Elysium: Ok,to pivo platí :-) Ale veľmi rád by som si ho pozrel,ak mozem poprosit pri tom pive :-) (ten originál),pretože pravý som ešte nemal v ruke.Samozrejme pod dohladom nejakých tvojich hrubokrkých kamarátov😃 Aby si mal istotu,že si ho fakt len poťažkám😃D
A tá závisť bola v pozitívnom slova zmysle.Pretože mať 100% istotu,že je to originál a mať ho v zbierke je iste perfektný pocit.
Co sa týka tých posudkov,tak to už fakt nechápem.Na tých akože znalcov( za všetkým je samozrejme biznis) by mala platiť asi len tvrdá basa....
Skoda,že si prišiel o taký balík penazí a držím ti palce,aby si ten boj s veternými mlynmi odtiahol do konca.

mne nejde do hlavy preco by mal jeden sudny znalec vediet o tom ze mincu uz skumal druhy sudny znalec...
to by som mu vobec nepovedal...len tak by bol vysledok nezavisly...a netrapilo by ho ze ide proti svojmu kolegovi...popripade skusit zahranicnych znalcov... ale to ja len tak ... 😈
inak ani na tento ako pises nemas znalecky posudok..len slovne vyjadrenie dvoch panov.... to je akoby si nic nemal 😈
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

no ale inak zaujimavy pribeh...🙂😉
... Som tu deň a noc ...

Mas pravdu v oboch poznamkach. Ja som bohuzial najskor okolo toho rozviril dost prachu, ked som sa dozvedel ze mince su falza, az potom som zacal hladat znalca, kt. si na tom posudku da skutocne zalezat a ma original k dispozicii ... aby mohol urobit porovnavaciu analyzu rozdielov. Ustne uz mam prislub a na posudku sa pracuje.
add "len slovne vyjadrenie dvoch panov" .... nejde o hocijakych dvoch panov ... tito maju naozaj hlboku znalost o tejto minci, fotky originalov, porovnavacky s falzami, detaily matric priamo z mincovne a hlavne ustnym podanim mi z oci do oci povedali niekolko dolezitych znakov, kt. tu nie je dobre rozsirovat prave kvoli tomu aby sa falzatori dalej nezdokonalili

inak fajn ze si prispel diskusie😉
ako si to tu nasiel?🙂
... Som tu deň a noc ...

Inak trosku od temy 25h 1932 ... ale suvisiace s falzami - dorazbami. Cital som tu viacero argumentov ako je to vysoko nepravdepodobne, ba priam az nemozne nieco dorazat z povodnych razidiel. A naopak aj utoky opacnym smerom, vrhajuc podozrenie ako keby sa v Kremnici po vikendoch veselo oprasovali stare razidla a dorazalo sa horom dolom takmer cokolvek co ma pre pachatelov pridanu hodnotu. Nemajuc priamy dokaz, tiez iba mnozstvo pocutych a nacitanych podozreni, mozno by nebolo zle zalozit vlakno, kde sa budu "registrovat" aspon cislovane razby (dukat 23, medailova tvorba - nizkonakladove sukromne razby prevedene Kremnickou mincovnou a pod...). Ked sa niektore cislo/certifikat zopakuje ... mozu sa aspon majitelia skontaktovat ... bude to bez znamok kvazidokazu "jedna pani povedala" ... ale priama konfrontacia minca (medaila) vs minca ... certifikat vs certifikat. A potom je uz namieste diskreditacia konkretneho okruhu osob, spolocnosti ... resp. spolocne trestnopravne postupy voci nekalym zberatelsko/produkcno/obchodnym praktikam. Pretoze nateraz je to v rovine sumov, bez priamych dokazov a zbytocne to vela ludi znechucuje-odradza. Strasne rad by som vedel kolko "overenych" 5h 1924 napriklad lezi v zbierkach. V poslednej dobe sa napriklad predavalo napadne vela 5 Kc 1952 v aukciach, kt. nejavia klasicke znaky tej nechvalne znamej serie falz. Nechcem tym podnietit ziadnu klebetu, len vravim ze ich bolo v ponuke nejako podozrivo vela. Ja sam som ich kupil postupne 5 ks, niektore z renomovanych zdrojov a chystam sa ich podrobit hlbsej analyze, ked bude na to cas.

Otazocka do plena. Ked aj dve mince preukazatelne pochadzaju z jedneho razidla, neda sa nejakym spolahlivym sposobom preukazat ich vek, resp chemicke rozdiely v kove strizku a pod? Nech sa presvedcivo podozrenia bud podvrdia, alebo vyvratia bez patricneho emocionalne podkuteho a argumnentacne a vyrazovo nevhodneho razu niektorych prispevkov. O com su metalograficke mikroskopy? Nemam tu hlbsiu znalost, preto sa pytam touto formou. Pretoze spachat presvedcivu patinu na novej minci je zalezitost par tyzdnov.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.