Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#171 - 30. 7. 2015, 17:20
Ano vše se dá otočit podle subjektivních pocitů jednotlivce a tudíž vždy budeme hledat jistou shodu velmi těžce. Tato část diskuse byla řízena z mé strany záměrně, abychom došli do tohoto bodu neřešitelnosti, tedy shody, že termín numismatik, filatelista se nestanovuje podle nějakého, předem určeného klíče vyšší instance, ale měl by to být především názor našich kolegů na naše výkony. Pak je asi i nedůležitá terminologie. Mince jsem sice sbírat nepřestal, ale v oblasti našich denárů mám znalosti trouby, tedy v této společnosti bych byl nula. Naopak v jiných oblastech jsem dost ješitný. Tedy já bych dělil a nepaušalisoval.

Citát z príspevku #23

Evropa1 napsal/a:

Trocha pokory v tomto případě nikomu neuškodí.

Pôvodne som na túto vetu chcel reagovať, ale nakoniec som si to rozmyslel ...

Citát z príspevku #157

Tak v tomto prípade oceňujem to čo by som od Evropa1 nečakal. Zrazu toľko sebareflexie a sebakritiky ... tak to ma naozaj prekvapuje ... Palec hore ... Akurát v tom citáte by som pozmenil "v jiných oblastech" za "ve všech oblastech" ... Ale to by už potom asi bola tá sebareflexia moc dokonalá ...

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#172 - 30. 7. 2015, 17:22
Ano, ale mne bylo hned jasné, že m1234 má na mysli poštovní historii. A to je to, za co Vy dva zde více méně bojujete (alespoň se mi to tak jeví) a omezujete se pouze na ni a vše k ní pasujete. Filatelie je tak pestrá, že opravdu vše jednou poučkou obsáhnout nejde. Ale v momentě, kdy někdo má pouze teoretické znalosti (byť sebevětší), které nevyužívá k budování filatelistické sbírky (zůstaňme u filatelie), nemůže být filatelistou v pravém slova smyslu. Studuje, ale nesbírá. Stejně tak kdo sbírá a nestuduje, je pouze sběratel. Samozřejmě, ano uznávám, je to postavené pouze do teoretické, základní úrovně.

Jako sběratel mincí Františka II. jsem si nemohl v tomto případě reakci odpustit a exponát z dobového materiálu musím preferovar. Pokud bych srovnal tento exponát s exponátem, který by byl na toto téma vytvořen ze známek několika států a z období mnoha let, působil by na mě poněkud "neupřimně" (můj pocit).
Můj děda prožil I. světovou válku v Rusku. Mám skoro všechny lístky, které poslal své ženě (mé babičce). Dále mám jeho deníčky, kde si den po dni psal svoje prožitky ze zákopů, následně ze zajetí atd. Pokud budu chtít pochopit tuto dobu, pochopím ji z těchto dobových záznamů. Proto například nejsem příznivcem sbírek s touto tématikou, které vznikají z dnešního materiálu (berte to pouze jako můj názor).

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#173 - 30. 7. 2015, 17:26

m1234 - Nechci být vulgární, ale nevím jestli jste slepý nebo zaslepený...
Já jsem několikrát řekl, že to opravdu není jen o známkách a vy mi neustále podsouváte, že říkám, že je to jen o známkách.

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#174 - 30. 7. 2015, 18:36

Keďže som sa v tejto téme aktívne zúčastnil diskusie o opodstatnenosti / neopodstatnenosti znaleckých značiek na čistých známka , tak aby niekto na mňa nepozeral, ako na alibistu, ktorý sa bojí ísť "s kožou na trh" tak si dovolím napísať aj môj skromný názor na tému zberateľ vs. filatelista. Pokúsim sa môj názor napísať krátko – bez nejakých "omáčok".

1. Zberateľ = človek, ktorý môže, ale nemusí byť filatelistom.
  2. Filatelista (s veľkým F) – človek, ktorý okrem štúdia aj zbiera
  3. filatelista (s malým f) – človek, ktorý nezbiera, len študuje.

😉

Petr Hospůdka

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2010

#175 - 30. 7. 2015, 20:08

No já po té vaší smršti už nevím jestli známky sbírám a jsem filatelista 😃 . No nic budu dělat to co dělám, tedy sbírat známky, studovat je a studovat knihy, sledovat výstavy, aukce a číst stránky na sberatel.com 😉

Stan

Uživatel

Zaregistrován
27. 11. 2014

#176 - 30. 7. 2015, 20:32

Tak já taky půjdu s kůží na trh.

1. Sběratel = je člověk který něco sbírá ( třeba obaly od žiletek, autíčka atd.)
  2. Filatelista = člověk který sbírá poštovní známky, celiny, dopisy atd. (většinou
                     odběr novinek, generální sbírání základních řad atd)

3. Filatelista s malým F= člověk který jde více do hloubky tzn. určitá
                                    specializace.

4.Filatelista s velkým F= člověk , kterého jeho zájem vede ke tvorbě exponátu

k vystavování . studuje.

5.Filatelista s 2 velkými FF = člověk ,který sbírá, studuje , vystavuje, publikuje

v odborných časopisech, dostává se na znaleckou 
                                         úroveň v určité oblasti.

4. Člověk který známky nesbírá ale studuje = ???

tak to jen tak do pranice. Jinak raje dobrá poznámka.😃 😆 😁

Petr Hospůdka

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2010

#177 - 30. 7. 2015, 20:48

Mě vždy udivuje, jak se lidé dokážou chytat za slovíčka, každý si hájí jen tu svoji pravdu, meritum věci, mi jako nezúčastněné osobě, uniká. No jdu se vrátit, ke své hromádce známek a ani vlastně nevím co s nimi budu dělat 😉

Stan

Uživatel

Zaregistrován
27. 11. 2014

#178 - 30. 7. 2015, 20:59

Tak zkus jazykem jestli mají ještě dobrý lep.😆

Wjem

Moderátor

Zaregistrován
20. 7. 2010

#179 - 30. 7. 2015, 21:20

Filatelista je člověk, který miluje známky. Prosedí nad nimi tisíce a tisíce hodin, babraje se i se všelijakým laciným známkovým mrzáčkem stejně důkladně a vášnivě jako se vzácnou raritou v hodnotě mnoha tisíců. Charakterizují ho kulatá záda, propadlý hrudník a brejle.

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#180 - 30. 7. 2015, 21:21

Stan, ako odlahčenie berem.Ja napriek tomu filatelistou nedelim na - s velkym F,malym f,ešte menšim f.Pre mna je filatelista každy ako som už uviedol v prispevku 156.Je mi jedno či je mlady,stary,skuseny ,neskuseny ,solventny,nesolventny,zbiera,nezbiera.Proste beriem to ako jednu velku rodinu a nie ty nezbieraš chod za dvere. A ešte maličkost - posielam vam domčeky pre tych vašich filatelistov,podla popisu by im mali sadnut.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

mamabc1234@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.