Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#21 - 26. 7. 2015, 01:51
položka 2405 označená ako 😲 🙄 ... No ale keďže spĺňa definíciu, že známka bez nálepky, alebo stopy po nálepke je tak prečo nie? Že?

no... bych definoval jako známka "svěží, bez nálepky či stopy" (tak to píšu já v mých aukcích), jinde jsem našel třeba "nepoužitá", Bu... má ve vysvětlivkách šibalsky = . Čili podle mě u známky nejde jen o nálepku či stopu, ale jakoukoli vadu lepu - tedy bylo by podle mě vhodné se minimálně v popise o těch čárancích zmínit (i když je to na fotce vidět).

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#22 - 26. 7. 2015, 01:57

Jinak k úvodnímu dotazu Karla (podle mě velmi trefnému dotazu) - je to opravdu s podivem, že fakt, že je lep zničen značkou, se nijak neřeší. Tím proboha neříkám, že já nemám známky ověřené, ale je dost pravděpodobné, že bude dále přibývat zájemců (i u drahých položek) o známku zcela čistou. Třeba nás za 50 let budou proklínat dědici, jak sme ty známky značkami zkur... - tak jak mi teď spíláme dědům za nálepky.

ad. jedinečnost známky - souhlasím s Brettem, myslím, že hlavně podle zoubků je každá známka celkem jasně identifikovatelná, i kdyby byl ten 4blok roztrhán. Problém by mohl být u stříhaných

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#23 - 26. 7. 2015, 09:57
Ahoj Karel. Tvoja téma (otázka) ma zaujala a bol som zvedavý na odpovede skúsených zberateľov a filatelistov. Podobné odpovede som očakával. Osobne sa k tejto problematike staviam tak, že ak mám záujem o kúpu nejakej známky a mám možnosť si vybrať z dvoch kvalitou porovnateľných exemplárov, tak vždy uprednostním ten bez poškodeného lepu (overenia). Áno známku so znaleckou značkou ja osobne považujem za známku s poškodeným lepom. Viem, že s týmto mojím názorom veľmi veľa zberateľov a filatelistov nebude súhlasiť, ale nejak som cítil potrebu napísať aj názor z "opačnej strany". Dnes sa už overujú (znaleckými značkami poškodzujú) aj úplne bežné známky, čo je podľa môjho názoru škoda. K vzácnej známke patrí atest a nie znalecká značka. Samozrejme kupovať drahšiu známku bez overenia z neovereného zdroja je riziko a keď ešte predajca nedáva do budúcna "záruku na pravosť", tak by som si takúto kúpu poriadne rozmyslel. Na záver chcem ešte napísať jednu dôležitú vec: Ak má niekto na túto vec iný názor, ako je ten môj, tak ho plne rešpektujem a nikoho nepresviedčam o správnosti toho môjho. Je to len môj subjektívny názor a postoj.

Nechtěl jsem na toto téma reagovat, ale napíši svůj názor, který vychází z některých zkušeností.

Ano atest je řešením, ale i například jeden z největších znalců rakouské klasiky, doktor Ferchenbauer, označuje dopisy svojí značkou a to i v případě, když na tyto dopisy dělá samostatné atesty. Navíc tato jeho značka je v atestu zmíněna na předním místě. Proč se chová tímto způsobem, když je dopis konstelací několika unikátních indícií? Proto nevěřme skutečnosti, že samostatná, nerazítkovaná známka bude vždy unikátní záležitostí bez šance vytvořit kopii.

Souhlasím s tím, že se dnes zkoušejí i tuctové položky, což není ve sběratelském zájmu, ale zároveň si nehrajme na znalce, kteří si mohou dovolit kupovat nezkoušené známky v hodnotách stovek tisíc korun!! Uvědomme si, že pro tento postup nemáme vhodný srovnávací materiál. Trocha pokory v tomto případě nikomu neuškodí.

Na sběratelském trhu působí poměrně podstatné procento bohytých lidí, kteří mají sice hodně peněz, ale ještě nemají dostatek potřebných znalostí. Z toho vyplývá fakt, že tito lidé od nikoho nezkoušenou známku nekoupí. Dále tyto známky nekupují ani zkušení sběratelé ze střední třídy, kteří mají známky jako zálibu.

Zkoušená známka, atest na známku, může působit jako určitý druh reklamy, tedy jako prodejci máme při případném prodeji větší šanci na finanční výtěžnost.

Pokud je známka zkoušená a nese decentní značku, tato konstelace není brána jako vada lepidla. Mám dojem, že si někteří sběratelé známek pletou filatelii se sbíráním lepidla.

Většina drahých známek je z minulosti zkoušena. Pokud se v dnešní době objeví nezkoušená známka, je velmi pravděpodobné, že se nejedná o pravý kus.

Dále je nezodpovědné kupovat pravou, nezkoušenou známku za 100 % ceny, protože při dalším prodejí s největší pravděpodobností narazíme na kupce, který bude požadovat atest a případné náklady nese prodejce.

Atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Stan

Uživatel

Zaregistrován
27. 11. 2014

#24 - 26. 7. 2015, 11:29

Evropa1: Kromě předposledního odstavečku , naprostý souhlas.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#25 - 26. 7. 2015, 15:47

Nezapomeňme že i atest se dá padělat a na zoubky bych se nespoléhal. Některé sice jsou takto rozpoznatelné, ale o unikátnosti bych si troufal pochybovat. A dopis taky. Navíc, atest se může ztratit a známku i dopis nějaký snaživec může vylepšit.

Maxmilian

Uživatel

Zaregistrován
7. 6. 2011

#26 - 26. 7. 2015, 16:12

"nix ist fix"...v hruze a bazni necht zije soucasny filatelista....🙄

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#27 - 26. 7. 2015, 17:20
Nechtěl jsem na toto téma reagovat, ale napíši svůj názor, který vychází z některých zkušeností. Ano atest je řešením, ale i například jeden z největších znalců rakouské klasiky, doktor Ferchenbauer, označuje dopisy svojí značkou a to i v případě, když na tyto dopisy dělá samostatné atesty. Navíc tato jeho značka je v atestu zmíněna na předním místě. Proč se chová tímto způsobem, když je dopis konstelací několika unikátních indícií? Proto nevěřme skutečnosti, že samostatná, nerazítkovaná známka bude vždy unikátní záležitostí bez šance vytvořit kopii. Souhlasím s tím, že se dnes zkoušejí i tuctové položky, což není ve sběratelském zájmu, ale zároveň si nehrajme na znalce, kteří si mohou dovolit kupovat nezkoušené známky v hodnotách stovek tisíc korun!! Uvědomme si, že pro tento postup nemáme vhodný srovnávací materiál. Trocha pokory v tomto případě nikomu neuškodí. ...

Evropa1 – ja som Tiež pôvodne nechcel reagovať a to hlavne z dôvodu, že nie som presvedčený, či to má zmysel. Nechcem nijako spochybňovať Vaše zberateľské skúsenosti a znalosti, ale dovolím si spochybniť Váš rešpekt k názorom iných zberateľov a to nie len v tejto téme, alebo vo filatelistickej časti, ale celkovo Váš rešpekt k názorom členov tohto fóra. "Silou mocou" sa tu dokola snažíte ostatných členov fóra (filatelistická aj numizmatická časť) presviedčať o svojej pravde a akceptovať skutočnosť, že niekto má iný pohľad na nejakú konkrétnu vec je pre Vás veľký problém. Podobne Vaša argumentácia je vo viacerých prípadoch "mimo tému". Táto téma bola založená na debatu ohľadne znaleckých značiek na čistých známkach a ich vplyvu na hodnotenie zachovalosti takto označených známok (* vs. ). Pre mňa nepochopiteľne ste do toho "priplietol" overovanie celistvostí, ktoré nijako nesúvisia s podstatu tejto témy (tohto vlákna). Porovnávať aký vplyv má umiestnenie znaleckej značky na čistú známku a na celistvosť je "mimo misu". Vaše vyššie uvedené argumenty ktoré hovoria v prospech znaleckých značiek sú pre mňa osobne neprijateľné. Úplne najpodstatnejšia je skutočnosť, že overiť známku môžem dať v prípade potreby kedykoľvek, ale opačný postup, by bol asi problém ...
Ja osobne som svoj názor už v tejto téme napísal (dokonca som Vám ho napísal aj ako reakciu na Váš e-mail) a ako píšem vyššie som presvedčený, že nie ste schopný (
a to nemyslím nijak v zlom) prijať názor iných a rešpektovať, že niekto môže mať na niektoré veci iný názor, ako je ten Váš. Ste proste presvedčený o svojej pravde a žiadne argumenty Vám tú Vašu pravdu nevezmú ... (opakujem – nepíšem len o Vašej reakcii v tejto téme, ale o mojom pocite z Vášho vystupovania celkovo na tomto fóre). S Vašim pohľadom na danú problematiku, ktorý ste prezentoval vo Vašom poslednom príspevku nesúhlasím, ale rešpektujem ho!** V tom je medzi nami rozdiel.

Jaa-chym tu napísal pár zaujímavých myšlienok a s tými sa viem stotožniť.

1. Čili podle mě u známky ** nejde jen o nálepku či stopu, ale jakoukoli vadu lepu ...
  2. Celá prvý odsek z príspevku #22 je moc pekne napísaný a tak isto to vidím aj ja.

napsal/a:

Jinak k úvodnímu dotazu Karla (podle mě velmi trefnému dotazu) - je to opravdu s podivem, že fakt, že je lep zničen značkou, se nijak neřeší. Tím proboha neříkám, že já nemám známky ověřené, ale je dost pravděpodobné, že bude dále přibývat zájemců (i u drahých položek) o známku zcela čistou. Třeba nás za 50 let budou proklínat dědici, jak sme ty známky značkami zkur... - tak jak mi teď spíláme dědům za nálepky.

Stan

Uživatel

Zaregistrován
27. 11. 2014

#28 - 26. 7. 2015, 18:36

Maxmilián napsal

napsal/a:
"nix ist fix"...v hruze a bazni necht zije soucasny filatelista....

Já k tomu jen podotknu , nejen filatelista ale i numismatik, sběratel obrazů, sběratel starožitností a já nevím čeho všeho ještě. Bohužel padělky je sběratelský svět zaplevelený dost.

Já nikomu jeho názor nevymlouvám a Svůj nikomu nevnucuju. Pokud někdo buduje sbírku známek pouze tzv. čistých , neoznačených znaleckou značkou tak jo. je to jeho věc.
Brett - já myslím , že tahle polemika je vedena tady slušně???

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#29 - 26. 7. 2015, 19:33

pokial je lep v kvalite ** a je na nom kovova peciatka nijak mi to nevadilo ked som zbieral CSR, mal som par veci overenych a nijak som sa nad tym nepozastavoval, teraz co zbieram tam overenie nepotrebujem...

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#30 - 26. 7. 2015, 20:21
Evropa1 – ja som Tiež pôvodne nechcel reagovať a to hlavne z dôvodu, že nie som presvedčený, či to má zmysel. Nechcem nijako spochybňovať Vaše zberateľské skúsenosti a znalosti, ale dovolím si spochybniť Váš rešpekt k názorom iných zberateľov a to nie len v tejto téme, alebo vo filatelistickej časti, ale celkovo Váš rešpekt k názorom členov tohto fóra. "Silou mocou" sa tu dokola snažíte ostatných členov fóra (filatelistická aj numizmatická časť) presviedčať o svojej pravde a akceptovať skutočnosť, že niekto má iný pohľad na nejakú konkrétnu vec je pre Vás veľký problém. Podobne Vaša argumentácia je vo viacerých prípadoch "mimo tému". Táto téma bola založená na debatu ohľadne znaleckých značiek na čistých známkach a ich vplyvu na hodnotenie zachovalosti takto označených známok (* vs. ). Pre mňa nepochopiteľne ste do toho "priplietol" overovanie celistvostí, ktoré nijako nesúvisia s podstatu tejto témy (tohto vlákna). Porovnávať aký vplyv má umiestnenie znaleckej značky na čistú známku a na celistvosť je "mimo misu". Vaše vyššie uvedené argumenty ktoré hovoria v prospech znaleckých značiek sú pre mňa osobne neprijateľné. Úplne najpodstatnejšia je skutočnosť, že overiť známku môžem dať v prípade potreby kedykoľvek, ale opačný postup, by bol asi problém ... Ja osobne som svoj názor už v tejto téme napísal (dokonca som Vám ho napísal aj ako reakciu na Váš e-mail) a ako píšem vyššie som presvedčený, že nie ste schopný (a to nemyslím nijak v zlom) prijať názor iných a rešpektovať, že niekto môže mať na niektoré veci iný názor, ako je ten Váš. Ste proste presvedčený o svojej pravde a žiadne argumenty Vám tú Vašu pravdu nevezmú ... (opakujem – nepíšem len o Vašej reakcii v tejto téme, ale o mojom pocite z Vášho vystupovania celkovo na tomto fóre). S Vašim pohľadom na danú problematiku, ktorý ste prezentoval vo Vašom poslednom príspevku nesúhlasím, ale rešpektujem ho!** V tom je medzi nami rozdiel. Jaa-chym tu napísal pár zaujímavých myšlienok a s tými sa viem stotožniť. Čili podle mě u známky ** nejde jen o nálepku či stopu, ale jakoukoli vadu lepu ... ...

Já Vám Vaší pravdu neberu, plně jí respektuji, ale pochopte, že nereaguji svojí pravdou, ale zděluji vcelku zažitou skutečnost, kterou jsem slyšel v různých sběratelských oborech jako zákon. Pokud se takto chcete chovat, Vaše věc, ale bohužel těmito Vašimi zděleními mohou být začínající sběratelé ovlivnění a Vaše vyjádření mohou brát za bernou minci. Z tohoto důvodu jsem považoval za důležité napsat svoje oponentní vyjádření.
Tato diskuse se dostala následně do této polohy jistou oklikou, ale nedovedu si představit, jak si můžete být jist odmítáním značek pravosti, když jistě nemáte srovnávací materiál na ověření pravosti. Navíc je potřebné získat jistou zkušenost, která se získává s léty praxe. Jestli se mohu zeptat-kolik let sbíráte známky, abyste mohl být o tomto Vašem počínání plně přesvědčen? Jaké zkušenosti máte s oborem Vašeho zájmu?
Zde nejde o nějaký souboj dvou pravd, ale o naprosto fundamentální zákonitost, kterou mě učili někteří filatelisté a v této otázce byli ve svém trvání neoblomní. Podle Vás také trvali na totalitním přístupu a bludech? Proto budu respektovat některé jiné názory bez náležité odezvy, ale v tomto případě nikoli, protože jsem v životě viděl několikrát situace, které vyplynuly z podobných pravd a neotřesitelného přesvědčení. Výsledkem pak bylo velké zklamání a velké finanční odpisy.
Já tyto diskuse nepotřebuji, protože mám o této problematice vcelku jasno. Pokud si jste jist pravostí nezkoušených známek, Vaše věc. Plně to respektuji a pokud si tak věříte, chovejte se tak podle své pravdy, ale zároveň si také uvědomte, že tyto názory mohou být i nebezpečné, pokud je budou používat například začínající sběratelé. Mnohokrát jsem v životě viděl jak je pro schopnějšího obchodníka snadné oblbnout naivního začátečníka. Pokud zde začnete zpochybňovat znalecké značky a logiku kupování pouze zkoušeného materiálu, můžete vyvolat domněnku zbytečnosti takto označeného materiálu.

Chápete o co mě jde?

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.