kouknul sem na sady co tu mam a mas pravdu,ale lepsi nez kdyz sou tam mince vzhuru nohama...... ne ze bych to zkousel ale ony jdou mince ze sady vyndat aniz by se znicil obal??

Co se mně týče, tak já bych tam měl radši mince vzhůru nohama než s lepidlem, že jsou vzhůru nohama nijak nesnižuje jejich hodnotu, ale lepidlo ano. Doporučuji co nejdřív vyndat ze sad a očistit. Na 1,2,5 centech už pravděpodobně došlo k reakci s kovem a pod lepidlem zbydou tmavá místa, ale ostatní mince lze očistit a po lepidle nezbyde žádná skvrna ani porušení mince.

Jinak ano, blister lze normálně otevřít a mince buď přesunout do kapslí, nebo očistit i blister (ale pozor, je to plast, takže netuším, jak to bude s tím acetonem reagovat) a mince tam vrátit a blister normálně uzavřít, bez poškození. Stačí v rohu tenkým nožem (např. skalpel či něco podobného) blister lehce rozevřít a pak ho lze opatrně roztáhnout a rozlepit.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#24 - 18. 12. 2010, 22:56

Blister acetónom nečistiť !!! S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou zreaguje. Pri minimálnej reakcii sa zmení z priehľadného na priesvitný, pri dlhšom reakčom čase nabobtná a ak ho necháte pôsobiť dostatočne dlho, tak sa určite rozpustí 😁

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#25 - 18. 12. 2010, 23:26

Presne jak pise Fidzi :-D

Martin H

Uživatel

Zaregistrován
20. 3. 2010

#26 - 18. 12. 2010, 23:44
Blister acetónom nečistiť !!! S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou zreaguje. Pri minimálnej reakcii sa zmení z priehľadného na priesvitný, pri dlhšom reakčom čase nabobtná a ak ho necháte pôsobiť dostatočne dlho, tak sa určite rozpustí 😁

Je to jak jsem říkal, díky za potvrzení.

Martin H

Uživatel

Zaregistrován
20. 3. 2010

#27 - 19. 12. 2010, 14:23

Ještě jsem zapomněl dodat, že blister z roku 2009 má ochranu proti otevření. Jakmile se rozlepí, dojde k poškození jakési skryté nálepky a vynoří se slovo "otevřeno" v oválu. Tak na to pozor, jinak ostatní blistry od roku 2007 to nemají a lze je rozlepit, aniž by to bylo poznat.

Tomako

Moderátor

Zaregistrován
22. 7. 2007

#28 - 19. 12. 2010, 18:10
Ještě jsem zapomněl dodat, že blister z roku 2009 má ochranu proti otevření. Jakmile se rozlepí, dojde k poškození jakési skryté nálepky a vynoří se slovo "otevřeno" v oválu. Tak na to pozor, jinak ostatní blistry od roku 2007 to nemají a lze je rozlepit, aniž by to bylo poznat.

noo nebudu se poustet do vetsich akci a otvirani sad,necham to tak jak to bylo vyrobeno.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.