Moderátoři: smith
Zaregistrován
18. 2. 2011
to znamená, že chlor v papíru po bělení trvale zůstává?
Carpe diem, sed memento mori!
Zaregistrován
2. 8. 2011
Než papír s izolepou, radši samolepící rámečky 🙄
Zaregistrován
18. 2. 2011
jasně, rámečky jsou lepší, ale já byl vždycky prostě kutil 😁
Zaregistrován
20. 3. 2010
Ano, používá-li se k bělení papíru chlor, pak v malém množství stále zůstává v papíru. Lze ale ovšem najít i papíry bělené jinými činidly, které by chlór neměly obsahovat.
Sám jsem to kdysi řešil při ukládání zbytkových mincí do obálek, bílé jsem zavrhl. Podařilo se mi pak sehnat ze starších časů hromadu "hnědých" obálek z dřevitého papíru, tam by snad problém s chlorem být neměl.
Možná tedy zkusit sehnat nebělený papír a kapsy vytvořit z něj. Ovšem ta izolepa tam bude stále...
Zaregistrován
18. 2. 2011
pořádně jsem prohlédnul obal od papírů kvůli info o chloru, na obalu je ECF (elemental chlorine free), takže by snad měl být OK 🙂 chemické složení izolepy netuším, no snad tam žádný svinstvo není
Zaregistrován
23. 3. 2009
Pozor, právě ten starý dřevitý papír obsahuje zbytky ligninu, při jehož rozkladu vzniká kyselina a papír hnědne a pomalu se rozpadá.
Zaregistrován
20. 3. 2010
to dědek: díky moc za info, o tomhle jsem neměl žádné tušení, dneska aby si člověk dával pozor na všechno. Nicméně jsem mince prohlédl (jde vesměs o nikterak hodnotné kusy z dovolených apod.) a zatím jsem neshladal žádné poškození.
Do budoucna vymyslím nějaké jiné řešení - kam ukládáte takové mince vy ostatní (z dovolených, země které nesbíráte) a nechcete je mít na hromadě v krabici a kupovat na ně album je zbytečné, většinou jsou to klasické oběhové stavy?
Zaregistrován
18. 2. 2011
uzavíratelné igelitové sáčky z papírnictví, mince v tom uchovávám (co sáček to jedna mince), a taky posílám poštou, když něco prodám na aukcích... problém je, když je chce člověk nějak uspořádat a nemít jen na hromadě
Zaregistrován
6. 7. 2009
U tech zaviracich igelitovych sacku je riziko oxidace pri dlouhodobejsim ulozeni. Jedno z levnych reseni je kus kladivkove ctvrtky kde napiseme popis k minci a pres nej prehneme a pricvakneme celofanovy sacek s minci ve ktere muze "dychat":
Obrázky:
Zaregistrován
29. 8. 2007
tie zatvárateľné sáčky sú vyrobené z polyetylénu, takže mince by v nich mali byť relatívne v bezpečí
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.