babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#11 - 14. 7. 2015, 18:20
babygulko-50/50 neexistuje s lepem,takze ty razitka jsou v podstate " burt "...

ja viem, len som uviedol priklad pri tejto rarite, staci si pozriet kolko tam tych kovovych znaciek je, des a hroza...

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#12 - 14. 7. 2015, 18:57
Ano Brett, tahle polemika se vede již desítky let. Na jedné straně je filatelie o sbírání čistých nepoužitých známek nebo je to nějaký umělecký výtvor , který dokumentuje určitou dobu , vyspělost lidstva a nějakých historických událostí a tam se argumentuje stím , že nikdo nesbírá známky kvůli lepu. jsou známky kde je zachovalost a neporušenost lepu žádoucí (Masaryk), to je fakt.Že se dnes ale ono to bylo i dříve označují i levné známky , je to pravda. Možná je to taky tím aby se z laciné známky neudělala známka draha tj označení typu, barvy,zoubkování. Takže i tady chápu označování. Ano dnes se používá u drahých známek atest a známka nenese razítko znalce, pak je třeba si uvědomit , že atest velmi zdražuje nákup známky a nesmí se zapomenout na to , že atest nesmíš potratit jinak je to v pytli. Záruky na pravost od prodávajícího u neověřené známky? To je nepředstavitelné. Jak chceš u dvou stejných čistých známek dokázat , kterou Ti prodávající prodal a zaručil se za pravost.

Stan - ďakujem za reakciu.

Stan napsal/a:

Záruky na pravost od prodávajícího u neověřené známky? To je nepředstavitelné.

No podľa mňa každý seriózny predajca dá pri predaji drahšej známky záruku na pravosť. Samozrejme u pár korunových / centových známok nebudem od predajcu niekde na zberateľskej burze žiadať záruku pravosti, ako podmienku kúpy. Ale u seriózneho poriadateľa aukcie (alebo predajcu na nejakom aukčnom portále) to považujem za samozrejmosť aj u neoverených známok.

Dve úplne rovnaké známky neexistujú. Vždy sa niečím líšia. Hlavne jednotlivými zúbkami, prípadne centrovanim zúbkovania. Najbadateľnejšie je to u známok s riadkovým zúbkovaním. Tam sa dá nejaká konkrétna známka vcelku bezproblémovo identifikovať. Dokonca aj pri hrebeňovom zúbkovaní to nie je až taký problém. Asi "najproblematickejšie" je to u rámcového zúbkovania, ale aj tu pri dostatočnom zväčšení nie je problém aj po čase konkrétnu známku presne identifikovať.
Uvediem príklad:
Nedávno som na jednej známej aukcii zakúpil štvorblok modrého Štefánika 60h. (Pof. 351).
Prikladám 3 obrázky. Na prvom je scan z papierového aukčného katalógu, na druhom obrázok z aukčnej ponuky na internete a na treťom je scan, ktorý som si sparavil ja. Položím rečnícke otázky. Nie je tento štvorblok jedinečný? Existuje ešte jeden rovnaký? Dá sa zameniť s nejakým iným? Podľa mňa nie ...

Obrázek vložený uživatelem

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#13 - 14. 7. 2015, 18:58

No, ale když má známka 10 značek, bude asi pravá, neb takovou práci by s tím padělatel nedal.😉
P.S.: Falšují se i atesty.

Stan

Uživatel

Zaregistrován
27. 11. 2014

#14 - 14. 7. 2015, 19:18

No Brett, jak zjistíš u neověřené dražší známky , že je pravá??? Musíš jí dát ověřit znalci , jinak při prodeji Tobě se zaručil ten , který to prodával až jí budeš prodávat Ty , tak se budeš zaklínat ručením toho prvého prodejce ? A to si budeš skenovat všechny známky za které se někdo zaručil ?
Na Tvoje řečnické otázky jestli čtyřblok jedinečný nevím, existuje podobný ,dá se předpokládat že ano, dá se zaměnit , já bych řekl proč ne. V případě , že ten čtyřblok roztrhneš ( já vím že ne) tak už je to všechno jinak.

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#15 - 14. 7. 2015, 20:04

Stan myslím, že sme sa v debate dostali mimo témy a riešiť tu pravosť / nepravosť známok, alebo predaj asi nie je podstatou tejto témy. Ale dobre, pýtaš sa ako zistím, či je pravá. Napríklad u tejto konkrétnej známky existuje dostatok síce drahšieho zrovnávacieho materiálu (modrý Štefánik), ale hlavne existuje dostatok zrovnávacieho materiálu v cenách pár halierov / centov, keďže táto známka bola tlačená z pôvodných tlač. dosiek (Pof. 302 - fialová). Takže porovnať pravosť tlače obrazu známky nie je problém a tak isto pôvod naneseného lepu (hladký so zvyslými pruhmi). Aj opravovaný lep sa dá (eventuálne bezpečne) rozpoznať, takže neviem prečo by som mal napríklad u tejto známky pri kúpe trvať na overení znaleckou značkou. A nakoniec ani znalecká značka (ako tu bolo naznačené) nie je zárukou pravosti ...
Ale čo sa dá robiť - to ja taká "choroba" nás milovníkov intaktných známok 😉
Inak, keď som tu už spomenul "problémy" s opravovaným lepom, tak Tento adminov článok je poučný ...
http://www.infofila.cz/padelani-lepu-reparovani-r-2-c-5497

Stan

Uživatel

Zaregistrován
27. 11. 2014

#16 - 14. 7. 2015, 20:38

No já spíše uvažuji ověření pravosti typu, zoubkování ,barvy.Ne o ověření známky , která byla tištěna a je katalogizována v jedné barvě , s jedním druhem zoubkování. Tam máš pravdu , že ověření je asi nadbytečné.

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#17 - 14. 7. 2015, 21:32

Stan - ako som písal vyššie (na konci príspevku #6) nemám problém akceptovať iný názor na tento "problém" ako je ten môj. Samozrejme kupovať nijak neoverenú známku je vždy určité riziko, ale na druhú stranu overená známka tiež nikdy nie je na 100% bezpochybne pravá. Myslím, že k jednoznačnému záveru, ktorý by bol ten správny sa nikdy nedopracujeme. Nič nie je čierno - biele a je to o tom, kto sa na to ako pozerá, čo uprednostňuje a čomu verí / neverí. Bolo tu spomenuté falšovanie znaleckých značiek a našli by sa aj príklady keď sa po určitom čase prišlo na to, že overená známka s pravou znaleckou značkou v skutočnosti pravá nie je ... Ak bude niekto lepšie spávať, keď má v zbierke overenú (znaleckou značkou) známku, tak mu ten dobrý spánok zo srdca prajem 😉

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#18 - 15. 7. 2015, 00:06

položka 2405 označená ako 😲 🙄 ... No ale keďže spĺňa definíciu, že známka bez nálepky, alebo stopy po nálepke je tak prečo nie? Že?

Stan

Uživatel

Zaregistrován
27. 11. 2014

#19 - 15. 7. 2015, 12:32

Brett. Prodejce označuje čtyřblok jako čistý , ano nevidím ,že by byl razítkovaný a ani nevidím stopu po nálepce. Na popis tuškou prodejce upozorňuje scanem druhé strany. Je na každém svobodně se rozhodnout zda známky koupí za tuto cenu. Horší by bylo kdyby prodejce neuváděl druhou stranu.Brett, ten popis tuškou mohl vzniknout v době kdy se Slovenský štát prodával v řádu korun, a co ted´stím přece to nikdo nebude gumovat.

doddie

Moderátor

Zaregistrován
13. 12. 2010

#20 - 16. 7. 2015, 06:53

Pri kúpe lepších známok sa v prvom rade spolieham na svoj vlastný úsudok. Musím podotknúť, že zatiaľ ma ešte nesklamal. Pre mňa konkrétne je skutočnosť, či je známka overená alebo nie, druhotnou záležitosťou. Nakupovať známky so zárukou predávajúceho na pravosť, je vždy na riziko kupujúceho. Bez dostatočných znalostí danej oblasti by som určite nič nekupoval. Na druhej strane, ak raz budem chcieť predať svoju zbierku, a nakupujúci bude žiadať overenie znalcom či atest, myslím si, že by to po vzájomnej dohode nemal byť problém.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.