Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Falaux

Uživatel

Zaregistrován:
6. 1. 2020

Vytvořeno:
31. 3. 2021, 17:09

Dobrý den,
jsem začátečník a mám takový hloupý dotaz. Z jakého důvodu, vyletěla cena bankovek 100 kč vzor 2018 s přítiskem. Pokud vím měnila se kus za kus s nákladem 200 tisíc. Proč cena této bankovky nejde pod tisíc korun?😃

PasikCz

Uživatel

Zaregistrován:
28. 9. 2019

Vytvořeno:
31. 3. 2021, 17:24

Protože volný trh a bublina jako kráva😉 Už splaskává, splaskne zase na nějakou normální úroveň...

If it is too good to be true it probably isnt.

Falaux

Uživatel

Zaregistrován:
6. 1. 2020

Vytvořeno:
31. 3. 2021, 17:30

Díky za odpověď, moc se v tom nevyznám , tak jsem si říkal že jsem hloupý, že nevidím v tom potenciál 1500 kč :-)

Frantig

Uživatel

Zaregistrován:
7. 4. 2013

Vytvořeno:
1. 4. 2021, 11:00

Před nedávnem jsme to řešili v jiném vlákně... stokoruna se stala "obětí puzzlařů", t.j. skládačů všech 27 existujících sérií. Pokud máte, prodávejte, 1500 už za to nikdy nebude ;-).

pavel 1045

Uživatel

Zaregistrován:
26. 11. 2019

Vytvořeno:
1. 4. 2021, 19:01

Já bych ty stokoruny s přítiskem ČNB až tak moc nepodceňoval. Když si spočítáme , že při množství 200000 ks to většina skládá do sady 01 - 28, tak nám vyjde počet sad 7142. A to ještě x sběratelů má těchto sad více, takže se nám počet sběratelů snižuje. Je pravda, že v současné době jejich cena klesá, ale skutečná hodnota se ukáže tak za 3 - 4 roky. A na původní cenu 300 - 400 Kč, která byla před rokem, se to již nikdy nevrátí. Myslím, že je to dobrá investice, a hlavně si musíme uvědomit, že sběratelství je běh na dlouhou trať.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
1. 4. 2021, 20:49

Tak toto není zrovna dobrá investice, než kupovat všech 28 sérií, tak raději rozšířím série u jiných starších bankovek. Ale každý máme jiný pohled na sběratelství.
Tyto novodobé přítisky, vždy jde v první řadě o peníze, až potom o sběratelství!

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Falaux

Uživatel

Zaregistrován:
6. 1. 2020

Vytvořeno:
1. 4. 2021, 23:02

napsal/a:
pavel 1045

Takže si myslíte že i za cenu 1500 kč je to dobrá investice? Samozřejmě respektuji váš názor🙂 Začínám na bankovkách a každý pohled zkušenějšího je pro mě +. Jen mně připadá, že tyto stovky nakoupili spekulanti ziskuchtivý a ne až tak sběratelé . To mi připadá lepší zakoupit s Rašínem, první pamětní🙂

pavel 1045

Uživatel

Zaregistrován:
26. 11. 2019

Vytvořeno:
2. 4. 2021, 08:32

Plně souhlasím s Mischel13, že novodobé přítisky, nové tisky bankovek, Rašín apod. jsou jenom o penězích.Pokud chcete sbírat, musíte si stanovit , co Vás zajímá a hlavně jak to chcete sbírat. Pokud se Vám jedná pouze o investice, u bankovek to vždy ukáže čas. Nakupovat přítisky za současné ceny ? Nikdo Vám neřekne, jak se ceny budou vyvíjet. Jak říkáte, bohužel se tohoto oboru chytlo strašné množství spekulantů a podvodníků.Ale pokud to opravdu chcete sbírat, tak si do sbírky uložíte Rašína, 1 nebo 2 stovky s přítiskem a nebudete řešit, jestli to bude mít za čas větší nebo menší hodnotu, protože je to sbírka a Vaše radost. A můj osobní názor jsem již řekl. Myslím, že ceny se budou spíš zvedat, vzhledem ke zvýšenému zájmu a také ke snižující se hodnotě koruny.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
2. 4. 2021, 08:52

napsal/a: pavel 1045 Takže si myslíte že i za cenu 1500 kč je to dobrá investice? Samozřejmě respektuji váš názor🙂 Začínám na bankovkách a každý pohled zkušenějšího je pro mě +. Jen mně připadá, že tyto stovky nakoupili spekulanti ziskuchtivý a ne až tak sběratelé . To mi připadá lepší zakoupit s Rašínem, první pamětní🙂

Jak to může být dobrá investice, když na začátku se prodávaly za pár stovek? Ty už mají zenit za sebou.
A kupovat Rašína běžný sběratel nebude, protože to je opět jen komerce! Ty si přeprodávají jen spekulanti, aby jim cena neklesala tak rychle dolu. Rašína bych do sbírky nikdy nedal, takový oranžový nesmysl!

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
2. 4. 2021, 10:32

napsal/a: pavel 1045 Takže si myslíte že i za cenu 1500 kč je to dobrá investice? Samozřejmě respektuji váš názor🙂 Začínám na bankovkách a každý pohled zkušenějšího je pro mě +. Jen mně připadá, že tyto stovky nakoupili spekulanti ziskuchtivý a ne až tak sběratelé . To mi připadá lepší zakoupit s Rašínem, první pamětní🙂

Takže si myslíte že i za cenu 1500 kč je to dobrá investice? Samozřejmě respektuji váš názor🙂 Začínám na bankovkách a každý pohled zkušenějšího je pro mě +. Jen mně připadá, že tyto stovky nakoupili spekulanti ziskuchtivý a ne až tak sběratelé . To mi připadá lepší zakoupit s Rašínem, první pamětní🙂

Pokud začínáte, uděláte (jako úplně každý) mnoho chyb, které si budete dlouho vyčítat. Jaké to ale jsou a budou, řekne až čas. Chybami se člověk učí, proto jich časem bude ubývat - a budou přibývat jinde. Už mnoho let si všichni říkáme, že ceny bankovek musí klesnout - a ejhle, nějak se jim (globálně) nechce (i když čas od času nějaké bublina splaskne).

Ujasněte si, jak chcete, aby sbírka jednou vypadala a podle toho se chovejte. Hlavně si ale sám pro sebe sebekriticky přiznejte, jestli jsou bankovky jen jedna z dalších věcí, která Vás chytla (jako těch 10 před tím, u kterých jste vydržel např. půl roku), nebo jestli mají šanci si Vás udržet 10 a více let. Proč jste začal sbírat? Protože Vás to baví a bankovky se Vám líbí, nebo proto, že to dělá několik Vašich známých a vy cítíte, že byste měl být "in"?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.