Moderátoři: smith

vrablicm napsal/a:
akras2 : mně se to vysvětlení s pračkou také moc nezdá. To by, alespoň podle mě, musela ta mince ....
Jak už tady jednou citoval numismat jednoho odborníka:
"Koupil si 30kg CS mincí, seděl nad nimi s lupou 14 dní, 10 hodin denně a našel 200 variant, které nejsou popsány nikde v literatuře."
Takže takhle stejně bych to viděl i já...
A co se týče poškozených současných mincí, ČNB se zavazuje bezhotovostní výměnou poškozené mince, či bankovky, způsobenou výrobou... takže myslím, že se k tomu staví čelem. A bodejď by ne, dá se přece čekat že ze 100 000 000 kusů mincí v jedné sérii se určitě vyskytuje hodně zmršených kousků. Když se nad tím tak zamyslíte...
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

vrablicm napsal/a:
Robbie : jenom malá oprava - "numismat" není...
😃 mhh... máš pravdu... proč ho pořád tak tituluju ? 😞 Už vím... je to proto že mají stejné webové stránky a já si je spojil v jednu osobu.
On totiž numismat má
http://www.mujweb.cz/www/numismat/
a Divíšek
http://www.mujweb.cz/www/divisek
A já mel pořád zafixované že numismat = Divíšek
... Tímto se titulovaným omlouvám že tu rozdávám rozumy s jejich zaměněnými jmény 😐
Všichni dostanete 10 000,- Tureckých lir jako odměnu.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

No já osobně jsem měl asi 15kg CS mincí první republiky cirka 5000ks ale nad lupou sem teda neseděl ale každá mi prošla pod rukou a tahle mě zarazila a hned sem si řekl, že je na ní něco divného :-) a ejhle uvidíme jak pochodím u profesionálního posudku dám pak určitě vědet.
Takže jestli je v 30kg mincí zhruba 5-10 tis mincí tak 100-200 naražených špatně není až zase tak moc ale chtělo by to vědět jestli to bylo 30kg prvorepublikových nebo jich tam bylo jen pár a zbytek komunsitické :-) myslím, že u prvorepublikových je to ještě vzácnější protože jich je už po skromnu např 5kč 1932 jen milión nebo také 20h 1938 2 milióny (bude brzičko R!!!!) což by znamenalo asi nějakých 10 000 kusů chyboražeb a kdo ví kolik by se jich dochovalo typoval bych tak 1000kusů takže by to moholo být opravdu velmi zajímavé :-)

ohledně těch miliónů kusů co bylo naraženo je celkem jasné, že musí být zmetky a že také zmety se dostanou do oběhu nebo se snad každá mince kontroluje? jestli ano tak stejně lidský faktor vždy udělá chybu takže pak se nemůžeme divit, že nám občas v peněžence zachrastí nějaká ta vzácná chyboražba :-) (samozdřejmě jak pro koho někdo řekne, že je to zmetek někdo to sbírá :-), já osobně bych za nálepky nebo krabičky od sirek také nedal ani korunu a někdo do to cpe tisíce :-) 🙄 👿

a ja těm 200 variantám chyboražeb je jasné, že stroj třeba vyrazil nějak hůř minci a někde špatně vylisoval část ornamentu atd. ale když ten stroj do toho bouchne 2krát tak to už je potom gooollll nemyslíte? a tohle si myslím, a asi i vím, že se stalo mému 5h 1931 :-), nato že je to zmetek totiž přijde i dítě a bez lupy (někdo jako já 😁 )

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.