dobrý den
pozná niekto túto medalion ? existuje to vobec zo zlata??
http://www.burza-minci.com/node/98338
dakujem
Autorem výše uvedené medaile je Wiliam Schifer (což určitě již víte) a je obrazově stejná jako bronzová (dá se zakoupit) nebo bronzová pozlacená (trnavské muzeum), ale její technické parametry (hmotnost a průměr) jsou samozřejmě odlišné.
Bronzová má hmotnost 65,5 g a průměr 57 mm, u bronzové pozlacené je uveden průměr 60 mm.
Možná odpověď na svou otázku najdete v publikaci "Cyrilo-metodská misia na medailách", kterou napsali Jimrich Točka a Ivan Kiko, vydala SNS pobočka Nitra v roce 2013 v nákladu 150 kusů a její cena je 3 €.
V krátkosti by som ešte doplnil kolegu numismatik-fji, čo sa týka tejto medaily a histórie jej vzniku. V r. 1963 sa v Ríme konali oslavy 1100 rokov príchodu bratov Cyrila a Metoda. Pri tejto príležitosti bola v budove Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme založená organizácia ,,Ústredie slovenskej katolíckej inteligencie", čiže ÚSKI. Samozrejme bola to exilová kresťanská inštitúcia pre Slovákov v zahraničí. V jej mene sa následne v mincovni Rím dali raziť pamätné medaily k tejto príležitosti. Motív navrhol slovenský umelec-sochár Wiliam Schiffer, taktiež emigrant pôsobiaci väčšinou v Paríži. Tieto medaily boli razené zo zlata, striebra a bronzu. Ešte doplním, že Ag medaila mala priemer 30 mm. Na averze všetkých medailí bolo dolu medzi letopočtom 863 - 1963 vyrazené číslo a pod ním iniciály Ú.S.K.I. Motív Cyrila a Metoda na averze tejto medaily mi dosť pripomína dnešné stvárnenie slovenskej 2 eurovej mince s tými svätcami. Tuším, že na inom vlákne tu okolo tejto mince prebehla pred časom búrlivá diskusia, ktorá sa týkala znázornenia svätožiary. Tieto zverejnené údaje mám z mojej knihy: Slovenské rady, vyznamenania, čestné odznaky. Autormi sú Ján Marcinko a Alexander Jiroušek, 2002.
Endisk, len malý dodatok. K pravosti tejto medaily, či je zlatá alebo nie sa neviem vyjadriť. Pretože k týmto pamätným razbám existuje málo literatúry a podrobnejšieho opisu, ťažko sa stanovuje aj cena. Takú medailu som v aukcii alebo na burze ja osobne ešte nevidel. A fotografia od predávajúceho sa nemusí zhodovať s predávaným predmetom. Na hrane medailí zo zlata a striebra by mali byť vyrazené punce, pokiaľ ich vyrobila štátna mincovňa v Ríme. Treba si dať pozor aby to nebol pozlátený bronzový originál, vydávaný za exemplár zo zlata. Dnes vidíme také pokusy na oklamanie zákazníka často, hlavne čo sa týka jedného nemenovaného aukčného portálu, kde hrozí, že za pár rokov tam budú predávať viacej fejkov ako originálov.
Ještě malá poznámka, cituji: ".....Na averze všetkých medailí bolo dolu medzi letopočtom 863 - 1963 vyrazené číslo a pod ním iniciály Ú.S.K.I......"
Bohužel na přiložených obrázcích nemohu žádné číslo najít. Na prvním a druhém obrázku je bronzová medaile, která se v současné době zakoupit za 80 € a na třetím obrázku je zlatá medaile s níže uvedeného odkazu.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.