Fidzi: Predevsim nacasovani prodeje 56 tun na konec 90.let se jevi z pohledu dnesni ceny zlata jako velmi nestastne, rozdil soucasne a tehdejsi ceny je nekolik desitek miliard korun!!! Zasadni investorskou chybu, totiz prodat kdyz je cena nizko, predvedla CNB opravdu ve velkem.
numismat@seznam.cz
Nemám ČNB za zlé, že predala zlato pri dlhodobej stagnácii ceny v rokoch 1997-1998. Ale prekvapuje ma, že svoje aktíva dostatočne nediverzifikovala a vypustila z portfólia drahé kovy. Veď mala dostatok príležitostí zlato alebo platinu dokúpiť.
Podľa stránky ČNB : www.cnb.cz/cs/faq/otazky_a_odpovedi_k_tematu_zlata.html
sa zloženie devízových rezerv dostávalo do rozporu s ich cieľom:
Jaké vlastnosti by měly mít devizové rezervy?
Na finanční aktiva, do kterých jsou devizové rezervy investovány, jsou kladeny specifické požadavky, těmi hlavními jsou likvidita, bezpečnost a výnos.
K čemu ČNB použila peníze z prodeje zlata?
Výnos z tohoto prodeje byl investován do přírůstku držby cenných papírů, jejichž celkové portfolio představuje rozhodující část devizových rezerv.
ČNB sa ulakomila na úrokový výnos z dlhopisov, pretože zlato žiadne úroky nenesie. A dnes už vieme, že množstvo krajín (členských krajín EMU!) počas krízy 2008-2013 nebolo schopné svoje záväzky splatiť a Európa fakticky čelila finančnému kolapsu.
Každý rozumný štát drží štátne hmotné rezervy pre prípad nečakanej udalosti (ropa, plyn, obilie, maslo,...) a nikto ich nepredá, lebo nenesú úroky. Cieľ devízových rezerv a hmotných rezerv je rovnaký - bezpečnosť pred neočakávanou situáciou veľkého rozsahu. A v tom podľa mňa ČNB zlyhala a niekto mal niesť zodpovednosť.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Padla zde zmínka o falšování zlatých mincí plněním jehlickami wolframu... Někdo psal že se toto využívá spíše u zlatých cihel. Zajímalo by mě jak často se falsuji bezne investiční mince ala švýcarský 20 frank, chilská pessa, běžně ročníky 10 a 20kc FJ atd... Prostě mince kde rozdíl hodnoty mince oproti obsahu zlata je do řekneme 50% ?
Mám na mysli falsa ze zlata. Nezlate se dají rozeznat dle rozměrů a váhy... Třeba falsa kdy je záměrně použito méně ryzí zlato aby to ještě nebylo až tak jednoduse měřitelné...
Zlaté mince sa falšujú bežne. Ale omnoho jednoduchšie je vyraziť stredoveký dukát (3,49g zlata) a predať ho ako pravý za pár tisíc EUR, nie ? To wolfrám bledne závisťou.😃
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
357korun: nižší ryzost=jiné rozměry nebo jiná hmotnost. Pokud chceš stejné rozměry, musíš dosáhnout stejné hustoty. Navrhoval jsi wolfram, fajn. Otevři si tabulky ze základky a mrkni se teplotu tání zlata a wolframu. A pak si najdi i ostatní prvky hustotou blížící se zlatu.
Když se podíváš do historie, tak se nejčastěji "používalo" olovo.
A nakonec tu minci musíš odlít, nebo si musíš vytvořit železa.
Zmínil jsi čínské kopie - ano to je ten nejčastěji používaný způsob.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Tak třeba průměr mince se dá změřit lehce ale s tloušťkou už to tak snadné není kvůli reliéfu... měřit přímo objem je v domácích podmínkách složité a nepřesné... proto mě napadlo zda se zlaté mince nefalšují snížením ryzosti tak aby se to ještě schovalo v pásmu nepřesnosti běžného domácího měření? Tzn. výsledná (falešná) mince bude mít přesný průměr, ale bude mít nepatrně větší tloušťku (nižší reliéf) a bude nepatrně lehčí... vše ale s přimhouřením oka v tolerancích domácího měření... děje se i toto?
Jde mi o to že u investiční mince většinu hodnoty tvoří právě obsah zlata... takže i kdyby se jednalo o falzum tak to není taková hrůza pokud bylo použito zlato stejné ryzosti.
PS: o čínských falzech jsem nepsal resp. nic moc o nich nevím krom toho že číňani zkopírují cokoliv, je o tom někde více informací? Děkuji.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.