Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

lukegoss

Uživatel

Zaregistrován
19. 6. 2021

#11 - 19. 6. 2021, 17:51

díky za uvítání,
tak sem se konečně rozhoupal se registrovat, potřebuji doplnit vzdělání od zkušených borců a těchto stránek jsem si vždy velice považoval, no zase nejsem až takovej odborník, tak jsem váhal...../asi 10let/

• mi právě příjde, že to jde jakoby z kopce - jako když se rozplácne kladivem konec drátu, z průměru drátu do ztracena, materiál se tlakem vytlačí do boku, na konci je placatej - ta fota nejsou úplně ideální, ta pravidelnost těch "trojúhelníčků" ale vidět jde, to je právě to, co mě zaráží, protože u nějakého náhodného poškození by to bylo jen na jedné a to, že to mají obě nožky, to je jakoby to někdo udělal úmyslně - ale kdo by takto prznil minci??
  • a kdyby to bylo takto vyraženo z mincovny, tak proč na obou?? i u té raznice by to mělo být teoreticky jen na jedné, ale ta shoda obou nožek, ta je akoráte na spekulaci, že by se na lis dostala takto "upravená" raznice
  • píšeš, že je to "B" vytvořeno, že jsou ty nožky rozpláclé něco jakože snad podpis - no, kdybych to bral podle sebe, tak já bych se snažil to upravit tak, aby to žádnou odchylku -oproti normálu- nemělo - a tohle je dosti markantní, Ti nevím, jestli bych to riskl, aby se pak nenašel nějakej mistr Lopéz a neměl pochybnosti - určitě bych na sebe takto neupozorňoval
  • a pokud je to upraveno, tak tohle normální člověk nedokáže, jak sem výše pravil, tohle by udělal jedině někdo od řemesla, protože to "B" vypadá hodně reálně a jestli tomu tak je - i když tomu moc nevěřím - pak klobouk dolů před tímto umělcem!!
  • a když se to vezme trocha logicky - jak už tu zaznělo, jsou i o mnoho vzácnější zlatníky, kde by se tato práce mistrovská a náročná zúročila o mnoho víc, a určitě bych raději vyráběl o hodně jednodušší písmeno "V" např. u 1857

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#12 - 19. 6. 2021, 18:36

Nejvzácnější zlatníky mezi něž benátská 57 bezesporu patří jsou více hlídané a potenciálními kupci podrobně prohlíženy...asi i to hraje svou roli.

Důvodů pro ty patky může být víc,co já vím.
Já si jen myslím že značka mincovny je umělá,zdá se že tomu nasvědčuje i její okolí,ale mohu se samozřejmě mýlit.

Co se týká mistrovské práce zlatníka...asi jednou nebo dvakrát sem na forum byla vložena mince se zapravenou dírkou.
Ale tak že jsem čuměl ....dokonale a dokonce i s dodělanými chybějícími písmeny opisu....kdybych neviděl jak vypadala před úpravou,tak řeknu že je to blbost.

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#13 - 19. 6. 2021, 21:00

Hm,tak jsem nad tím pořád přemýšlel...a možná hledáme problém tam kde neexistuje,a značka je v pořádku.

Vysvětlení může být prozaičtější...a snad to tak i bude.
Prostě pouze hra stínu a odlesku vlivem rozostření.

lukegoss

Uživatel

Zaregistrován
19. 6. 2021

#14 - 20. 6. 2021, 00:10

na to okolí značky jsem se taky zaměřil - a je tam něco jakoby stín, nebo flek - ale to může být patina, která se u písma obvykle drží, nějaký mechanický náznak úpravy nevidím, i když jak dobře víme, z pouhých fotek se třebas tohle hodně špatně určuje....

• takže kdyby to někdo upravoval, nebo přesněji nechal upravit, musel by s tím ke zlatníkovi a povědět mu, že chce změnit písmeno mincovny a to by dnes, nebo v době nedávno minulé asi nešlo, takže ta úprava by byla o něco staršího data v době, kdy by se i 1857 "V" prodal snáze, jak dnes
  • něco jiného je, jak pravíš, si minci nechat u mistra opravit - tam by nebyl problém a i věřím, že se najde šikovnej zlatník, co ještě něco umí
  • ty opravy písma - to musí dát pořádně zabrat, jako i ta změna mincovny, vymodelovat to, aby to vypadalo jako původní, to snad ani nejde, zestařit to uměle jakože oběhem a navíc to i barevně sladit, ona i ta patina něco schová, ale stejně, kdo to dokáže, ten zaslouží velký obdiv!!
  • no a i když by byla značka v pořádku a šlo pouze o "fatu morgánu", každopádně Ti skládám poklonu, že jsi si toho "B" vůbec všiml, z normálního náhledu to není vůbec vidět

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#15 - 20. 6. 2021, 11:11

Za mne tyhle mince jsou jednoduše podezřelé a pokud by se prokázalo, že se nejedná o,, foto klam,, takové minci se raději vyhnout...Nejen přesahy, ale i umístění viz. vzdálenost od perlovce, pak vnitřní okrouhlé tvary jsou patrně rozdílné..
Myslím, že v minulosti jsme zde řešili podobný případ a zazněla zde teorie o zahlazení původní mincovní značky a následně nalepení nové,což by mohlo být i v tomto případě..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

lukegoss

Uživatel

Zaregistrován
19. 6. 2021

#16 - 20. 6. 2021, 12:03

to umístění mincovny a tvar bříška "B"

• tu např. stejný ročník "B" u velmi zachovalé mince - umístění mincovny je taky jakože blízko perlovce a vypadá, že i polohou blíže - než u jiných - i k hlavě panovníka, o tvaru písmena "B" ani nemluvím a dá se říci, že i ty konce /tu diskutované/ se zdají taky býti jiné než rovné, jiné, než je tomu u "normálních" mincí

https://www.yoom.cz/img/758xfxq5_source.jpeg

je to tato mince

https://aukro.cz/stribrny-zlatnik-1861-b-rrr-luxusni-vysoka-katalog-cena-6987504429

• teorie o odstranění mincovny a následné přilepení nové, to je už hodně scifi, už jen někde bokem vyrobit - snad tedy odlít, to pidipísmenko a pak co - vteřiňákem??
  • pokud by byl někdo tak laskav a našel tu debatu, velice rád bych se podíval, protože tohle je hodně zajímavá myšlenka
  • já tedy zastávám názor, že zlatník tu diskutovaný je OK
    /prohlašuji, že prodejce není člen rodiny a ani ho neznám/

maros

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2014

#17 - 21. 6. 2021, 07:21

Bolo to kedysi dávno, aj som to znova potom našiel, ale už fakt neviem v čom to bolo vložené. Marí sa mi ale, že to bolo vložené formou "aha čo dokážem", ja , alebo môj zlatník a bolo to ukončené žiadosťou a zaslanie kontaktu bez následnej odpovede a dotyčný sa tu už viac neobjavil. Ale tiež som na to čumel. Nebudem sa vyjadrovať k pravosti tohoto konkrétneho písmena, ale na základe fotiek tých opravovaných mincí si to predstavujem skôr ako "naletovanie - nakvapnutie" trocha kovu a jeho následné vybrúsenie a domodelovanie a vyzerá to tak že to možné je. Proste machri sa nájdu v v každej oblasti.

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#18 - 21. 6. 2021, 07:54

Ano,vložil sem i několik fotek své práce...před a po úpravě.
Pak zde byla i nějaké tolarová ražba dána 2x do zahr. aukce -jednou s dírkou a podruhé opravená(bez zmínky v popisu)ale neskutečně kvalitně-myslím i někdo psal upozornění firmě...tedy pokud se dobře pamatuji.

Tahle diskutovaná značka bude asi skutečně v pořádku,i když sem si zprvu myslel opak.
No nejspíše to bude jen rozostřenou fotkou...

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#19 - 21. 6. 2021, 08:07

naletovanie - nakvapnutie" trocha kovu a jeho následné vybrúsenie a domodelovanie a vyzerá to tak že to možné je. Proste machri sa nájdu v v každej oblasti.

Ano další možnost jak můžou šikovné ruce zlatnika, či zkušeného padělatele změnit mincovní značku...
Znovu... je lepší se vyhnou mincím s jakýmkoliv podezřením požkození, zásahu v místech označení mincovny, či letopočtu...

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#20 - 21. 6. 2021, 08:11

Uvidíme,požádal jsem majitele o detailnější foto značky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.