Ahoj, to kladívko se kdysi (ještě za komunistů), prodávalo v železářství a jmenovalo se to přímo "geologické kladívko", tehdy mi ho naši kupovali coby školákovi a každej šutrolog tady ho tehdy chtěl :-)
jezevec74@gmail.com
Koukám jaká se tu rozvinula debata o leštění,tak přidám i své mnohaleté zkušenosti. Jak už jsem dříve napsal,acháty se dají leštit mnoha způsoby,na různých kotoučích a různými prášky. U kotoučů stačí se středovou dírou,ale využiju jen půl plochy,pokuď chci leštit větší kusy,mám celoplošný,nalepený na nosném plechu / polyuretan,filc,kůže,jekor,ap/,nebo dřevotřísku. Leštící prášky jsem vyzkoušel také různé druhy,jen ceroxů existuje pod různými obchodními názvy mnoho druhů podle výrobce / Juveleta ,Tecepol,ap/. Ale dá se leštit i oxydy kovů, chromitý,železitý,ap. Něco leští mokré,něco polosuché. Chce to zkoušet a ono to půjde. A ještě k lomu v Doubravici, v současnosti žádná sláva,odebírá se spodek pravé strany,kde acháty nejsou.
Jo, taky k té Doubravici - já tam byl asi před 3 týdny a něco se děje taky nahoře, je tam rozbagrovaná ta úplně horní příjezdová cesta... nic jsem tam ale nehledal, byl jsem tam jen na skok, ale kousek dál za lomem jsem jen tak na povrchu sebral jeden malej, ale krásnej červenej achátek, takovej celkem povedenej doubravičák ... jak vyleštím, dám fotku :-)
jezevec74@gmail.com
Bruska pěkná. Vidím tam , ale jeden problém. Pokud Ti "uletí" z ruky broušený kámen, tak ten plast nevím jestli přežije.
zaujala mně Vaše debata o leštění..... Na každý kámen v podstatě potřebujete něco jiného... Problém jak napsal Víťa začíná s polskými porfyrovými acháty, následuje Jezevec s ahníhovskou plazmou a nejblíže je seznam, který to popisuje komlexně.
Co takhle pánové leštit třeba fluorit....😉 nebo kalcitové Korozluky? 😃
Znovu se ptám proč nedělat na diamantu ?
pro začátek se nechá třeba takhle - jako kamarád Andreas z Rakouska
Obrázky:
odkaz na brusky
http://www.weha.cz/elektricke-a-pneumaticke-narad-uhlove-brusky-mokre-katskup701.php
odkaz na brusné kotouče
http://www.weha.cz/diamantove-brouseni-mokre-rucni-brouseni-katskup551.php
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.