Moderátoři: smith, Koniáš

jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

Vytvořeno:
12. 6. 2014, 22:32

To skodic - díky za tip, možná taky zkusím... přesně jak píšeš u kůže, i ten filc se mi nějakou dobu zatahoval a teď už skoro nemusím přidávat leštivo, leští to samo :-)

jezevec74@gmail.com

jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

Vytvořeno:
12. 6. 2014, 22:38

Díky. Jo na balvany jsem vysazený a také zařízený. 🙂 Jen ta jejich váha...🙂 Fotka je stará 8 let, ale nálezy jsou aktuální nějak stále. Kladívko je jednoho kolegy ze Slovenska, který to tam dal jako měřítko. Já osobně takové "blbosti" nepoužívám. Mám raději pořádnou palici😉

Ahoj, to kladívko se kdysi (ještě za komunistů), prodávalo v železářství a jmenovalo se to přímo "geologické kladívko", tehdy mi ho naši kupovali coby školákovi a každej šutrolog tady ho tehdy chtěl :-)

jezevec74@gmail.com

seznam

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2013

Vytvořeno:
12. 6. 2014, 22:43

Koukám jaká se tu rozvinula debata o leštění,tak přidám i své mnohaleté zkušenosti. Jak už jsem dříve napsal,acháty se dají leštit mnoha způsoby,na různých kotoučích a různými prášky. U kotoučů stačí se středovou dírou,ale využiju jen půl plochy,pokuď chci leštit větší kusy,mám celoplošný,nalepený na nosném plechu / polyuretan,filc,kůže,jekor,ap/,nebo dřevotřísku. Leštící prášky jsem vyzkoušel také různé druhy,jen ceroxů existuje pod různými obchodními názvy mnoho druhů podle výrobce / Juveleta ,Tecepol,ap/. Ale dá se leštit i oxydy kovů, chromitý,železitý,ap. Něco leští mokré,něco polosuché. Chce to zkoušet a ono to půjde. A ještě k lomu v Doubravici, v současnosti žádná sláva,odebírá se spodek pravé strany,kde acháty nejsou.

jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

Vytvořeno:
12. 6. 2014, 23:08

Jo, taky k té Doubravici - já tam byl asi před 3 týdny a něco se děje taky nahoře, je tam rozbagrovaná ta úplně horní příjezdová cesta... nic jsem tam ale nehledal, byl jsem tam jen na skok, ale kousek dál za lomem jsem jen tak na povrchu sebral jeden malej, ale krásnej červenej achátek, takovej celkem povedenej doubravičák ... jak vyleštím, dám fotku :-)

jezevec74@gmail.com

xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 6. 2014, 08:52

Ahoj, to kladívko se kdysi (ještě za komunistů), prodávalo v železářství a jmenovalo se to přímo "geologické kladívko", tehdy mi ho naši kupovali coby školákovi a každej šutrolog tady ho tehdy chtěl :-)

neboj, já ho mám také. 😉 Jen s ním nechodím😃

xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 6. 2014, 09:02

Sliboval jsem fotku své nové brusky, tedy tady je. Ještě lišty kolem té pracovní desky a dozadu poličku a bude to jak jsem chtěl ... a pak už jen ten čas a můžu brousit :-) ... a podlaha v dílně je právě z těch GSB desek... Obrázky: ...

Bruska pěkná. Vidím tam , ale jeden problém. Pokud Ti "uletí" z ruky broušený kámen, tak ten plast nevím jestli přežije.

xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 6. 2014, 09:04

to xantokon - máš ten velký kámen vybroušený?

ne jen říznutý a uložený s ostatními v bednách😉

xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 6. 2014, 09:22

zaujala mně Vaše debata o leštění..... Na každý kámen v podstatě potřebujete něco jiného... Problém jak napsal Víťa začíná s polskými porfyrovými acháty, následuje Jezevec s ahníhovskou plazmou a nejblíže je seznam, který to popisuje komlexně.
Co takhle pánové leštit třeba fluorit....😉 nebo kalcitové Korozluky? 😃
Znovu se ptám proč nedělat na diamantu ?
pro začátek se nechá třeba takhle - jako kamarád Andreas z Rakouska

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 6. 2014, 09:51

xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 6. 2014, 09:57

co se týká mně, tak dělám s výše popsanou bruskou také. Pak na malé brusce, ale s dia kotouči. Velké kameny na klasickém ramenu.
Pily dvě - jedna malá 300 a jedna velká 800.
Pár fotek z dílny

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.