Pokud jde o mince, pravděpodobně lýdský král Gýgés kolem roku 660 př.n.l. (jde o mytologickou - viz báje o Gýgovi a jeho prstenu - i prokazatelně historickou osobu zároveň). Za jeho vlády se začaly razit první mince z élektra (přírodní slitiny zlata a stříbra).
Předtím samozřejmě existovala různá předmincovní platidla, odborníci se ale u spousty z nich nemůžou shodnout na tom, zda o předmincovní platidla opravdu šlo a protože se v předmincovní éře dalo platit vším, je to vlastně celkem jedno.
Zkušený pracovník sběrny by měl poznat jestli je mince pozlacená nebo zlatá jen podle toho, že ji má v ruce a zvuku při dopadu😉 Ale minimálně novodobější mince (od 19. století) by měly mít přesné rozměry a váhy a ty je možné lehce ověřit. Většina kovů má hustotu výrazně nižší než zlato.
tenzor: Zvuk při dopadu? To je pěkné, ale hranám mincí to úplně nesvědčí.
Pozlacený wolfram snad jako náhrada mincí zatím neslouží.
oliver: Vím, že tyto 10K FJI mají zhruba cenu zlata, ale prostě patřím mezi ty, kdo i v této kategorii rádi mají minci starou, řekl bych "pravou". Proto mě zajímá, jestli byly novoražby, nebo ne.
ceel@centrum.cz
stoprocentni jistotu asi clovek mit nemuze nikdy (viz ruzne pozdejsi neoficialni dorazby nekterych minci v Kremnici), nicmene pokud neni nikde oficialni zaznam o pozdejsi razbe techto minci, lze se v tomto pripade domnivat, ze je s pravdepodobnosti, jez hranici temer s jistotou, prava. jeji pozdejsi produkce by nejspis vubec nikomu a nicemu neprospela (ovsem za predpokladu, ze metrologicky je mince o.k.), pokud by se nemelo jednat o nejaky fikany trik, jak se zbavit nejakeho "horkeho" zlata (to uz jsou ale uvahy hranicici s paranoiou). zadanymi parametry - prumer, vyska strizku, hmotnost jsme tu ale jeste oblazeni nebyli, nicmene predpokladam, ze tam vse souhlasi?
zvuk pri dopadu neznamena, ze musite s minci mrskat o zem, staci poslouchat, co se deje napr. na stole po jejim opatrnem roztoceni na hrane, az prepadne a rozvibruje se. myslim, ze te minci z fotky to uz nijak neublizi. na strane druhe tato akusticka "zkouska" je podle mne precenovana a i u jinak regulernich stribrnych razeb muze proste sem tam selhat.
technologicke postupy pri vpravovani wolframu do minci (ci pokovovani) by podle mne byly natolik narocne, ze by se u minci, kor drobnych, nevyplatily, toho bych se tudiz nebal. neco jineho by byly slitky, tam by to jit mohlo (zda ona kauza s wolframem ve zlate cihle byla hoax ci nikoliv ani nevim). trapit me to nemusi, zlatou cihlu si v nejblizsi dobe porizovat fakt nebudu 😁 .
dobry den snazim se najit nejake podrobnosti o teto minci.
http://coins.azz.cz/showmince.php?GroupID=12&MinceGroupNr=1012&lng=1
pomuze mi prosim nekdo?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.