m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#121 - 29. 7. 2015, 20:18
A k tomu jste dospěl jak? 😲

No jednoduchym sedliackym rozumom.A je mi luto že ten stary sedliacky rozum sa z tohto fora pomaly vytraca.

mamabc1234@gmail.com

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#122 - 29. 7. 2015, 20:28

Ukažem vam dva priklady,podla ktorych to dufam pochopi každy.Filatelista vedecky študuje prvu emisiu znamok Mauricius.No aj ked bere profesorsky plat aj tak si žiadneho Mauricia asi nikdy nekupi.Druhy filatelista cely život studuje a zbiera znamky.Je už stary a rozhodne sa ich všetky predat.Rano ich zoberie obchodnikovy a preda.Takže podla vas rano je ešte filatelista a na obed už nie lebo už znamky nevlastni.Takže do obchodu vojde filatelista a z obchodu vyjde nefilatelista.🙄 🙄 🙄

mamabc1234@gmail.com

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#123 - 29. 7. 2015, 21:16

Takže i já jsem vlastně filatelista a to i když jsem nikdy žádnou známku nevlastnil (pouze když jsem ji lepil na dopis), ale zajímám se a to pouze teoreticky o známky "post-office" ostrova Svatý Mauricius a pro tento účel jsem si dokonce zakoupil knihu paní Helen Morganové "Modrý mauricius".
Musím napsat, že je to velmi zajímavě napsaná kniha a také ta kapitola "Životopisy známek" (strana 217) i když údaje zde zveřejněné se například odlišují od údajů uvedených v článku "Dr. Georges Brunel: První vydání známek Sv. Mauricia. POST-OFFICE", ale hlavně, že se mohu zařadit mezi filatelisty.

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#124 - 29. 7. 2015, 21:26

Protože se sluší odpovědět, budu reagovat na Evropův příspěvek 56 (asi 3 strany zpět;) Nechci to sem kopírovat, páč by to pak bylo na celou stranu.

• za prvé, jestli váš kolega sbírá nejdražší položky PČ 1919 bez základních znalostí, tak - s prominutím - jen ať je zdrcen a vystrašen. Sbírání (resp sběr) známek tímto způsobem je, hledám slušné vyjádření... velmi nezodpovědné. A propos - emise pČ 1919 je v tomto ohledu dle mého názoru vůbec čiré bláznovství, viz poslední aukce Profilu. ALe nerad bych zde byl nařčen (jako Brett) ze strašení a šíření paniky, pokud k tomu chce znát váš kolega můj názor, mile rád s ním pohovořím mailem.
  • poznámka číslo dvě - nemyslím si, že všichni kupující budou absolutní znalci, kteří budou shánět jen čisté známky. Ale nepochybuji, že zájemců o čisté známky bude přibývat, kdežto zcela čistých známek ubývá každým dnem.
  • srovnávací materiál - nenapadá mě teď z hlavy emise či známka ČSR I, která by se nedala porovnat s obdobnou, ale řádově levnější (přetisky PČ 1919, barvy a zoubkování Hradčan, lepy...)
  • co se týče vašich kolegů a "vařené nudli od znalců" - jejich reakce mne vůbec nepřekvapuje, evidentně se jedná o pokorné a skromné sběratele (kteří si možná jen nevěří), čili o lidi s vlasntostmi, které aby dnes člověk pohledal lupou. Slušný člověk vám neřekne "vím toho víc než znalec", i když ví. Absolutně mi to připomíná Plachtu v jednom z těch študáckých filmů, kde ho nemohli dokopat ke zkoušce z biologie.
  • s tím vlakem jsem vás nechtěl dopálit ani urazit (to bych napsal, že sedíte v lokálce). Ale prostě z vašeho chování cítím, že máte určité mantinely (postoj k námětové filatelii, znalecké značky - čili nedotknutelná pravidla), přes které ne snad že byste se odmítal přehoupnout, ale prostě toho nejste schopen. Věřím, že to je věkem/časem, který jste sbíráním povšechně strávil (stejně jako vaši kamarádi, zkušení sběratelé). Když člověk určité myšlenky poslouchá a bere za své desítky let, pochopitelně se mu dostanou pod kůži. ALe to přece nemusí nutně znamenat, že jsou správné... Tím byl myšlen i ten vlak - ten Express je to vaše Rakousko, klasika se vším všudy. Víte o tom, že existují TGV nebo Šinkanzen, nejedete s nimi, ale neodmítáte je. Ale letadlo prostě nepřijmete, je to pro vás jen výstřelek šílenců, který nebude mít dlouhého trvání.
  • já jsem Brettovy věty pochopil zcela jednoznačně - většinou znaleckých značek je jistě správně ověřena většina známek, ale některé některé známky jsou ověřeny chybně. A vy nikdy nevíte, která to právě je, může to být známka za 5,-Kč, ale i za 100.000 (ano, samozřejmě v této cenové relaci předpokládám atest i větší "péči" znalce). Ale absolutní je v životě lidském jen jedno, jak je dobře známo... Jsou samozřejmě jména znalců, u kterých je třeba míti se na pozoru více, ale to už sem nepatří a hlavně všichni víme, že...

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#125 - 29. 7. 2015, 21:29
Pan kolega velmi neštastne zvolene prirovnanie.To predsa nemožete seriozne takto porovnavat.Na bankovke je na 99% obojstranna tlač - na znamke iba jednostranna.Ovela lepšie prirovnanie je obraz - tiež iba jednostranny.A tam na zadnej strane najdete čo len chcete-podpis,poznamky,evidenčne čisla,štitky.Prineste mi obraz Moneta,Rembranta,Barocciho,Rotariho,Benku zo zadnej strany opečiatkovany,olepeny štitkami,podla vas takto strašne zničeny ,povedzme za 10% jeho ceny.Kupim a asi nebudem sam.

Tak zde si právě myslím, že je nevhodné vaše přirovnání:) Bavíme se o známkách - a tady je to podle mě v podstatě to samé, jako oboustranný tisk na bankovce, obě strany mají pro sběratele zásadní smysl. Na raženou známku ať si z druhé strany lepí a kreslí kdo chce co chce, třeba kočku s rohama. Stejně, jako na ty vámi zmiňované obrazy - ani v jendom případě rub nikoho nezajímá. Ale u známky je lep to první, na co koukám (holt, sběratel lepu, ne?;)

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#126 - 29. 7. 2015, 21:44

Pánové m1234 a Evropa1, jen pro pořádek - neurážím Vás, nemyslím to vulgárně ani Vás nehodlám zesměšnit. To opravdu není můj záměr. Naopak si velice vážím Vašich odborných znalostí, které jste tu nejednou projevili. To jen aby bylo mezi námi jasno.

Selský rozum Vás v tomto momentě spíše opouští.
Příklad 1) Mauricius: člověk vědecky studující první emisi ale nic nesbírá (ani jiné známky), je odborník na první emisi ostrova Mauricius. Nic víc.
Příklad 2) Majitel krásné sbírky, který daným známkám nerozumí, je majitel krásné sbírky. Nic víc. Doma mám krásnou kytku v obýváku a taky nejsem botanik.
Příklad 3) Ráno prodá sbírku, které se věnoval celý život. Pokud se dál již známkám nebude věnovat, ano je to bývalý filatelista. Již také nestuduji, takže nejsem student.

Ano, některé množiny se prolínají a jako ve všem, tak ani tady nemusí existovat jednoznačná odpověď. Ale tady si dovolím tvrdit, že ve mích odpovědích na Vaše otázky jsem jednoznačnou odpověď našel.

A ke vší úctě, ohledně této problematiky bych Vás odkázal na literaturu pro začátečníky (a tím určitě nemyslím wikipedii). Protože:

• termín filatelista se neshoduje s termínem sběratel známek
  • filatelista se nemusí být odborník na určitou oblast filatelie
  • vlastník známek / sbírky nemusí být filatelista
  • filatelie není vědní obor ani pomocná věda historická (alespoň uznaná)
  • filatelista není historik

Můžete nesouhlasit, ale toto jsou obecně uznávaná fakta. A to, že s nimi nesouhlasíte neznamená, že neplatí.

A ještě poznámka na závěr - pokud někdo publikuje v odborném periodiku, navíc recenzovaném, může si dovolit nepoužívat nebo ignorovat odbornou terminologii? Případně si ji ohýbat tak, jak potřebuje? Myslím, že odpověď znáte. Ale momentálně se omezme pouze na naše příspěvky ohledně výše popsaných pojmů a ne na celé vlákno, protože původní záměr tohoto vlákna se značně odchýlil.

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#128 - 29. 7. 2015, 22:18

Nemyslim si že s mojim pohladom na vec som sam. https://cs.wikipedia.org/wiki/Filatelie

mamabc1234@gmail.com

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#129 - 29. 7. 2015, 23:03
No ako ved mame tu odbornikov na slovo vzatych... ale este som ani od jedneho necital nejaky solventny clanok, stat, publikaciu atd....

Pan kolega poslal som vam teda ,podla mna niečo mimoriadne ,na prečitanie.

mamabc1234@gmail.com

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#130 - 29. 7. 2015, 23:16
Všechno je pouze o nákladech a dochovaných kusech. Například i nemalé procento antických mincí je v dnešní době na trzích zastoupeno ve velkých počtech. Dále samozřejmě záleží na politickém vývoji dané doby. Například doba Františka II. je zatížena Napoleonskými válkami a přechodem od kurantních ke kreditním platidlům. Tedy zjednodušeně se dá říci, že se v některých letech razilo velmi malé množství kusů, které stejně obyvatelstvo tezaurovalo. Dále vinou vysokých reparací došlo k nedostatku stříbra a stát byl nucen přejít na měděné mince a papírová platidla. Tudíž naprostá většina ročníků se zachovala v minimálních počtech a z toho pak hezky zachovalé kusy v počtech jednotek kusů. Pro nás z tohoto faktu vyplývá to, že se musíme snažit koupit pokud možno každý, protože existuje velká pravděpodobnost, že další stejný (nebo alespoň kvalitou podobný) exemplář nemusíme v životě potkat. Já se zajímám o výskyt jednotlivých ročníků a pokud se zaměříme pouze na odpovídající stavy, jedná se v období první poloviny vlády ve velkém procentu opravdu pouze o jednotky kusů, které se výskytem opakují. Například jeden ročník jsem zaznamenal ve třech kusech. Jeden je bez historie, druhý se dražil v Rakousku v roce 1979 a následně v roce 2008. Třetí je znám fotografií ze základního díla habsburských ražeb. Pravděpodobně ležel, možná padesát let v jedné ohromné rakouské sbírce, ze které si tuto minci půjčil autor daného díla. Tato mince ve sbírce ležela další desetiletí, aby byla prodána v roce 2009 v jedné mezinárodní aukci. Tak jako jsou důležité atesty, tak je také důležitá historie výskytu. Obě souvislosti pak působí jako jistá reklama, která zvedá cenu. V případě zmiňovaných mincí (které se nacházejí ve stejné zachovalost) je samozřejmě nejzajímavější třetí kus, který má nejkrásnější historii, která se samozřejmě musí projevit v ceně a to možná i výrazným rozdílem, oproti mincí uvedené v pořadí první.

Tak já mince nesbírám a ani se jim nějak zvlášť nevěnuju. Maximálně z hlediska archeologického, ale tam je její hodnota dána jinými atributy než je jakýsi pofidérní výskyt na trhu, takže omšelý groš Václava II. z dané konkrétní lokality má často žádově větší faktickou hodnotu než exemplář "v ražebním lesku" na burze. Z tohoto pohledu netuším jak se co na trhu vyskytuje, ale přesto mne to překvapuje. A opět, nějaká římská mince na burze v krásném stavu má menší hodnotu než mizerně zachovalá mince nalezená v římském příkopu v Olomouci. A kopnutá detektorem v okolí má cenu výrazně nižší, neb to o ní nikdo neví a nelze to doložit.
Jinak nevím jakých mincí se kolik vyskytuje z pozdějších dob a je mi jasné, že v tom budou radikální rozdíly. Někteří římští císařové vládli poměrně dlouho a razili furt pryč, navíc pro obrovské území, takže těch mincí bude víc a naštěstí tam není rok, tudíž to nikdo neřeší.😉 Jiné zamordovali hned a těch mincí bude zákonitě míň. Stejně bude většina z nelegálních výkopů, případně starých (renesančních a barokních) rozkradených sbírek.

Já jen, že občas to člověk s výskytem na trhu neodhadne a tehdy jsem pros*** šanci.

A co ty brakteáty? Po babičce to doma nikdo nemá a pěkné exempláře jen těžko někdo našel na silnici.

Filatelie jako obor je samozřejmě pomocná věda historická. Pochopitelně pokud se dělá na vysoké úrovni. Splnění odznaku "Mladý pionýr filatelista" k tomu nestačí.
Oni i doktoři se dělí na špičkové odborníky a obyčejné ranhojiče.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.