Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Zaregistrován
12. 10. 2010
m1234 napsal/a:
Pan kolega regula-jan....
To že jsem napsal, že jste slepý nebo zaslepený byla reakce na to, že jste mi stále podsouval (věřím že ne účelově), že mluvím jen o známkách a ne i o ostatním fil. materiálu.
Za to, že se snažíte někomu poradit, Vás určitě nekritizuji. Ostatně znovu opakuji, že Vaše odpověď - příspěvek č. 3 - je podstatná na otázku - příspěvek č. 1.
Co se týče pánů Votočka, Müllera a dalších, včetně lidí okradených nacisty - uznávám, že zde hranice pro uznání kdo je nebo není filatelista zřetelná není a nic nikdy není černobílé. Jestli chcete znát můj názor - ano, tyto pány osobně za filatelisty považuji (protože zde se jedná o zcela konkrétní případy a ne žádné fiktivní a neurčité osoby - příklady). Nicméně sám uznejte, že toto je krajní příklad.
Všechny příspěvky, které jsem vložil, nebyly myšleny jako osobní útok na Vás nebo Evropu, jestli to tak někdy vypadalo, tak se omlouvám (i když mě to občas obrazně řečeno zvedalo ze židle). Ale ono to co považuje jiný za dogma nemusí platit vždy v každém úhlu pohledu. Protože ani to paušalizování nelze vždy použít pro definici filatelisty.
Zaregistrován
9. 3. 2010
Téma zasa začína byť napätá ako guma v trenkách, tak sa ju pokúsim mierne odľahčiť:
Ak by sme tu mali medzi diskutujúcimi nejakého lekára psychiatra, ktorý sa venuje závislostiam (drogy, alkohol), tak by sa uňho určite prejavilo to, čomu hovoríme profesionálna deformácia a navrhol by, aby sme Zberateľa-filatelistu, ktorý rozpredá svoju zbierku a filateliu a zberateľstvo "zavesí na klinec" nazývali abstinujúcim filatelistom –zberateľom. Takýto jedinec (ako ho popísal wjem v príspevku #179) by bol ľahko identifikovateľný podľa toho, že sa mu začína vyrovnávať chrbát, prepadnutý hrudník sa začína dostávať do podoby v akej bol pred tým, ako sa uňho prejavila závislosť na zbieraní-filatelii a zrak by sa postupne upravoval k lepšiemu. Toto zlepšenie zdravotného stavu sa samozrejme týka, len jedincov, ktorým uvedená závislosť zdravie nepoškodila nenávratne.
Záver:
Zberateľ-filatelista, ktorí rozpredá svoju zbierku (zbaví sa závislosti na známkach) = abstinujúci zberateľ filatelista.
PS: Ono to naše zbieranie v podstate určitou formou závislosti je ... 😉
Zaregistrován
22. 7. 2011
Vážený pane kolego,
nemáte se omlouvat za co. Právě naopak, naše debaty jsem bral naprosto v pohodě a tudíž jsem je také tak včera odpoledne v jedné poznámce ocenil.
Terminologie je velmi potřebná záležitost, která dokáže jedním slovem naznačit danou skutečnost, které lidé stejného zájmu okamžitě porozumí. Proto je užitečné na těchto termínech trvat.
Pokud se ale bude jednat například o termín filatelie, nejsem si jist, jestli je síla se shodnout na daném významu. Buď zaujmeme pozici obsáhlejší a nedopracujeme se k žádnému vysvětlení, nebo formu stručnou, pod kterou si ale může každý nalézt svoji parketu.
Proto se přikláním k druhé možnosti a formuloval bych ji takto.
Filatelista je člověk, jehož zájmem je poštovní historie.
Pokud bychom se chtěli pouštět do debat nad obsáhlejší verzí, byly by to desítky subjektivních názorů, které by zákonitě šly ve své podstatě proti sobě. Pouze termín systematický sběratel lze napadat z mnoha subjektivních úhlů pohledu atd.
V případě termínu numismatika zde kolega numismatik-FJI dodal celkem obsáhlý soubor, ze kterého se lze shodnout na výtahu z poznámek novějšího data. V případě filatelie si to nedovedu představit. Možná to pramení na skutečnosti, že numismatika má pevnější základy, v lepší organizaci. Filatelistické hnutí mě spíše připadá nepřehlednější i pro členy samotné (můj dojem).
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
19. 4. 2014
Pan kolega regula_jan.Vašim poslednym prispevkom ste mi spravili velku radost.Vaše vety sa mi už čitaju ovela lepšie ako ta definicia filatelistu z #97.Ja vam poviem prečo som to robil.Ak napiše nepresnu definiciu k tomu čo je filatelia niekto novy čo tu ma dva prispevky tak sa len pousmejem.U vas to je ine .Vy ste tu moderator mate tu velku važnost,vaše tvrdenie sa tu može chapat ako mienkotvorne.Preto som sa snažil vas poopravit.Vo filatelistickych kluboch tam kde som posobil vo Wiedni,Prahe,Bratislave stale chodia na stretnutia stari filatelisty,ktorí už proste nevladzu zbierat,/ napr.im už nesluži zrak,neovladaju internet,už nevladzu cestovat ,tak je rozumne už nezbierat.Ich vedomosti im ale nikto nezobral a verte určite by sa zišli viacerym z nas.Oni sa až do smrti budu citit ako filatelisti a mi ich tak aj berieme.Ten vaš povodny nazor bol velmi extremny a nadalo sa s nim suhlasit.Dakujem že ste moje prispevky neignorovali.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
9. 3. 2010
Aby to názvoslovie a terminológia nebola taká jednoduchá, tak ešte tu neprišiel na pretras termín - vášnivý filatelista - takto si vášnivého filatelistu predstavujem ja (Ladislav Frej st. alias p. Černý)😉
https://www.youtube.com/watch?v=aR7QDk6NZzQ
Zaregistrován
12. 6. 2012
Což do značné míry souzní i s filatelií. Dokonce by se dalo i tvrdit, že filatelie je součástí numismatiky (známka = cenný papír, platidlo, nouzové platidlo, nouzová mince, etc.). Nezabývá se sice problematikou peněžního hospodářství, ale poštovního provozu. A nic naplat poštologie tak nějak zkrátka neexistuje.😉
Zaregistrován
12. 10. 2010
Evropa1 napsal/a:
Proto se přikláním k druhé možnosti a formuloval bych ji takto.
Filatelista je člověk, jehož zájmem je poštovní historie.
Tak s tím zásadně nesouhlasím, protože poštovní historie je pouze jedna z několika částí filatelie. To by jste vyloučil např. tradiční třídu, která se poštovní historií zabývat vůbec nemusí nebo pouze okrajově.
m1234 napsal/a:
U vas to je ine .Vy ste tu moderator mate tu velku važnost,vaše tvrdenie sa tu može chapat ako mienkotvorne.Preto som sa snažil vas poopravit....
Moderátor sice jsem, ale někde jinde (evropské známky a námětová filatelie) a moderátor je tu spíše ke korekci a usměrňování. Nicméně to, že by mě zde mohl z tohoto titulu někdo nový brát jako nositele čisté pravdy mě nenapadlo. Také se ale nebojím své názory obhajovat, i proto tu vystupuji pod svým jménem. A pokud mne někdo přesvědčí, že se mýlím, jsem schopný to uznat. Ale v této problematice mne zatím nikdo nepřesvědčil o opaku.
Spoustu lidí považuji za fundovanější. Takový Dejvy je schopný mě utáhnout na vařené nudli a odvážím se říct, že pokud argumentuje on, je to téměř "neprůstřelné".
Zaregistrován
22. 7. 2011
Ale pozor. Pod termínem poštovní historie si můžete představit naprosto vše. Tedy historii od roku X (tedy od začátku poštovní přepravy zásilek) do roku 2015, včetně všech dílčích souvisejících nástrojů.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
27. 12. 2010
Takže ten rok X je od starověkého Aigypta a Sumeru?
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
19. 4. 2014
Gorila - da sa ist asi velmi daleko do historie.Horšie to ale je niečo z toho obdobia ukazat.
mamabc1234@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.