Fidzi napsal
Zase tie ničím nepodložené keci...
V roce 1998 jedna společnost(ve které mám tu čest být jejím členem)nechala pro své členy razit v Kremnici medaile s ouškem v omezeném počtu.Byla zavěšena na trojhranné stuze.Nežli se všechny medaile udělily,tak se objevily na různých blešácích v prodeji zavěšené na podobné,ale jiné stuze dokonce i postříbřené a pozlacené.Evidentně stejného původu.Dodnes se na různých burzách prodávají,je jich evidentně víc,než těch oificiálních.Doporučeným dopisem jsme do Kremnice zaslali řediteli na tento jev dotaz a do dnešního dne jsme nedostali odpověď.Chápu,že při výrobě se udělá něco navíc,ale po odeslání zákazníkovi by se zmetky a přebytečné kusy měly zničit a ne aby si to zaměstnanci rozebrali.Chci věřit,že se to už nyní po zavedení přísného režimu v mincovně už neděje.

Samozřejmě pokud je prodavačka či prodavač z neznalosti nepřijal bylo to hlavně k jejich škodě. V této době měly tzv.pamětní mince již několik dní po vydání sběratelskou hodnotu výrazně vyšší než byla hodnota nominální a ta sběratelská se stále zvyšovala. Konec tomu udělala v ČR Česká národní banka koncem devadesátých let kdy začala prodávat jejich zásoby a způsobila pád cen.

Domnievam sa moc prehánaš.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

tieto polemiky ma vzdy pobavia.. ludia ktori maju tu repliku kupenu, resp. s nou obchoduju alebo planuju obchodovat, presviedcaju ostatnych o tom aka je vzacna, vynimocna a podobne... podobne je to napr. aj s mincou-Chatamom na istom slovenskom fore.. v diskusii isti uzivatelia vazne a nicim nepodlozene tvrdia ako cena pojde neustale hore, ako neuticha zaujem zidovskej komunity zo zahranicia a podobne.. ti isti co to tvrdia zaroven na inzertnych portaloch ponukaju x kusov🙂) a naivni zvysok nadsene nakupuje a bublinka sa veselo nafukuje

Efka, si mimo, alebo slovami klasika "zasa keci" :-) osobne som nenapísal viac úvah na Slovenskom serveri na podporu tejto mince a pri tom nemám okrem jednej minci v zbierke žiadne zásoby, ktoré by som rád zhodnocoval. Píšete tu od začiatku o tom aké sú to sprostosti a bezcenné veci, ale všetko sú to len bezcenné slová. Napríklad . . . ani ja, ani vy, ani ďalší prispievatelia tu, či na Slovenskom serveri nemajú toľko peňazí, aby skúpili celý náklad Chatama Sofera 10 eur. Keby nebola pravda to, čo sa udialo z našou pamätnou 10 eurovkou, nebol by žiadny cirkus okolo ceny tejto mince. Keby sme sa skoro nespamätali, bola by dnes cena tejto mince možno 600 eur, pretože panika na Slovensku začala, keď sme zistili, že okrem 300ks v Kremnici tieto mince už nikde nie sú. Tieto kusy a možno zopár kusov, ktoré sa vrátili vďaka tejto panike na Slovensko aj od vás (osobne som pomohol 80 mincí dostať s Prahy na SK) a tiež z Nemecka, z eshopov dnes koluje medzi obchodníkmi a ľudia, ktorí sa na to dívajú z odstupu tomu hovoria bublina či kšefty.
Keby sme to včas neskúpili, možno by ostali len v kompletných zbierkach pamätných mincí, tak ako v tej mojej a ostatné by zmizli v zahraničí a ďalší záujemci by proste nemali odkiaľ mincu kúpiť.
Takže smiešne je to, že sa dnes niekomu zdá byť za proof 280 eur veľa.
Ak niekto nevie o čom hovorím . . . túto mincu sa rozhodli vlastniť nasledníci rabína Chatama Sofera a tých je celkom dosť.
No a k MRS . . . sú zbytočné hocijaké slová pre, či proti, trh určuje cenu a aj to, či bude mať tá ktorá razba úspech, alebo nie. MRS nadobudol hodnotu tým, že bol vyrazený v Kremnici a tá má dnes v očiach zberateľov väčší kredit ako NBS, ktorá sa k nám mnoho krát stavia ako macocha. Keby o razbe 10 Kčs MRS rozhodla NBS, skončili by v rukách "vyvolených" a my, numizmatici by sme len sledovali, ako sa po roku, dvoch objaví na aukcii za neskutočnú cenu.
NBS nám to zasa dala najavo pri pamätnej 2 eurovej minci CaM v prevedení proof, ktorá namiesto v rukách numizmatikov skončila v rukách "vyvolených" ktorí ani nevedia čo je to proof a nebudem sa vôbec čudovať, keď nejakú objavím vo svojej peňaženke.
Takže pointa . . . nechajme čas, nech nám ukáže, čo v zbierke máme.

Já už se nebudu vyjadřovat.. za prvé bych možná někoho urazil, za druhé do toho až tak nevidím a za třetí by se měl člověk vyjadřovat střízlivý.. nicméně grofik by měl specifikovat v čem se tu přehání a vyjádřit by se měl i Fidzi, pokud mluvil o nepodložených kecech a dostal vysvětlení, jinak je to spíš nepodložené osočování.
Mimochodem, s tou poslední větou souhlas..

Kučera: Zase si najlepší. To o tých výplatach a predaji pamätných mincí zo zásob ČNB som nevedel. Konečne rozumiem, prečo je ich medzi zberateľmi toľko a cena mizivá.😉
Mne sa podarilo toho času zaplatiť východonemeckou pamätnou mincou súdruhom v NDR. Chviľku ju skúmali a potom zobrali. 😁
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Tenzor: Valhubert opísal príbeh, ktorý tu na fóre už tu bol spomínaný myslím v súvislosti s 5 hal 1924.
Medaila sa objavila počas udeľovania, takže nemusela pochádzať priamo z Kremnice. Priznám sa, že nerozumiem, prečo by niekto v mincovni riskoval stratu práce kvôli bezcennej medaile. Aspoň mám dojem, že sa k nej správali ako k bezcennej veci, keďže vytvárali pokovené varianty. Keby mala cenu, tak by sa snažili napodobniť originál stuhy a predávať ju ako originál. Takže možno sa skutočne jednalo o odpad pri výrobe ako píše Valhubert, ale to bolo len pár kusov, inak by nesedela spotreba materiálu. Môže tam byť podozrenie, ale...je tam veľa ale. Píšem to kvôli tebe, pretože som nezaznamenal, že by Valhubert čakal na svoj príspevok moju odpoveď.😉
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.