Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#161 - 30. 7. 2015, 14:49
Napsal si , že systematické sbírání by si nahradil systematickým zájmem. A pak si potvrdil , že je mezitím rozdíl.

To jsem napsal ve smyslu definice filatelisty, kdy jsem slovo sbírání nahradil slovem zájem a samozřejmě za faktu, že je v tom rozdíl. Filatelista podle mého názoru nemusí být zároveň sběratel, ale úplně postačí, pokud má o konkrétní známky vážný zájem.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#162 - 30. 7. 2015, 15:33

Při této příležitosti bych chtěl kolegům (Stan, m1234 a regula jan) poděkovat za tuto diskusi o slovíčcích, která měla sice pouze za úkol nachytal oponenty na švestkách, ale byla vedena ve slušné rovině, bez postranních náznaků, které jsou bohužel na těchto stránkách zcela běžné.

Děkuji.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#163 - 30. 7. 2015, 15:41
Při této příležitosti bych chtěl kolegům (Stan, m1234 a regula jan) poděkovat za tuto diskusi o slovíčcích, která měla sice pouze za úkol nachytal oponenty na švestkách, ale byla vedena ve slušné rovině, bez postranních náznaků, které jsou bohužel na těchto stránkách zcela běžné. Děkuji.

Asi tak. Bohužel ...

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#164 - 30. 7. 2015, 15:51

regula_jan napsal/a:

...
předmětů filatelistického zájmu je mnoho - poštovní ceniny, razítka, obálky, ale i takové CM ...
Jak může být filatelista někdo, kdo nic nesbírá z předmětů filatelistického zájmu ? ...

regula_jan napsal/a:

... filatelista, musí "sbírat a studovat" ten nebo onen konkrétní předmět svého zájmu. Pokud dělá jen jedno nebo druhé, nemůžeme o něm říct, že je filatelista v pravém slova smyslu.

m1234 napsal/a:

V Londyne na svetovej vystave ziskal Mudr. Palka z Košic už ak sa nemylim TRETIU VELKU ZLATU MEDAILU za svoj exponat -Predznamkove razitka v RU.V tomto exponate nenajdete zozbierane žiadne znamky.Podla vas to nie je filatelia.

Nevím, jestli to bylo mířené na mne, ale toto tvrzení jsem nikdy nevyslovil

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#165 - 30. 7. 2015, 16:30
Evropa1 napsal/a: Nemyslíte, že lpění na slovíčkaření tohoto druhu je naprosto nepodstatné. Já bych spíše předpokládal, že zaujmete zásadní postoje na některé jiné okolnosti-viz na mnou kritizovanou větu! ...

Toto je vaš nazor a ja znova tvrdim že že z filatelie diskvalifikuje celu poštovu historiu predznamkoveho obdobia okrem ineho.Ak niekto zostavi exponat o Napoleonskych vojnach ,tak aj keby chcel tak k tomu žiadne znamky nenazbieria.Podla vas toto ale nie je filatelista.Takychto exponatov su desiatky a takyto filatelisty k tomu žiadne znamky nepotrebuju.Zbieraju a skumaju totiž inu čast spektra filatelie ako takej.Uvedomte si konečne že filatelia nie je len o znamkach.

mamabc1234@gmail.com

Wjem

Moderátor

Zaregistrován
20. 7. 2010

#166 - 30. 7. 2015, 16:41
Toto je vaš nazor a ja znova tvrdim že že z filatelie diskvalifikuje celu poštovu historiu predznamkoveho obdobia okrem ineho.Ak niekto zostavi exponat o Napoleonskych vojnach ,tak aj keby chcel tak k tomu žiadne znamky nenazbieria.Podla vas toto ale nie je filatelista.Takychto exponatov su desiatky a takyto filatelisty k tomu žiadne znamky nepotrebuju.Zbieraju a skumaju totiž inu čast spektra filatelie ako takej.Uvedomte si konečne že filatelia nie je len o znamkach.

Kdyby v r. 1840 nevznikla první poštovní známka a pak další a další, tak by nikdy žádná filatelie nevznikla...

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#167 - 30. 7. 2015, 16:51
Evropa1 napsal/a: Nemyslíte, že lpění na slovíčkaření tohoto druhu je naprosto nepodstatné. Já bych spíše předpokládal, že zaujmete zásadní postoje na některé jiné okolnosti-viz na mnou kritizovanou větu! ...

Ano, toto jsem napsal, ale vy to vytrhujete z kontextu.

Byla to reakce na Evropův příspěvek, kdy jsme polemizovali v krajních mezích - tedy kdy on mluvil "jen" o známkách a já také "jen" o známkách. Navíc jsem toto vyjádření upřesnil v příspěvcích #144 a #145. Já si samozřejmě uvědomuji, že filatelie není jen o známkách. Stejně tak si ale já nejsem jistý, zdy si Vy uvědomujete, že filatelie není jen o znalostech.
...
Je otázkou, jaký exponát o "Napoleonských vojnach" by jste chtěl sestavit, protože když bych chtěl, tak ty známky nasbírám 😉 Malá ukázka
http://www.infofila.cz/bitva-u-lipska-1813-r-2-c-4891

A pokud by jste mi chtěl oponovat, že toto do filatelie vlastně nepatří...
http://www.f-i-p.ch/regulation/documents/GREX2014oct2014.pdf
Bod 5.7

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#168 - 30. 7. 2015, 17:01
Ano, toto jsem napsal, ale vy to vytrhujete z kontextu. Byla to reakce na Evropův příspěvek, kdy jsme polemizovali v krajních mezích - tedy kdy on mluvil "jen" o známkách a já také "jen" o známkách. Navíc jsem toto vyjádření upřesnil v příspěvcích #144 a #145. Já si samozřejmě uvědomuji, že filatelie není jen o známkách. Stejně tak si ale já nejsem jistý, zdy si Vy uvědomujete, že filatelie není jen o znalostech. ... Je otázkou, jaký exponát o "Napoleonských vojnach" by jste chtěl sestavit, protože když bych chtěl, tak ty známky nasbírám 😉 Malá ukázka ...

Například krásné téma-Poštovní služby v období Napoleonských válek.
Jako ukázky by mohly sloužit dopisy vojáků, dopisy státních institucí, dopisy dvora a to vše s tématikou obyčejných lidí, která se k událostem této doby vztahovala, s tématikou politických a hospodářských rozhodnutí atd.

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#169 - 30. 7. 2015, 17:11

Ano, ale mne bylo hned jasné, že m1234 má na mysli poštovní historii. A to je to, za co Vy dva zde více méně bojujete (alespoň se mi to tak jeví) a omezujete se pouze na ni a vše k ní pasujete. Filatelie je tak pestrá, že opravdu vše jednou poučkou obsáhnout nejde. Ale v momentě, kdy někdo má pouze teoretické znalosti (byť sebevětší), které nevyužívá k budování filatelistické sbírky (zůstaňme u filatelie), nemůže být filatelistou v pravém slova smyslu. Studuje, ale nesbírá. Stejně tak kdo sbírá a nestuduje, je pouze sběratel. Samozřejmě, ano uznávám, je to postavené pouze do teoretické, základní úrovně.

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#170 - 30. 7. 2015, 17:16

Pišem o predznamkovom obdobi a o poštovej historii Napoleonskych vojen,nie o nametovej filatelii.Ale ukažem vam aj priklad ktory sa netyka predznamkoveho obdobia.Poštova historia polnej pošty 1914-18,kde si tak isto vystačim bez znamok.Vaša definicia to ale znova neuznava.Filatelia je prave preto taka krasna ,zaujimava že každy si tam može najst niečo k čomu inklinuje a nie vždy to musia byt znamky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

mamabc1234@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.