blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#31 - 23. 2. 2009, 09:58

Třeba známky Afghanistanu jsou takový extrém, ale pro naprostou většinu známek ČSR I by se takový vzorník barev dal využít. Prohlížím si pro zajímavost známky na internetu, pokud se použije kvalitní (kvalitní neznamená vždy drahý) skener, např. u hodnoty 25h ultramarinová je přenos barev dost přesný a odpovídá originálu. Pro Československo by asi výroba vzorníku barev takový problém být nemusel.

Admin - Zdeněk Jindra

Profilový obrázek
Admin

Zaregistrován
30. 11. 2006

#32 - 23. 2. 2009, 10:04

Da se vsechno, ale prace na tom bude urcite jako na kostele. Kazdopadne urcovani barev dle nasich napadu by bylo mozne bez znalcu. Znalci by pak jiste pri nalezeni drazsich barev meli urcit jestli to neni padelek a jestli barva byla urcena dobre. Na druhou stranu slova p. Karaska chapu, ale prece je blbost s kazdym odstinem za nekym litat. Znalci jsou snad od toho, aby urcovali jestli se jedna o padelek nebo ne. Takze postup by mel byt. Urcit barvu a pokud bude lepsi stejne si za znalcem zajit, protoze muze jit o padelek tak jako tak.

https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie

Mimozemšťan Skrblík

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2009

#33 - 23. 2. 2009, 10:59

Programem Picasso jsem lehce měnil barvy a odstíny přidáním kontrastu a matu.Problémem vzorníku barev se zabívám již 3 roky.Teď jsem nedávno koupil s Captainem tu poslední verzi od Michelu.Vtip je v tom,že v případě silného či slitého tisku pak se zdá,že barva je jiná.To ale mi vyřešil Picaso.Takže teď to chce scaner,který jako vítěz dokáže úplně nejlépe nascanovat přechody barev a pro tisk to platí i pro tiscárnu.Nejjsou to levné srandičky,proto jsem na upgrade PC vyčlenil 100 tisíc Kč.Pak při nejvyšší citlivosti scanu je možno barvu odzkoušet.Ale musíte mít k tomu navíc monitor,který Vám bude dělat 2500 OOO odstínů kaž dé barvy,to je označení řady G.Já 14 palcový v roce 1991 kupoval za 3500 DM.Teď jsem měl 19 palcový,bohužel už nemám.Přišel jsem o něj při stěhování.Takže to je ta sranda,kterou se zabívám.Kvůli tomu jsem popisoval i chemické padělky,teď mi má prijít knižka na chemické zkoušení pravosti.Jinak k tomu navíc potřebujete obě vlnové délky UV záření.,protože každá délka svítí jinak.Pak zjistíte,že u 120 H se Hradčany místo barvy černošedé spíše objevuje barva černozelená a nebo černomodrá. Jinak s grafickými studii a tiskárnami spolupracuji již od roku 1995,kdy jsem začal tisknout privátní telefonní karty a scháněl podklady pro samizdatové vydaní specializovaného katalogu na ČSR I.Jiinak se hlásím jako pomocník a sceny.Dneska jsem si objednával veškeré aukční katalogy od Alfilu.Něco mám doma od Profilu a Něco též od Merkuru.Monografie jsou k dispozici též,Teď mám objenaného i Ecksteina z roku 1938 na deskové značky a příležitostní razítka.

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#34 - 23. 2. 2009, 17:07

Skrblíku, dokáže program Picasso pomocí scaneru určit a porovnávat barvy? Můžete napsat více o vzorníku barev na kterém pracujete?

zirkonxx

Uživatel

Zaregistrován
1. 12. 2007

#35 - 23. 2. 2009, 17:57

Měnit kontrast a jas jde každým programem

Pokud jsem pochopil tak se tady mluví o tom ze se skalibruje skener a naskenuje se obrazek znamky a potom se zjisti ciselna hodnota barva znamky (CMYK) a porovnaji se s hodnotami ktere ma clovek ulozene v pocitaci a tady by klidne ty zakladni barvy klidne mohl urcit znalec a zalozit tak nejakou certifikovanou databazi (a nemusi byt k tomu kalibrovany monitor jak se pise jinde).

Ohledne toho programu na porovnani barev to tady nikdo neudela a asi to ani nikdy nebude budme realiste... Sam to vidim na svem seznamu literatury pridavam dalsi a dalsi prirucky a zpravodaje ale zrejme nikdo o to nema zajem ( trochu jesitne ocekavam nejaka slova chvaly nebo hany at vim jestli to vubec ma smysl).

Takze predpkladam ze to tak skonci se vsemi projekty ktere by se tady snazily rozjet.

Hledám pomocníky na Seznam filatelistické literatury (aktuální verze ZDE formát pdf)

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#36 - 23. 2. 2009, 20:46

Pro Zirkonaxx:

Vytvořit program pro určování barev známek by musel udělat někdo, kdo to umí ve spolupráci se znalcem. Přiznám se, že to neumím. Program Picasa, jak uváděl v předchozím příspěvku Skrblík jsem si stáhnul a zjistil jsem, že je to běžný program na úpravu fotek. Jak by pomocí něj šly určovat a porovnávat barvy si neumím představit.
Co se týká Vaší příručky Seznamu filatelistické literatury, je to zajímavá věc a dobrý nápad (dokonce jsem v seznamu autorů článků několikrát našel i svoje jméno), ale jaký bude zájem těžko říci. Určitě neděláte zbytečnou práci, zvlášť pro méně pokročilé filatelisty to bude pomůcka. Specializovaní filatelisté ČR většinou literaturu ze svého zaměření znají, filatelisté, kteří čerpají ze zahraniční literatury nyní nacházejí podklady na Internetu. Dobrá pomůcka by to měla být hlavně pro vedoucí KF, protože většina filatelistů u nás přece jen sbírá ČSR I+II +ČR a každou chvíli je nějaká informace potřeba. Jen doufám, že je co nejméně klubů, kde jejich členové nakupují pouze nově vydané známky a jinou činnost nevyvíjí.

ikanek

Moderátor

Zaregistrován
23. 2. 2009

#37 - 23. 2. 2009, 21:16

Ahoj všichni,
pečlivě jsem si přečetl celou diskuzi ohledně určování barev známek pomocí počítače a skeneru. Mám pro Vás několik poznámek.

1) U českých známek problém v určování barev moc nevidím. U našich známek zase tak moc velké množství barevných odstínů, které by se od sebe výrazně lišily cenou není. Rozlišení 2-3 odstínů od sebe nebývá problém.
Větší problémy mohou mít sběratelé u známek jiných států jako např. staroitalských států, australských klokanů a dalších, kde existuje třeba i 50 odstínů barev u 1 známky.
2) Rozlišení cihlově červené a hnědočervené se provádí po ozáření UV lampou. Takto by všechny hnědočervené a červenohnědé odstíny měly být odzkoušeny a prověřeny.
3) Program na určování barevného odstínu skutečně existuje nebo alespoň před několika lety byl běžně k mání třeba na eBayi. Já osobně jsem ho nezkoušel, ale dle popisu si pamatuji, že kalibrace barev se prováděla podle standardů každého sběratele. V katalozích Yvert je nebo byl uváděn seznam spolehlivých známek pro každý odstín. Co se však s programem stalo nevím, ale úplně zmizel z nabídky.
4) Pro přesné určování barev existuje nějaký přístroj, který má snad k dispozici Profil. Ten rozkládá obraz pomocí nějakého specifického mechanismu. Ale jeho cena je vysoká a prý to taky dost dlouho trvá než se určí přesná barva.

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#38 - 23. 2. 2009, 22:09

Děkuji Ikankovi za tento příspěvek. Pokud je program na určování barev někde dostupný na Internetu, snad se podaří jej vypátrat.

zirkonxx

Uživatel

Zaregistrován
1. 12. 2007

#39 - 24. 2. 2009, 02:36
Pro Zirkonaxx: Vytvořit program pro určování barev známek by musel udělat někdo, kdo to umí ve spolupráci se znalcem. Přiznám se, že to neumím. Program Picasa, jak uváděl v předchozím příspěvku Skrblík jsem si stáhnul a zjistil jsem, že je to běžný program na úpravu fotek. Jak by pomocí něj šly určovat a porovnávat barvy si neumím představit. Co se týká Vaší příručky Seznamu filatelistické literatury, je to zajímavá věc a dobrý nápad (dokonce jsem v seznamu autorů článků několikrát našel i svoje jméno), ale jaký bude zájem těžko říci. Určitě neděláte zbytečnou práci, zvlášť pro méně pokročilé filatelisty to bude pomůcka. Specializovaní filatelisté ČR většinou literaturu ze svého zaměření znají, filatelisté, kteří čerpají ze zahraniční literatury nyní nacházejí podklady na Internetu. Dobrá pomůcka by to měla být hlavně pro vedoucí KF, protože většina filatelistů u nás přece jen sbírá ČSR I+II +ČR a každou chvíli je nějaká informace potřeba. Jen doufám, že je co nejméně klubů, kde jejich členové nakupují pouze nově vydané známky a jinou činnost nevyvíjí.

No jednou v budoucnosti mám v plánu udělat to jako bibliografický rejstřík, ale na to ještě musím nastudovat jak se to tvoří

Další možností jsou i údaje o autorech ale bohužel tohle už bude hodně vzdálený horizont...

Nenajde se někdo kdo by mi poradil s řazením ať to má nějakou kvalitu?
Zatím je to řazeno jen tak. Možná by se hodilo řazení podle specializací a nebo podle autorů ?

Zbyněk
PS: Díky za povzbuzení přidalo mi to chuti pokračovat dále

Hledám pomocníky na Seznam filatelistické literatury (aktuální verze ZDE formát pdf)

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#40 - 24. 2. 2009, 09:29

Nevím, jestli diskuze o barvách známek nezabloudila úplně do jiné roviny. Kvůli 5 - 10 barevným odstínům si stahovat do počítače profesionální programy mě připadá naprosto zbytečné. V tabulkách barev Michel je na jedné straně 25 barevných odstínů, pro československé známky by jedna taková strana úplně stačila. Jestliže je tedy problém s určením barvy podle tohoto vzorníku tak by mě zajímalo, pro koho je Michel každoročně vydává a proč za něj filatelisté vyhazují peníze. Ještě jsem tady nečetl příspěvek, že by to šlo, ale zato spoustu proč to nejde. Stejné argumenty jsem před asi třemi lety obdržel z Pofisu, který u nás filatelistickou literaturu vydává.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.