Zaregistrován
1. 1. 2009
Zdravím,
měl bych možná trochu zvláštní dotaz a sice jak poznat na bankovce vodoznak. Ne, nejsem imbecilní, myslím to vážně, mám doma stovečku bez vodoznaku a když jsem si nedávno půjčil jen tak ze zájmu Bajerův katalog, tak jsem se v něm dozvěděl, že "známe bankovky (u nominálů 100 Kč a 1000Kč), kde je vodoznak umístěn někde v prostoru portrétu a někteří sběratelé si u nich mylně myslí, že vlastní bankovku bez vodoznaku." Tak jsem si říkal, že jsem ten vodoznak opravdu možná přehlédl, protože "pod portrétem" jsem nic schovaného nehledal, ale ať jsem tu bankovku nastavoval proti světlu jakkoli, tak jsem tam nikde ani náznak jakéhokoli vodoznaku nikde neobjevil. Stále se teda řadím mezi ty sběratele, kteří si myslí, že mají bankovku bez vodoznaku, a tak bych chtěl vědět, jestli znáte nějakou fintu na objevení tohoto ochranného prvku bankovky. Nejsem sběratel profesionál, nemám žádné speciální pomůcky jako třeba lampy a kdovíco ještě existuje, ale rád bych se prostě dověděl, jak to se mnou je. Díky
Zaregistrován
8. 10. 2006
http://www.cnb.cz/cs/platidla/ochranne_prvky/ochranne_prvky_100.html#01
opravdu se stačí podívat někde u lampičky a žádné speciální zařízení k tomu není potřeba
Zaregistrován
30. 3. 2008
Nejlepší je, když si ve wordu otevřeš novej list a pak k monitoru přiložíš bankovku. V tmavý místnosti nebo večer to pak vyleze jako rentgen u doktora 😉
Ale pozor !!!!! Nedotkni se povrchu monitoru, LCD bys pak mohl poslat do věčných lovišť 😃
Zaregistrován
6. 11. 2008
100Kč jsem měl takové 3 kusy a několik dalších viděl(vše série B, u jiných to neznám), ale u 1000Kč to znám jen z literatury...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
22. 2. 2009
jo, jo, měl jsem je 100 i 1000 obě serii B bez vodotisku, ale je to dost nepřesné... ten vodotisk tam je - akorát se v tiskárně sekli a bankovku vytiskli vobráceně
Zaregistrován
1. 1. 2009
díky, tak tam asi ten vodoznak někde bude, každopádně pouhému mému oku asi navždy skrytý tam někde pod portrétem
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.